Alacant implica a la ciutadania en el disseny de polítiques contra la discriminació

Drets Públics obri una consulta pública per a dotar al municipi d'un document que desenvoluparà i calendarizará els programes per a la integració de persones migrants

Guardar

La regidora de Drets Públics, Begoña León
La regidora de Drets Públics, Begoña León

La regidoria de Drets Públics ha obert un procés de participació pública per al disseny d'una nova Estratègia Municipal d'Igualtat de Tracte i No Discriminació. Amb este procediment l'Ajuntament d'Alacant busca la implicació de la ciutadania per a dissenyar de manera participativa el full de ruta que guiarà les polítiques municipals en matèria d'integració del col·lectiu migrant durant els pròxims quatre anys.

Una iniciativa de participació ciutadana que se suma a la recent aprovació en Junta de Govern del projecte per a crear un Consell Local i Zonal d'Inclusió i Drets Socials, que donarà veu a les associacions socials, veïnals i professionals, sindicats i grups polítics en el desenrotllament de polítiques i actuacions en matèria de servicis socials.

La regidora de Drets Públics, Begoña León, explica que “amb este procés de participació donem veu als ciutadans perquè ens diguen quines polítiques els agradaria que desenrotllàrem en matèria d'integració i no discriminació”. León convida als alacantins a “participar en este procés de consulta, perquè la inclusió és cosa de tots i hem d'implicar-nos per a aconseguir una societat que garantisca un tracte equitatiu a tots els col·lectius ciutadans”.

L'Ajuntament d'Alacant és pioner a la província a implementar una estratègia marc per a la igualtat de tracte i la no discriminació. Tindrà una vigència de quatre anys (2025-2028) i inclourà nous programes en matèria d'immigració basats en les conclusions de l'Estudi-Diagnòstic Exploratori sobre la Situació de Discriminació a Persones Migrades a la Ciutat d'Alacant, recentment elaborat i publicat per Drets Públics, i en els resultats del procés participatiu.

León assenyala que "la nova estratègia incorporarà els programes d'atenció a persones migrants que major impacte estan tenint, com la xarxa de col·laboració amb entitats d'asil i refugi, els servicis de les oficines Pangea, els programes de cohesió social en escoles o la formació permanent de persones migrades”. A més, apunta, “es dissenyaran nous programes basats en una rigorosa anàlisi de la situació actual, reflectit en l'Estudi-Diagnòstic Exploratori sobre la Situació de Discriminació a Persones Migrades a la Ciutat d'Alacant, així com en els resultats del procés de participació”.

Anàlisi de la situació i propostes de millora

L'enquesta de participació pública està oberta a tots els ciutadans, que poden accedir a ella fins al 30 de setembre en la web municipal. Consta de 10 preguntes que inclouen qüestions sobre la percepció que els participants tenen sobre el tracte de la ciutadania d'Alacant a les persones migrants o la importància que concedixen a les actuacions desenrotllades per l'administració pública, entitats socials i ciutadania contra la discriminació.

També poden manifestar la seua opinió sobre la influència en la millora de la convivència que tenen diferents mesures: l'enduriment de normes i sancions, l'educació en valors, la sensibilització a través de campanyes, els punts d'informació públics i la promoció de la participació dels migrants. Finalment, disposen d'un espai per a fer propostes.

Entre els principals objectius que s'han marcat per a l'Estratègia Municipal d'Igualtat de Tracte i No Discriminació destaquen dotar o modificar, si és el cas, programes i activitats que fomenten la participació de les persones migrants en la vida pública del municipi, així com articular polítiques locals que promoguen la integració de col·lectius en risc d'exclusió o que necessiten un particular seguiment.

Per a aconseguir-ho es generarà un document que sintetitzarà la programació i calendarització de les accions socials en els pròxims quatre anys i que establirà també vies de comunicació i informació entre els agents socials que estan involucrats. En este sentit, fa uns dies l'Ajuntament d'Alacant va aprovar en Junta de Govern el projecte de reglament per a crear un Consell Local i Zonal d'Inclusió i Drets Socials, dependent de la regidoria de Benestar Social, que donarà veu a les associacions socials, veïnals i professionals, sindicats i grups polítics en la promoció, el desenrotllament i l'anàlisi de resultats d'estes actuacions.

Destacats