Alacant es marca com a meta reutilitzar el 100% de l'aigua residual tractada

L'alcalde Luis Barcala presenta l'estratègia 'Alacant Aigua Circular' en la clausura del Fòrum de Ciutats Àrabs i Europees

Guardar

Estació de depuració d'aigües d'Alacant
Estació de depuració d'aigües d'Alacant

Eficiència, diversificació i reutilització. Aqueixes són les claus del model hídric d'Alacant, que ha sigut la gran protagonista en la clausura del Fòrum de Diàleg de Ciutats Àrabs i Europees (AECD 2025). La ciutat ha acudit a la cita com a exemple de bones pràctiques en governança local, eficiència de recursos i participació ciutadana i ha compartit la seua experiència amb un sistema de gestió de l'aigua reconegut per la seua innovació i sostenibilitat.

L'alcalde, Luis Barcala ha recalcat que aquesta estratègia "innovadora" en la gestió hídrica desenvolupada per l'Ajuntament al costat del seu soci tecnològic, Aigües d'Alacant, permet a la ciutat superar condicions molt adverses com el règim extremadament irregular de pluges i la manca de fonts d'aigua locals mitjançant actuacions centrades en tres eixos: diversificació (50% de la dessalinització, 25% d'aigua superficial i 25% subterrània); eficiència del 88% en la xarxa gràcies a la tecnologia intel·ligent i desenvolupament de fonts alternatives com l'emblemàtic parc inundable de La Marjal, a la Platja de Sant Joan, i el tanc de retenció de Sant Gabriel.

L'alcalde ha destacat que aquesta "eficàcia" en la gestió integral ve avalada per les xifres d'evolució en el consum d'aigua potable. A, a pesar que la ciutat ha crescut en 50.000 habitants entre 2004 i 2024, el subministrament s'ha reduït un 20%. "Aquest considerable assoliment de servir a més persones amb menys aigua potable confirma l'efectivitat de la nostra gestió integral, que combina diversificació, eficiència, fonts alternatives i reutilització", ha indicat l'alcalde. "Fins al punt", ha recalcat, "que el 87% dels parcs públics d'Alacant es reguen amb aigua regenerada, la qual cosa ens ha permés triplicar les zones verdes i jardins en els últims anys".

"La nostra xarxa opera actualment amb una eficiència de quasi el 90% gràcies al mesurament intel·ligent, la sectorització de la xarxa, la gestió de la pressió, el control actiu de fugides i la modelització de dades impulsada per intel·ligència artificial", ha explicat Barcala, que ha precisat que des de 2012, l'Ajuntament i Aigües han instal·lat més de 200.000 mesuradors intel·ligents d'aigua en tota la ciutat. "Aquestes eines avançades ens permeten simular diferents escenaris, optimitzar operacions i predir problemes potencials abans que ocórreguen. El resultat és un sistema altament eficient que minimitza la pèrdua d'aigua mentre manté una excel·lent qualitat de servei", ha afegit.

De cara al futur, Barcala ha subratllat que l'estratègia 'Alacant Aigua Circular' es marca l'objectiu de reutilitzar el 100% de les aigües residuals tractades, que ascendeixen a 20 hm³ anualment, a com la millora significativa de la condició ambiental de la badia de la ciutat en eliminar les descàrregues d'aigües residuals.

El pla de gestió també pretén revitalitzar el sector agrícola mitjançant la reducció del cost de l'aigua recuperada i expandir les àrees verdes en el terme municipal. "Per a dur a terme aquesta estratègia innovadora", ha explicat, "ens coordinem amb els governs locals i regionals per a obtindre les autoritzacions i el finançament, incloent els fons europeus. L'alcalde també ha destacat les sessions informatives que es mantenen amb la comunitat de residents per a fomentar la participació ciutadana i la seua aportació en el desenvolupament del projecte.

Més dessalinització i panells solars flotants

"Per a aconseguir aquests objectius, estem invertint en nova infraestructura de dessalinització específicament dissenyada per a aigua depurada, la qual cosa eliminarà les sals i uns altres contaminants, al mateix temps que permetrà una gamma més àmplia d'aplicacions per a l'aigua", ha recalcat el primer edil. "També estem implantant panells solars flotants juntament amb sistemes d'emmagatzematge d'energia hidràulica per a alimentar les nostres operacions de tractament i bombament d'aigües residuals, amb la consegüent retallada de la petjada de carboni i dels costos operatius del reciclatge d'aigua", ha agregat.

La intervenció de Barcala en aquest panell d'acció local ha tancat la participació d'Alacant en aquest cim àrab-europeu, en la qual l'Ajuntament ha establit acords d'inversió i col·laboració amb Riyadh i Jeddah, primera i segona ciutat en importància i població de l'Aràbia Saudita, Rabat, Tànger i Damasc, a com amb empreses com Expocity Dubai, encarregada de l'organització de la pròxima trobada de ciutats d'Àsia i el Pacífic entre el 27 i el 29 d'octubre d'enguany.

Així mateix, Barcala ha estat en contacte durant el cim amb els alcaldes de Madrid, José Luis Martínez Almeida; Màlaga, Francisco de la Torre; i Granada, María Francisca Carazo, que també han participat com a representants espanyols, al costat de l'alcalde de Marbella i els vicealcaldes de Barcelona i Còrdova. En la jornada del dilluns, l'alcalde d'Alacant també va assistir a una recepció diplomàtica en l'ambaixada d'Espanya a l'Aràbia Saudita i al posterior sopar de gala.

Destacats