L'Ajuntament d'Alacant ha establit línies de col·laboració per a la captació d'inversions i altres projectes de cooperació amb Jeddah, la segona ciutat en població i importància de l'Aràbia Saudita, en el marc del Fòrum de Diàleg de Ciutats Àrabs i Europees (AECD 2025), que es desenrotlla fins al dimarts en Riyadh, la capital saudita.
L'alcalde Luis Barcala s'ha reunit este diumenge amb el seu homòleg de Jeddah, Saleh Ali Al Turki, per a avançar en estos acords i este dilluns fa el propi amb dirigents municipals i empresaris de Dubai, Damasc, Rabat i Tànger amb el mateix objectiu diplomàtic de promocionar Alacant com a destí idoni per a la captació d'inversions i altres vincles socials, turístics, econòmics i culturals.
Barcala encapçala la delegació alacantina en este Fòrum de Diàleg de Ciutats Àrab-Europees, de la qual també forma part el director general d'Aigües d'Alacant, Sergio Sánchez, i en el qual es donen cita més de 120 alcaldes de les dos zones geogràfiques i mig centenar d'organitzacions per al desenrotllament i institucions financeres sota el lema “Connectant ciutats, construint futurs”.
En representació d'Espanya, i per invitació de l'organització saudita de la trobada, també participen en el cim els alcaldes de Madrid, Màlaga, Granada i Marbella i els vicealcaldes de Barcelona i Còrdova.
“És una gran oportunitat per a bastir ponts i generar vincles punts de trobada i col·laboració entre ciutats europees i àrabs amb l'objectiu de continuar millorant la qualitat de vida en els grans espais urbans i posar l'accent en la sostenibilitat”, ha destacat Barcala. “Este fòrum també suposa un gran aparador per a divulgar la gran aposta innovadora d'Alacant en la gestió responsable de l'ús de l'aigua en un context climàtic cada vegada més exigent i desafiador”, ha afegit.
En la jornada inaugural de la trobada celebrada el diumenge, el primer edil va exposar les “privilegiades condicions i les múltiples possibilitats” que oferix Alacant per a la captació d'inversions que donen continuïtat “al procés de transformació i desenrotllament” que experimenta la ciutat.
“En esta primera presa de contacte entre els alcaldes participants hem abordat els programes i actuacions que més ens preocupen, així com els majors assoliments; i en el cas d'Alacant hem exposat el procés de transformació urbana, social i estructural, quant a la generació de riquesa i ocupació, que travessa la ciutat actualment”, ha explicat Barcala.
“En particular, en l'aspecte social”, ha afegit, “hem destacat les nostres polítiques per a fer front als problemes de l'envelliment de la població, la bretxa digital i generacional, amb l'objectiu que els nostres majors no estiguen sols, per al que estem aplicant la intel·ligència artificial a assistents virtuals que contribuïsquen a combatre la soledat no desitjada”.
En este àmbit d'actuació, Barcala també s'ha mantingut una trobada de treball amb Agata Krause, especialista del programa Hàbitat de Nacions Unides per a la millora de la qualitat de vida a les ciutats i comunitats.
En el marc d'estes trobades bilaterals de diplomàcia municipal, el primer edil ja s'ha reunit este dilluns amb els responsables de l'empresa Expocity Dubai, que és l'encarregada de l'organització del pròxim cim de ciutats d'Àsia i el Pacífic entre el 27 i el 29 d'octubre d'enguany, i amb l'alcaldessa de Rabat, Asma Rhlalou. Barcala també mantindrà sengles trobades amb els alcaldes de Damasc i Tànger, entre altres ciutats participants en el fòrum.
Fòrum d'acció local amb l'exemple d'Alacant Aigua Circular
Així mateix, Barcala intervindrà este dimarts en la jornada de clausura en un fòrum d'acció local, en el qual el primer edil explicarà l'estratègia municipal 'Alacant Aigua Circular' per al màxim aprofitament dels recursos hídrics que l'Ajuntament desenrotlla de la mà del seu soci tecnològic Aigües d'Alacant. Este fòrum d'acció local oferix un espai interactiu perquè els alcaldes i funcionaris municipals participants coneguen i debaten mesures de govern i iniciatives innovadores que milloren la qualitat de vida a les ciutats.
Este taller interactiu de l'AECD porta per títol “Governança multilateral i processos exitosos de cocreació” i se centrarà en la presentació "d'Alacant Aigua Circular” i un altre projecte urbà de Rabat, considerats per l'organització “com a iniciatives de dos ciutats reconegudes per la seua exemplar participació en la presa de decisions i com a exemple d'estructures de governança eficaces i estratègies de participació exitoses que han generat resultats positius en la millora de la participació ciutadana i el desenrotllament local”.
El Fòrum AECD és una plataforma global i regional que fomenta la cooperació, millora la comunicació i enfortix les relacions entre representants de ciutats i municipis europeus i àrabs, inclosos alcaldes, presidents, secretaris i governadors, amb la participació d'actors clau del desenrotllament internacional com a organitzacions urbanes, unions municipals i institucions donants.