Al nerviosisme pels exàmens després d'hores de sacrifici i estudi de milers d'opositors de Secundària en la Comunitat Valenciana se suma un factor extern que pot alterar la convocatòria d'este 2025: la vaga de tribunals d'oposició. Els sindicats alcen la veu davant la negativa de la Conselleria d'Educació d'abonar com a extraordinàries les hores dels docents que acudisquen al juliol a avaluar la fase final de les proves.
"El 31 de maig no hi haurà tribunals. I si n'hi ha, no seran complets." Aix de rotund s'expressa l'STEPV en el comunicat conjunt amb el CSO amb el qual anuncien la convocatòria de vaga per al segon dia d'exàmens de les oposicions a Secundària. Tots dos sindicats asseguren que la decisió compta "amb el consens d'un nombre significatiu de membres dels tribunals, que han ratificat la convocatòria".
Des de Conselleria apel·len a la "responsabilitat" i subratllen que l'atur "posa en risc el futur de 18.000 opositors". Este dissabte 24 de maig es durà a terme amb normalitat el primer exámen de totes les persones aspirants a aconseguir una plaça en ensenyament secundari a partir del sí curse 2025/2026, però els sindicats exigixen a l'administració educativa que "s'assega a negociar per a evitar la vaga des del 31 de maig".
Per què es convoca la vaga de tribunals?
L'arrel del conflicte, assenyalen, està en l'anunci per part de l'àrea que dirigix José Antonio Rovira de no abonar les gratificacions per assistència als tribunals "a partir de la finalització de les activitats lectives el 19 de juny", mesura que ja s'ha aplicat amb caràcter retroactiu en les oposicions al cos de mestres celebrades durant el passat 2024. "Fins a 2023 estes compensacions s'abonaven amb normalitat", recorden STEPV i CSO.
En aquell any, presidents i secretaris percebien 90 euros per dia i els vocals 74,50. "Estem parlant d'una retallada enorme a les nostres condicions laborals", denuncien al mateix temps que asseguren que la càrrega de treball s'ha intensificat este curs. Aix, subratllen que enguany els tribunals han de realitzar les proves i correccions en jornades lectives.
"Això significa treballar per duplicat: amb l'alumnat habitual al matí i amb les responsabilitats de les oposicions a la vesprada, a més de tasques administratives i reunions que s'excedixen més enllà de la jornada", expliquen en un comunicato. En el cas de les especialitats d'FP, els sindicats denuncien que estes gratificacions podrien no percebre's tampoc al maig i juny, atés que "se sol treballar matí i vesprada".
"No va contra els interessos dels aspirants"
Tal com recullen els sindicats, més d'una tercera part dels tribunals s'han coordinat ja per a impulsar esta vaga, que coincidirà amb la celebració de la prova pràctica. "El 24 de maig, quan es realitze la prova teòrica, s'informarà les persones opositores", detallen. A més, insistixen que la vaga "no va contra els interessos dels aspirants, sinó com a mesura de pressió a la Conselleria perquè rectifique".
És per això que han volgut traslladar la seua "empatia i comprensió" cap a l'esforç dels seus companys i companyes. "Nosaltres també el vivim en el seu moment. Precisament per això volem unes oposicions dignes, també per als qui avaluem". En este sentit, esgrimixen que "sobrecarreguen" de treball tant als tribunals com a les persones opositores, en lloc de "facilitar la tasca extraordinària que s'exigix a tots dos col·lectius".
La Conselleria demana "rigor"
El director general de Personal Docent, Pablo Ortega, assenyala que els tribunals d'estes oposicions, integrats per 1.500 docents, percebran, a més del seu salari, les retribucions estipulades pel Decret 7/2023—90 euros diaris per a presidents i secretaris i 78,50 per a vocals—. No obstant això, precisa que "les gratificacions sol s'abonen quan les sessions es realitzen fora de l'horari normal de treball".
Així mateix, apunta que des de 2022 "les retribucions dels tribunals s'han incrementat una mitjana de 365 euros". En les oposicions de 2024, detalla el director general, l'ingrés mig brut per tribunal va ascendir a 2.917 euros, i fins i tot "va arribar a superar" els 3.000€ en especialitats com a anglés o educació física. "Les condicions econòmiques són equiparables a les de qualsevol òrgan d'avaluació de l'administració", indica.
En paral·lel, Ortega destaca que s'abonaran dietes de 45,74 euros per dia per desplaçament i que la Conselleria ha posat sobre la taula una proposta de reforma del sistema d'oposicions que permetria eximir als membres del tribunal de la seua labor docent mentre dure el procés, sent substituïts en els seus centres. "Demanem rigor i respecte cap als qui porten mesos preparant-se en comptes de generar un clima d'inquietud", conclou.