El Port d'Alacant, acostumada al vaivé de creuers, fragates privades o esportives i mercants, ha rebut esta vegada una visita molt diferent: la de l'OTAN. Tres navilis de l'Agrupació Permanent SNMG-2 –la fragata turca 'Kemalreis', l'espanyola 'Álvaro de Bazán' i el vaixell d'aprovisionament en combat 'Patiño'– van atracar este divendres en el Port, convertint-lo per uns dies en un punt estratègic del Mediterrani.
Escala tècnica, missió contínua
L'arribada d'estos vaixells forma part d'una parada logística després de concloure l'exercici naval Dynamic Mariner/Flotex-25, una operació internacional duta a terme en aigües de la mar d'Alborán, la badia de Cadis i l'Estret de Gibraltar. En concret, estos exercicis han inclòs un desembarcament combinat, maniobres d'infiltració i atac aeri.
Fins dimarts que ve 8 d'abril, les tripulacions descansaran i els navilis se sotmetran a labors de manteniment i reproveïment per a garantir la seua operativitat en futures missions. Es podran visitar? Eixa és la pregunta que es fan molts dels amants de les flotes navals dels exèrcits. No obstant això, esta escala és purament funcional.
Aix, des de la Comandància Naval d'Alacant s'ha informat que no hi haurà jornades de portes obertes per al públic, ja que es tracta d'una escala logístic-operativa i el focus, expliquen, està en les tasques internes necessàries per a mantindre la flota preparada.
Defensa i dissuasió des de la mar
La SNMG-2, una de les quatre forces navals permanents de l'OTAN, té com a objectiu reforçar la seguretat marítima de l'aliança, millorar la coordinació entre armades i mantindre la capacitat de resposta ràpida davant qualsevol crisi. Esta agrupació està formada per diverses plataformes navals, com a fragates, destructors i vaixells de suport logístic, aportades per diferents països membres de l'OTAN.
Entre les seues principals missions inclouen entrenaments conjunts, patrulles dissuasives en zones sensibles, la millora del coneixement de l'entorn marítim, aix com la realització d'ensinistraments i exercicis per a millorar la interoperabilitat entre els membres de l'OTAN. Tot això sota el paraigua del Comandament Marítim Aliat (MARCOM).
Encara que esta visita a Alacant passe relativament desapercebuda per a gran part dels ciutadans, darrere de l'acer, els radars i les cobertes d'estos vaixells es mouen peces clau de la defensa col·lectiva europea, especialment en un context geopolític cada vegada més incert a nivell mundial.