politica

Toni Pérez: "Els nostres principals reptes turístics són la sostenibilitat, la digitalització, la innovació i la millora de l'experiència"

El president de la Diputació defensa la necessitat de crear territoris resilients que cohabiten en un ecosistema que fomente estils de vida saludables i respectuosos amb l'entorn

1 minut

Jornades de turisme a Málaga

El president de la Diputació d'Alacant, Toni Pérez, ha participat este matí en el fòrum ‘Greencities & S-Moving, Urban Intelligence and Smart Mobility’ que se celebra des d'ahir en el Palau de Fires i Congressos de Màlaga. Allí ha revelat als participants que els principals reptes turístics de la província d'Alacant “se centren en la sostenibilitat, la digitalització, la innovació i la millora de l'experiència en el destí”.

Es tracta de la principal trobada d'àmbit nacional que connecta a institucions públiques i privades amb el propòsit d'impulsar una transformació urbana i de mobilitat intel·ligent, amb el focus d'atenció posat en la ciutadania i en la sostenibilitat com a eixos principals.

Toni Pérez ha intervingut en esta iniciativa en la conferència sobre ‘Turisme intel·ligent: noves tecnologies per a millorar l'experiència del ciutadà’. En esta taula, moderada per John Mora, vicepresident de la Comissió Smart Cities Ametic, han participat al costat del president de la Diputació d'Alacant i alcalde de Benidorm el responsable de Smart Cities and Tourism T-Systems, Pedro Garibi, el director de Venda Especialista de Telefónica España, José María Troia, i el president de Segittur, Enrique Martínez.

Estos experts han abordat les grans transformacions pendents en l'àmbit de la sostenibilitat i la digitalització per a millorar la competitivitat a l'Espanya Digital 2026. Segons ha reconegut Toni Pérez, “implementar i apostar per la transformació digital del sector turístic és fonamental per a impulsar la seua innovació, per a propiciar una major accessibilitat dels destins i per a millorar la gestió i governança d'estos”.

En este punt, el responsable de la institució provincial i de la principal ciutat turística de la Costa Blanca, ha sostingut durant la seua intervenció que existixen “molts desafiaments i reptes en matèria turística com la urgència d'aprofundir en la sostenibilitat, la digitalització, la innovació i la millora de l'experiència en el destí”, i per a això ha apostat per “confrontar esta transformació digital i utilitzar-la al nostre favor amb la finalitat de consolidar els nostres avanços com a territori intel·ligent i innovador, referència de la franja mediterrània”.

Toni Pérez ha defés la necessitat d'impulsar la triple sostenibilitat ambiental, social i econòmica amb la finalitat de generar territoris resilients i de propiciar que les ciutats i pobles del futur siguen capaços de generar un ecosistema on la innovació i la vertebració cohabiten i fomenten estils de vida saludables i adaptats a les necessitats de la ciutadania i de l'entorn.

Este espai de debat ha sigut propiciat per Greencities & S-Moving, que promouen des de fa 15 anys un futur sostenible per a les ciutats i municipis espanyols, afavorint una mobilitat autònoma i intel·ligent.

Al llarg d'estes jornades un nodrit planter de professionals ha abordat aspectes com els nous models en mobilitat i tecnologies, la innovació a les ciutats, el futur contra el canvi climàtic, les estratègies d'innovació municipals en l'àmbit Smart, la transformació de les infraestructures i combustibles alternatius o la missió europea de ciutats i la palanca per al canvi urbà i la generació de beneficis, entre molts altres aspectes.

Toni Pérez ha detallat alguna de les iniciatives que la institució provincial impulsa en l'àmbit turístic, com el projecte “Smart Costa Blanca 2.0” amb el qual s'espera reforçar la integració i eficiència en la gestió turística, així com millorar la seua accessibilitat i sostenibilitat; i generar un impacte positiu en l'atracció de turistes, la gestió de recursos naturals i la creació d'ocupació i oportunitats de negoci en el sector turístic.

Esta iniciativa donarà continuïtat a la transformació digital iniciada en els municipis alacantins, ampliant el seu abast i connectant plataformes intel·ligents per a impulsar una autèntica xarxa d'interoperabilitat turística provincial.

Aigua i sostenibilitat

Durant la seua intervenció en el simposi, el president ha destacat altres aspectes rellevants concernents a la província d'Alacant, “la pressió de la qual sobre els recursos hídrics ha sigut històricament molt alta, fent que l'aigua es convertisca en el factor clau per a aconseguir la sostenibilitat d'estes regions”. Per això, tal com ha ressaltat Toni Pérez, “des de fa dècades som un exemple mundial de gestió hídrica”.

En este sentit, ha relatat el complex sistema de la comarca de la Marina Baixa, que combina des dels anys 80 recursos superficials i recursos subterranis, reutilitzant diverses vegades l'aigua per a usos turístics, de proveïment i de regadiu. En l'actualitat, tal com ha prosseguit, “els avanços en automatització i digitalització han permés l'optimització de les xarxes arribant a eficiències tècniques rècord, destacant el cas de Benidorm, ciutat líder a Europa i una de les tres més eficients a nivell mundial”.

Així mateix, ha destacat la labor de la Diputació d'Alacant en la prestació de suport als municipis de la província en matèria de proveïment i sanejament. Per això, amb l'objectiu de reforçar la implantació de la digitalització del cicle de l'aigua, la institució provincial ha presentat una proposta denominada ‘Aigua Alacant Intel·ligent Aigua: gestió digitalitzada del cicle integral de l'aigua a escala provincial’, que rebrà una inversió estatal de 8,2 milions d'euros.

Els objectius del projecte se substanciaran en actuacions concretes sobre les xarxes de proveïment i sanejament de 52 municipis, 47 dels quals són menors de 5.000 habitants. La totalitat d'estes poblacions estan integrades dins del Sistema de Telemesura de la Diputació d'Alacant.