Acord per a la finalització de la ronda sud d'Elx: “garantix la vertebració de l'entorn metropolità”

Consell i Ajuntament firmen un conveni per a executar el projecte en els pròxims quatre anys amb un pressupost de més de 43 milions d'euros

Guardar

ronda sur elche
ronda sur elche
La finalització de la ronda sud a Elx cada vegada està més prop de convertir-se en una realitat. La Generalitat Valenciana i l'Ajuntament il·licità han segellat la firma del conveni per a l'execució de les obres. El President, Carlos Mazón, i l'alcalde, Pablo Ruz, han rubricat les bases per a la culminació definitiva d'esta infraestructura. El projecte, que es prolongarà durant els pròxims quatre anys, fins a 2028, compta amb un pressupost de 43,6 milions d'euros. D'esta manera, es durà a terme la construcció de l'últim tram —entre la carretera CV-851 i l'N-340— després de l'última actuació en 2015.L'objectiu d'esta actuació és contribuir a la "millora de la seguretat viària i de l'accessibilitat" al nucli urbà i als equipaments públics pròxims, apunten totes dues institucions. Es tracta de l'únic tram que queda pendent d'executar per a tancar per complet la connexió de la ronda exterior a la ciutat d'Elx. D'esta manera, la construcció de la nou enllaç de dos quilòmetres de longitud donarà una alternativa al trànsit metropolità amb una ronda que voreja el nucli urbà i evita la necessitat de circular pel centre de la ciutat.En este sentit, Mazón manifesta que la finalització de la Ronda Sud d'Elx “garantix la vertebració de l'entorn metropolità, millora la mobilitat i afavorix el desenvolupament econòmic”. Al seu torn, el cap del Consell expressa que la visita s'ha consumat per a saldar “un deute històric” i per a “potenciar el seu desenvolupament”. “L'enlairament de la Comunitat Valenciana necessita a tots en ple rendiment i, per descomptat, necessita a Elx com a motor industrial a nivell autonòmic i nacional. No hi ha lluentor en la Comunitat sense una ciutat com Elx a ple rendiment”, destaca Mazón.

Projecte a quatre anys

El conveni contempla la consignació de les anualitats en els pressupostos de la Generalitat fins a 2028, entre els quals s'inclouen la redacció del projecte i l'execució de les obres per un valor pròxim als 36 milions d'euros. De fet, eixa xifra és la que aportarà l'entitat autonòmica dels 43,6 milions que suposa la inversió completa. Este 2024 es destinaran 50.000 euros per a actualitzar el projecte; en 2025 es consignaran 325.000 euros; mentres que en 2026 hi haurà 8 milions de pressupost.El gruix del projecte arribaria l'any 2027, amb un pressupost assignat de 18,6 milions d'euros previstos, i en 2028 es destinaran, presumiblement, els últims 8,8 milions. El cap del Consell recalca que el projecte s'ha représ “en temps rècord” per a beneficiar “a més de 200.000 il·licitans, després de portar paralitzat huit anys”. A més, ressalta que “l'actuació contribuirà a la descongestió, una millora de la seguretat viària i de l'accessibilitat al nucli urbà i als equipaments públics pròxims”.No obstant això, el portaveu del Grup Municipal Socialista, Héctor Díez, dubte que es puguen complir els terminis establits a quatre anys i, per tant, espera que la firma del conveni no es quede “en lletra morta” comparant-lo i fent al·lusió a l'acord amb la Diputació per a la construcció del Palau de Congressos del qual “encara no se sap res”. A més, l'edil socialista expressa la necessitat de dur a terme la infraestructura i nega que no s'haja avançat en les anteriors legislatures. “El govern del Botànic va incloure en 2023 una partida de 500.000 euros per a la col·laboració amb l'Ajuntament d'Elx per a la millora de la mobilitat a través de la ronda sud”, explica.

Les expropiacions, a càrrec del Govern central?

L'acord també arreplega que un total de 7,8 milions d'euros correspondran a l'Ajuntament d'Elx, que haurà d'assumir el tràmit i les gestions perquè els terrenys —una superfície total de 137.000 metres quadrats— passen a propietat municipal. Així i tot, l'alcalde Pablo Ruz sosté que no contempla “una altra opció” que no siga que el Ministeri de Transport assumisca les expropiacions necessàries per a dur a terme el projecte i anuncia que exigirà el pagament íntegre a l'administració central.En esta línia, Ruz acusa el Govern de “desistiment de funcions” i subratlla que la finalització dels dos quilòmetres pendents de la ronda sud és “fonamental” per a permetre el trànsit discórrega de manera completa i agraïx a la Generalitat que “sense ser de la seua competència” assumisca quasi 36 milions d'euros d'inversió. “Si la Generalitat complix, i també ho fa l'Ajuntament d'Elx, el Ministeri ha de complir amb esta infraestructura”, exposa el primer edil il·licità.És per això que Ruz confirma que el consistori començarà a treballar en els tràmits i els processos d'expropiació, però al mateix temps avança que este dimarts es durà a terme un ple extraordinari amb l'únic punt d'exigir al Ministeri que es faça càrrec de les expropiacions, perquè “no costen ni un sol cèntim als il·licitans”. Una iniciativa que ha trobat el consens absolut amb el principal partit de l'oposició, el PSOE, que afirma que votaran a favor de la proposta. “Els secundarem sense problemes”, conclouen.
Destacats