Sancions de 600 a 300.000 euros per la nova ordenança del soroll a Alacant

El text, que no arribarà en aquest mandat, dotarà a l’Ajuntament de capacitat per a imposar sancions i mesures preventives sense restricció d’horaris

Sancions de 600 a 300.000 euros per la nova ordenança del soroll a Alacant
15/03/2023 -

El 30 de març la junta de govern té previst aprovar la nova ordenança del soroll. Un document que pretén descarregar les competències sobre l’Ajuntament i dotar a aquest d’eines per a donar eixida als problemes ocasionats per l’oci i el soroll en el barri antic i centre tradicional d’Alacant.

Adrián Santos, regidor d’Urbanisme i Patrimoni, ha explicat que “tot el que es planteja en l’ordenança és extrapolable a les legislacions ja existents i el que pretén, sobretot, és crear els mitjans perquè qui incomplisca puga ser sancionat” Santos també ha detallat que, l’ordenança centrarà la seua atenció en sorolls de diferent naturalesa com el generat a través de diferents activitats econòmiques, al soroll generat pel transport i el generat per particulars.

Així mateix, Santos ha posat de manifest que el text encara requereix d’un temps de tramitació perquè ha de ser aprovat en la junta de govern, acció disposada per a aquest 30 de març, per a donar pas a sis dies d’esmenes, després es convocarà la comissió d’urbanisme i posteriorment tindrà lloc un ple per a la seua exposició al públic. Davant tota aquesta sèrie de processos el candidat per Cs, ha aclarit davant els mitjans que l’ordenança no arribarà a fer-se efectiva en aquest mandat. “Pretén ser un document viu que incorporarà aquelles esmenes que a partir d’aqueix moment es plantegen, que seran estudiades minuciosament i que, si tenen cobertura tècnica i són viables, es modificarà el text.”

Manifestants en la Plaça de l’Ajuntament pel soroll en barri antic d’Alacant.

Es plantegen tres dimensions: protecció acústica especial, situació acústica especial i el grau ZAS (Zona Acústicament Saturada) aquestes tres situacions s’han de derivar a un pla zonal que definirà els terminis de temps. Una vegada l’ordenança estiga en vigor permetrà que es puguen imposar mesures correctores, a manera de mesures transitòries, fins i tot quan no existisca el pla zonal.

Així mateix, les sancions que aniran dels 600 als 300.000 euros segons la gravetat, corresponent a la junta de govern les penalitzacions fins a 6000 i a partir d’aquesta quantitat passant la gestió a la Conselleria.

Com a punt destacat, l’ordenança també donarà cobertura a la queixes veïnals actuant a través dels cossos de seguretat, segons els paràmetres que marca l’ordenança. Això permetrà fer una anàlisi de la situació i imposar les mesures que siguen corresponents en cada cas. També exigirà que existisca un pla acústic en nous projectes de transport així com la presència de porters que garantisquen el compliment d’aquests indicadors.

Sense restricció d’horaris

D’altra banda, des de Compromís han aclarit que “L’ordenança del soroll no modifica horaris, la qual cosa està fent Adrian Santos és marejar als veïns amb la condició de no aplicar solucions immediates” ha indicat Rafa Más. D’altra banda, ha posat en relleu la intenció del seu partit d’elevar una moció en el pròxim ple i aplicar un ZAS de manera immediata. Encara així, ha ressenyat que l’ordenança del soroll “és més que necessària” però que continua existint la necessitat d’aqueixa restricció per a atendre les necessitats dels veïns.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

16 − 6 =