L'Ajuntament d'Alacant ha firmat esta setmana un conveni de col·laboració amb la Diputació de València per a cedir l'ús de la tecnologia AL21 d'intel·ligència artificial amb l'objectiu de millorar i afavorir una atenció ciutadana més avançada i incrementar l'eficiència dels tràmits administratius.
L'alcalde Luis Barcala, va rebre este dimecres al diputat d'Administració Electrònica de la institució valenciana, Juan Ramón Adsuara, per a firmar este acord amb l'objectiu de reforçar l'ús compartit de desenvolupaments tecnològics entre les dos entitats.
D'esta forma, els municipis de la província de València podran compartir la utilització de la tecnologia d'intel·ligència artificial de l'Ajuntament d'Alacant a través d'un assistent virtual com ALI per a agilitzar i simplificar els tràmits en les seues respectives seus electròniques.
De la mateixa manera, en virtut d'este acord, Ajuntament i Diputació de València compartiran recursos i 'software' per a acostar l'administració municipal a la ciutadania en esta potent ferramenta que simplifica i optimitza la gestió dels expedients a través de la implementació de la IA en els servicis de les diferents àrees municipals.
Així mateix, i tenint en compte la irrupció de la intel·ligència artificial com una ferramenta eficaç en la gestió administrativa i en la millora dels servicis públics, les dos institucions es comprometen a col·laborar per a compartir els coneixements relacionats en esta ferramenta que desenvolupen en els pròxims anys.
La posada en marxa de l'assistent virtual ALI ha suposat una fita en la modernització de l'administració pública en Espanya. La capa d'intel·ligència artificial es va posar en funcionament per l'Ajuntament d'Alacant en gener del 2024, i és una ferramenta que està disponible les 24 hores del dia en ali.alicante.es, desenvolupada en fons europeus Next Generation i que continua evolucionant dia a dia gràcies al 'feedback' dels usuaris, la qual cosa li permet millorar constantment la seua capacitat de resposta i personalització.
Balanç d'ús de l'assistent virtual ALI
Durant els sis primers mesos del 2025 el nombre de peticions realitzades a ALI és, de mitjana, d'unes 19.000 peticions mensuals, lo que portarà a tindre aproximadament 228.000 peticions anuals. En l'anualitat del 2024, tenint en compte que es va posar en servici a finals de gener de 2024, s'han dut a terme ja més de 95.000 peticions pel que l'increment del seu ús està sent substancial.
Alacant ja ha cedit esta tecnologia a la ciutat de Jaén, així com a nivell internacional a Puebla en Mèxic, perquè les dos administracions puguen fer ús de l'avançada tecnologia, i es facilita la documentació i metodologia per a la implantació de la capa d'intel·ligència artificial en les seues administracions.
L'assistent virtual ha rebut sis reconeixements al millor projecte de l'any 2024 posat en marxa en Comunitat Valenciana, finalista en els premis del “The Innovation in Politic Institute”, en la categoria “Government Improvement”, finalista en els premis @Aslan en la categoria “Transformació Digital en les administracions públiques”, premi a "l'administració pública Impulsora de les TIC” en la “Nit de les Telecomunicacions Valencianes 2023”.
També va guanyar el premi de Compra Pública Innovadora de la Comunitat Valenciana, i conta en un reconegut a nivell internacional al ser inclòs en la base de dades de bones pràctiques de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic.
D'esta forma l'Ajuntament d'Alacant continua fomentant i implementant millores digitals que ajuden a la ciutadania, mesures eficients, eficaces i accessibles que contribuïxen a potenciar el valor de la nostra ciutat com Smart City, i a través de la intel·ligència artificial s'oferixen solucions per a la realització de procediments digitals més fàcils, ràpids i accessibles.