La província d'Alacant és coneguda per les seues platges i el seu clima mediterrani, però també és llar d'un impressionant patrimoni natural que atrau a amants de la muntanya i el senderisme. Sens dubte, el terreny alacantí atrapa als seus visitants amb nombroses rutes en la Serra de Bernia, la Font Roja, la Serra d'Aitana i el Puig Campana, un dels seus principals exponents. Es tracta d'una imponent formació muntanyenca en el municipi de Finestrat que s'alça a 1.410 metres a escassos 7,8 quilòmetres de la costa.
Milers de senderistes transcorren cada any pel seu vessants gaudint de les vistes espectaculars del blau mediterrani i el seu entorn natural, per la qual cosa per a potenciar l'atractiu i millorar l'experiència dels visitants s'ha dut a terme una reforma en la sendera PR-289. El projecte de condicionament d'esta ruta circular d'11 quilòmetres ha estat liderat per la Generalitat Valenciana, ha comptat amb una inversió de 50.000 euros en una primera fase i preveu una quantitat similar per a futures intervencions.
Tal com detallen des de la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, el desnivell i l'exigència tècnica de la sendera feia necessàries certes millores per a garantir la seguretat i accessibilitat. Aix, les actuacions inclouen l'adequació dels accessos, la reordenació del traçat de la ruta i la plantació d'espècies autòctones, aix com la instal·lació de nova cartelleria i senyalització. "Estes millores busquen facilitar el trànsit dels senderistes i fomentar el gaudi de l'entorn natural, promovent hàbits saludables i l'apreciació de la biodiversitat local", ha remarcat el conseller Vicente Martínez Mus.
Adaptar els parcs naturals
La sendera PR-289, que comença en la Font del Molí a Finestrat, és un dels itineraris més emblemàtics de la zona. Amb el seu elevat grau de dificultat, la ruta és un desafiament per als excursionistes més experimentats, els qui ara podran gaudir d'una experiència "més segura" amb les recents reformes. Amb estes accions, que contribuixen a la preservació dels espais naturals, la Comunitat Valenciana, continua consolidant-se com una destinació de referència per als amants del turisme actiu i la naturalesa a través de les seues més de 5.000 quilòmetres de senderes homologades.
De fet, este projecte s'emmarca dins d'un pla més ampli de la Generalitat per a adaptar els espais naturals a les necessitats de tots els visitants, incloses les persones amb mobilitat reduïda. D'esta forma, el conseller ha avançat que s'està treballant en col·laboració amb associacions i col·lectius per a desenvolupar rutes accessibles en diversos parcs naturals, amb projectes en El Montgó i El Fondo. Este enfocament inclusiu reforça l'objectiu de convertir els espais naturals en "recursos turístics sostenibles i accessibles per a tota la societat", ha conclòs Martínez Mus.