politica

Toni Pérez: "Hem de traçar estratègies que ens ajuden a erradicar definitivament la violència de gènere"

El president de la Diputació d'Alacant ha inaugurat este matí el 'XX Congrés sobre la Violència contra la Dona' davant més de 700 assistents

1 minut

Congrés sobre la violència contra la dona

El president de la Diputació d'Alacant, Toni Pérez, ha inaugurat este matí el ‘XX Congrés sobre la Violència contra la Dona’ que se celebra durant les dos pròximes jornades en l'ADDA. Davant un auditori de més de 700 congressistes, el responsable provincial ha assenyalat que la prioritat i principal objectiu d'esta iniciativa és “establir propostes i accions que permeten millorar els servicis i recursos de suport a les víctimes, però, sobretot, traçar estratègies que ens ajuden a erradicar definitivament esta xacra social”.

En esta trobada, professionals de diferents administracions públiques i entitats privades, especialitzats en el camp de la prevenció i intervenció amb dones víctimes de violència de gènere, abordaran una de les problemàtiques que més preocupa la societat.

Emparat sota el lema ‘La Veu del Silenci’, este fòrum propiciarà el debat i la reflexió sobre la necessitat d'incrementar els recursos, els esforços i la coordinació entre administracions, no sols per a vetlar per la seguretat i integritat física i emocional de les dones víctimes de violència de gènere i dels seus fills i filles, sinó per a erradicar l'assassinat de dones a les mans de les seues parelles o exparelles.

Segons ha traslladat Toni Pérez durant la seua intervenció, “a curt termini, la urgència és protegir i atendre les víctimes, oferint-los espais de seguretat i ferramentes que puguen reconéixer per a fer els passos necessaris que les protegisquen dels seus agressors”.

Mentres que, tal com ha relatat, “a mitjà i llarg termini, la solució residix en la prevenció, a promoure societats igualitàries en les quals es desconstruisquen rols de gènere preestablits i perpetuats, societats en les quals s'oferisquen espais de creixement i d'oportunitats reals i en les quals existisca un ferri compromís polític, institucional i ciutadà per a abordar i atallar el problema d'arrel, evitant les múltiples formes de discriminació i amenaces existents”.

El responsable de la Diputació d'Alacant ha indicat, així mateix, que l'educació “és la primera baula d'esta cadena per a encoratjar a les noves generacions a respectar la igualtat entre homes i dones. Només així aconseguirem construir un món més pròsper, just i equilibrat, més integratiu i considerat”.

Finalment, el president ha insistit en la necessitat que les víctimes “han de tindre la certesa que no estan soles. La seua conscienciació i acció inicial davant els primers indicis de violència és fonamental i, sens dubte, constituïx el primer pas per a eixir d'eixe cercle nociu, però necessiten saber i evidenciar que existix un entramat ben estructurat amb instruments al seu abast, amb la implicació i col·laboració de tota la societat”.

Tal com ha assegurat Toni Pérez, “erradicar la violència de gènere és una tasca complexa que requerix de la intervenció i connivència de la ciutadania. És un esforç conjunt que val la pena per a aconseguir un futur lliure de maltractament”.

Per part seua, la diputada de Benestar Social i Igualtat, Loreto Serrano, ha assenyalat que es tracta d'una edició especial d'este congrés, ja que es complixen també 20 anys de la Llei Integral contra la Violència de Gènere, “vint anys que conviden a la reflexió i al debat que es generarà durant estos dos matins de la mà dels professionals que ens acompanyaran”.

La responsable de l'àrea d'Igualtat ha convidat als participants a “analitzar i reflexionar sobre el temps transcorregut treballant en pro de la protecció i salvaguarda dels drets de les dones i menors víctimes de violència de gènere, posant el focus en el que queda per millorar en el desenrotllament d'implementació de les mesures de prevenció i erradicació de les violències masclistes”.

“Fem que la veu del silenci deixe d'estar silenciada i alcem les nostres veus per a aprendre, compartir i millorar”, ha conclòs Serrano.

Este fòrum presenta en 2024 algunes novetats que posen de manifest la consolidació que ha aconseguit en estes dos dècades d'existència, en les quals s'ha posicionat com un referent a Espanya. Este fet ha permés comptar hui en l'ADDA amb més de 700 congressistes participants, no sols de la província d'Alacant, sinó procedents de Madrid, Salamanca, Oviedo, Castelló, Còrdova, Girona, Osca, Lleó, Madrid, Orense, Palència, Segòvia, Tarragona, Saragossa i Zamora.

A més, una altra de les propostes noves és la constitució, exprofeso, d'un Comité Científic representat per entitats, col·legis professionals i universitats, la comesa de les quals ha sigut el d'elaborar el programa de conferències i taules redones previstes, amb ponents de diferents àmbits i sectors d'actuació.

Les intervencions abordaran durant tot el dia de hui i de demà diversitat de qüestions per a tractar la realitat multidimensional de les violències contra les dones i oferirà experiències i bones pràctiques que contribuïsquen a una millora dels servicis i recursos existents.

Amb el títol ‘La Veu del Silenci’, este espai de trobada tècnica dirigida es dirigix principalment a personal i treballadors de les diferents administracions públiques i entitats professionals en el camp de la prevenció i la intervenció.