Antonio Francés Pérez (Alcoi, 22 de gener de 1976) és diplomat en Ciències Empresarials així com llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses. Va iniciar la seua marxa política en el PSPV-PSOE allà per 1995 i ha sigut alcalde d'Alcoi des de l'11 de juny de 2011, un temps en el qual s'han forjat alguns dels projectes i polítiques que han fet a Alcoi ser capital cultural valenciana o desenvolupar polítiques socials de referència. El passat 28M, Toni Francés, reeditava la seua alcaldia per quarta vegada, convertint Alcoi en un baluard on el full de ruta estarà marcat de nou per un govern progressista.
Com se sent al reeditar l'alcaldia?
Em sent molt content i molt il·lusionat de poder treballar quatre anys més per Alcoi. També amb moltes forces i moltes ganes de portar a terme tot allò amb què ens hem compromés, tant en el nostre programa electoral com el programa de govern que hem acordat amb Compromís. No sent molta responsabilitat després de tants mandats?
Sí, i més davant de l'escenari que tenim ara en aquests moments. Alcoi és la ciutat més important en la qual governa l'esquerra, el partit socialista amb Compromís. Això ocorre en un escenari en la qual la majoria dels ajuntaments estan governats pel Partit Popular o per una dreta i extrema dreta, igual que ocorre en la diputació de la Generalitat Valenciana, i això fa que les polítiques d'esquerres, les polítiques de progrés es referencien en molt pocs Ajuntaments, com és el cas d'Alcoi. Podria tindre ara Alcoi una oportunitat per a marcar una diferència amb aquests governs?
Les polítiques que hem estat portant a terme a Alcoi s'han convertit en polítiques de referència al conjunt de l'Estat; polítiques socials, polítiques de transició ecològica, de mobilitat, d'innovació. Evidentment, ara serà més perquè per a molts ajuntaments aquest moment suposarà un pas arrere a aqueixes polítiques de futur tan necessàries per a avançar com societat i allà on governa l'esquerra, governa el partit socialista, demostrarem una vegada més quins han de ser la prioritats en la societat actual i quals són les polítiques que de veritat ajuden a totes i tots. Què opina sobre els resultats del 28M?
Crec que hi ha hagut una part del vot que ha sigut en clau nacionalista perquè hem tingut durant aquests últims huit anys el millor president de la Generalitat Valenciana i el millor govern que tant ha fet per tots els valencians i valencianes. Per tant, no hi ha raons perquè no continuara aqueix govern. I davant el canvi que s'està produint, òbviament, el que observe amb moltíssima preocupació és la presència de l'extrema dreta en les institucions. Aqueix pacte del futur president Carlos Mazón amb Vox en el qual li ha donat entrada al govern valencià en àrees tan importants com la vicepresidència, com a cultura, agricultura o com a justícia, etc. També l'entrada de l'extrema dreta als ajuntaments suposarà un retrocés molt important en conquestes que ha costat molt aconseguir amb molt d'esforç i molta lluita, que d'un dia per a un altre desapareixeran. Què opina sobre aqueix discurs que nega la violència de gènere?
És un discurs que ens retrotrau dècades i que, per tant, suposa renunciar a totes les conquestes i els drets de les dones que hem aconseguit durant aquests anys amb moltíssims esforç. I anuncis com eliminar l'àrea d'igualtat o negar la violència de gènere fa que tinguem una societat pitjor que la que teníem abans de les eleccions perquè la igualtat i la protecció de les dones que són víctimes d'aquesta violència ha de ser una qüestió indiscutible i assumida pel conjunt de la societat. Aqueixos missatges van en contra d'això i per tant, d'una societat que siga digna, que siga justa i que tinga els principis mínims, ètics i morals per a poder construir alguna cosa. Creu que aquest pacte en la Generalitat pot afectar en algun punt al direcció de governs municipals com Alcoi?
Afectarà, evidentment, perquè no sols hi havia una sintonia i un reconeixement per part del govern valencià a la importància que tenia Alcoi sinó que les polítiques que desenvolupaven des d'Alcoi i la Generalitat estaven perfectament alineades, per tant hi havia una suma i un reforç a les polítiques públiques que es feien, tant per part parteix de l'Ajuntament com per part de la Generalitat, això canviarà. El que jo espere és que no canvie són les inversions que Alcoi necessita per al seu futur i que el govern valencià, el conforme qui el conforme, no discrimine ajuntaments en funció del color polític sinó en funció de les necessitats que té cada ciutat.Espere que Mazón així ho faça, en lo personal tinc una bona relació amb ell perquè hem compartit quatre anys en la Diputació d'Alacant i jo confie que aspire a ser el president de tots i de cadascun dels valencians i valencianes. Hi ha algunes polítiques que haja dut a terme durant aquests anys de les quals se senta especialment orgullós?
Em sent molt orgullós de les polítiques socials que hem desenvolupat durant aquests anys i que han sigut una prioritat. No sols ha sigut la xarxa de protecció que hem creat a Alcoi conjuntament amb totes les entitats que treballen en l'àmbit social, sinó també programes que han sigut capdavanters; tenim un programa d'atenció a la infància que ha sigut premiat per UNICEF i que va començar a Alcoi abans de passar a tota Espanya i que després la Generalitat Valenciana i la Conselleria de Politiques Inclusives va assumir i va oferir. També el programa de soledat no desitjada i projectes d'innovació pels quals se'ns reconeix, com el Smart City de la ciutat d'Alcoi o l'aposta que hem fet per fer-la molt més sostenible, menys emissions i contaminació, més qualitat de vida, són moltes les línies que hem pogut establir durant aquests anys de les quals em sent orgullós. Alcoi també té un projecte important d'habitatge públic
Sí, va ser un projecte pilot de la vicepresidència d'habitatge que va triar Castelló, València i Alcoi com a models per a fer habitatge social i, a més, sota un model de coeficiencia que és molt important en aquests moments. El projecte ja està aprovat, fa uns mesos aconseguim la llicència d'obres i està en procés per a licitar per part de la Conselleria per a fer-ho realitat. Un dels plans d'Alcoi ha sigut augmentar el sòl industrial
Sí, perquè Alcoi és una ciutat industrial i consegüentment requereix de sòl industrial per a continuar creixent i acollir més empreses. Està el sòl industrial que es contempla en pla general que està pendent d'aprovació i també de la mà de la mancomunitat estem treballant en un parc empresarial comarcal. I una borsa de sòl industrial a Alcoi Sud per a poder atraure a empreses que siguen sostenibles i que puguen aportar aqueix valor i capacitat per a actuar com aqueix motor econòmic. I la sostenibilitat
Sí, perquè a més nosaltres vam ser una de les ciutats pilot que va triar el Ministeri d'Agenda Urbana per a desenvolupar l'agenda 2030 i ací està el full de ruta d'aqueixa aposta tan important per la sostenibilitat que han de fer les ciutats. I això ens ha facilitat també el fet de poder accedir a fons europeus, de fet som de les ciutats que més fons han aconseguit. Hi ha projectes com el de renaturalització de tres milions i mig d'euros que busca introduir la naturalesa dins de la ciutat per a reduir la contaminació però també per a poder lluitar contra les temperatures extremes, ara que les patim de forma tan habitual. També està la mobilitat sostenible, amb un sòl de baixes emissions que també forma part d'uns projectes que també tenim aprovats per part del ministeri i que estan entorn dels sis milions d'euros. També està tota l'aposta que estem fent per les energies alternatives, estem apostant tant per la reducció del consum com per l'autoconsum, tant des del propi Ajuntament com fent costat als ciutadans i les empreses a través de la creació de comunitats energètiques locals. Quina és la clau per a una millor gestió d'aqueixos fons europeus?
Tindre un projecte de ciutat, saber que necessitava Alcoi, quin era el projecte de futur i poder desenvolupar-lo. Els projectes europeus no es podien improvisar ni pensar de hui per a demà i, per tant, les ciutats que havien fet aqueixa reflexió, que tenien aqueix full de ruta, aqueixa estratègia, són les que han tingut més èxit a l'hora d'accedir a aqueixos fons europeus. Fa poc es va signar el Pacte del Parterre, un pacte entre PSPV-PSOE i Compromís que serà el full de ruta dels pròxims quatre anys i que va nàixer durant la nit electoral. Què pot destacar?
L'important del pacte és que naix des de la responsabilitat, en ser conscients dels resultats i de la situació que s'havia generat en el conjunt de la Comunitat Valenciana en les eleccions de maig. Per tant naix de la necessitat que hi haguera un govern de progrés, de la confiança i del diàleg. Comencem el primer contacte en la nit electoral al parc de El Parterre però hem pogut parlar molt i acordar molt. Hem creat un clima de confiança i de sintonia, ha sigut molt fàcil acordar un programa de govern perquè compartim pràcticament tot, el programa electoral de les dues formacions és perfectament compatible i s'enriqueixen l'u a l'altre. És un govern fort i amb moltíssimes ganes de treballar per Alcoi. Continuarà creixent Alcoi com a capital cultural valenciana?
Sí, sens dubte, Alcoi ha tingut un paper en el conjunt del país en l'àmbit cultural molt important. Ha tingut capacitat per a crear propostes culturals per a aportar grans artistes en tots els àmbits i això es potenciarà encara més en projectes que tenim amb les entitats culturals, per a fer costat als nous creadors, museus que estem posant en marxa com la Pinacoteca Municipal o el museu de Camilo Sesto, entre altres projectes que tenim. La veritat és que Alcoi continuarà sent un gran referent cultural al País Valencià. Quines urgències té el nou govern d'Alcoi sobre la taula?
En aquests moments estem molt pendents de la formació del govern valencià perquè en grans projectes necessitem d'aqueix suport per part de la Generalitat Valenciana per a poder establir les primeres reunions i posar coses en marxa. Ara també ens estem reunint amb tots els sectors i tot el teixit social d'Alcoi per a començar a treballar i desenvolupar el nostre programa de govern. Per tant, tenim aqueixes dues agendes; la interna de la ciutat d'Alcoi amb tots els col·lectius i a l'espera del nou govern valencià. També estan en marxa grans projectes com el complex de Rodes
Sí, la veritat és que estarà finalitzat a la fi d'any i serà un dels grans projectes perquè serà dinamitzador; per a atraure talent, empreses tecnològiques, per a apostar per la innovació i l'any que ve els posarem en marxa. En definitiva, serà un gran motor de creació d'ocupació a la nostra ciutat. Finalment, podria fer-nos una reflexió sobre el panorama polític actual?
Com a societat el que hem de fer és avançar, crear societats més lliures, que atenguen les necessitats de tots i totes, més igualitàries i que creen oportunitats. Crec que la igualtat és fonamental, entre homes i dones però també entre tots els ciutadans, que aquell que menys oportunitats tinga puga tindre les mateixes oportunitats que la resta. A això no podem renunciar, perquè renunciar a això suposa renunciar a la base de la nostra societat, o almenys com nosaltres l'entenem, sense deixar a ningú arrere, que avancem tots junts i que tot el benestar que hem creat com a societat es puga redistribuir. Què pensa que ha succeït?
Són moltes coses, és difícil analitzar tot el que ha passat. Evidentment hi ha hagut una desconnexió de molts governs de progrés amb una part de la ciutadania que no ha entés o compartit part de les mesures, hi ha hagut també vot de càstig per aquestes mesures. Després, l'esquerra o una part de l'esquerra no s'ha mobilitzat prou en un moment en què la dreta i l'extrema dreta estaven molt actives i han connectat millor en uns certs cercles de la societat i això ha provocat aqueix canvi en molts ajuntaments i a la Comunitat Valenciana.