Un nou acceleròmetre per a mesurament sísmic a La Nucia

Aquest dispositiu s’instal·larà en el CEM El Captivador després de l’acord entre la UA i el municipi de la Marina Baixa per a l’estudi de la sismicitat d’aquesta zona geogràfica

Un nou acceleròmetre per a mesurament sísmic a La Nucia
10/11/2023 -

La sismologia continua sent un dels camps d’estudi que desperta un major interés, especialment en una província com la d’Alacant, perquè al costat de Múrcia i Granada, és una de les zones amb major activitat sísmica en el territori nacional. En eixa exploració per conéixer millor els moviments que es produeixen a l’interior del nostre planeta, tant la Universitat d’Alacant com l’Ajuntament de La Nucia han signat un conveni per a instal·lar un nou acceleròmetre en el Centre Educatiu Mediambiental El Captivador per a l’estudi sismològic en aquesta franja geogràfica.

Com funciona? Aquest aparell de mesurament permet conéixer l’amplitud de la sacsejada dels terratrémols i estarà connectat a la Xarxa Sísmica de la Comunitat Valenciana per a millorar el monitoratge i cobertura geogràfica en aquesta zona, tal com ha detallat José Delgado, director de la Unitat de registre sísmic de la UA. A més, també ha avançat que en un futur es connectarà amb altres xarxes sísmiques de caràcter nacional i internacional per a l’intercanvi de dades.

D’aquesta manera, totes dues institucions han estret una relació de col·laboració que es va iniciar fa 36 anys i que es va consolidar amb la creació de la Seu Universitària de la UA en la localitat de la Marina Baixa fa ara 22 anys. “Suposa un pas més en el nostre esforç comú per la investigació i la divulgació científica”, assenyala la rectora Amparo Navarro. Així mateix, l’alcalde de La Nucia, Bernabé Cano, es mostra satisfet i destaca que “es duran a terme activitats perquè els estudiants puguen conéixer el funcionament de l’acceleròmetre”. De fet, aquest espai va rebre la visita de més de 5.000 estudiants de tota la Comunitat Valenciana en 2022.

acelerómetro La Nucia

Sobre el CEM El Captivador

Es tracta d’un centre d’educació i estudis mediambientals que es va desenvolupar l’any 2011 amb l’objectiu de divulgar i conscienciar a la societat sobre el medi ambient, la sostenibilitat i el patrimoni, a través de tallers i visites didàctiques, enfocades als escolars i a tota la societat.

Amb la signatura d’aquest conveni i la imminent incorporació de l’acceleròmetre, el CEM Captivador avança en la seua estreta relació amb la Facultat de Ciències de la Universitat d’Alacant que “contribuirà a millorar el seu equipament científic i, al seu torn, amplia les seues àrees de divulgació amb la nova àrea de Sismografia i tremolors de terra”, apunten.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nineteen + 11 =