Alacant incorpora aportacions de veïns a l'ordenança contra el soroll i preveu aprovar-la en Ple este mes

Guardar

La regidora d'Urbanisme d'Alacant, Rocío Gómez
La regidora d'Urbanisme d'Alacant, Rocío Gómez

L'Ajuntament d'Alacant ha estimat i incorporat al text de l'ordenança de Protecció contra la Contaminació Acústica nou de les al·legacions presentades per diferents col·lectius i ciutadans i ha iniciat este dijous una ronda de reunions amb els grups municipals per a presentar-los el text definitiu, que està previst portar al Ple de desembre per a la seua aprovació definitiva. En concret, les primeres reunions han sigut amb el grup municipal socialista i el grup municipal Vox.

"Esta ordenança té com a finalitat establir mesures de control, inspecció, reducció i eliminació de la contaminació acústica en tots els àmbits en els quals l'Ajuntament és competent, així com la col·laboració amb la resta d'administracions”, explica la regidora d'Urbanisme, Rocío Gómez. “És una ordenança necessària, que actualitza i millora l'avantprojecte elaborat en 2019, adaptant-lo a les noves circumstàncies, fonts de soroll i casuístiques actuals i facilitant a l'Ajuntament ferramentes per a dur a terme un control efectiu de la contaminació acústica, en benefici dels alacantins”, afig.

Després de la seua aprovació inicial en Ple el 27 d'abril de 2023, es van presentar una sèrie d'al·legacions, que han sigut valorades i de les quals s'han estimat nou, algunes d'elles coincidents, que introduïxen alguns canvis en el text ja aprovat.

Incorporacions

Entre estes modificacions destaca la de l'article 52, relatiu a l'ocupació amb taules i cadires en espais privatius i en el domini públic, un text que establix que es podran instal·lar aparells reproductors d'imatge sense so a l'interior del local amb destinació a l'exterior, però limitant el seu funcionament únicament en la franja horària compresa entre les 08.00 hores i la 00.00 hores. D'esta manera s'incorporen al·legacions presentades en este sentit per les associacions de veïns del Centre Tradicional, Gran Via Sud-Port i Fontcalent, així com per un particular, que advocaven per establir clarament una limitació a l'ús de pantalles situades en aparadors, de cara a l'exterior, amb l'objectiu d'evitar el soroll de veus que les retransmissions poden generar en els vetlladors.

A més, la regidoria d'Urbanisme ha incorporat d'ofici un paràgraf a l'article 33.2, relatiu a conductes prohibides a l'interior de vivendes, que afig la prohibició de realitzar festes, jocs, o reparacions materials o mecàniques de caràcter domèstic en locals o domicilis particulars, especialment des de les 22.00 hores fins a les 8.00 hores, que excedisquen dels valors màxims de transmissió autoritzats, o altres comportaments que generen sorolls d'impacte en horari diürn o horari nocturn, tots els dies de la setmana.

D'altra banda, sobre la base d'al·legacions presentades per l'Associació de Veïns La Marjal, s'eliminen els articles 40.3 i 53.2 de l'ordenança. El primer, en relació a l'aïllament mínim en locals tancats, establia que en aquelles activitats en les quals es preveja limitar el seu exercici als períodes diürn i vespertí, es reduirà en 5 dB el valor de l'aïllament exigible. No obstant això, es procedix a la seua eliminació per estar esta circumstància ja regulada en una normativa superior. Respecte a l'article 53.2, relatiu a les activitats que es realitzen a la platja, establia que hauran de ser autoritzades expressament i comptaran amb l'informe preceptiu del departament amb competències en matèria de contaminació acústica. S'elimina per entendre que este àmbit excedix al de la pròpia ordenança. La resta de canvis corresponen a errors de redacció detectats.

Les claus de l'ordenança

L'ordenança inclou no sols els tradicionals controls de sorolls i vibracions, sinó també noves definicions de zones, plans i mapes acústics, aïllaments, mesures de control i sistemes d'alarma, informació i transparència amb caràcter actualitzat i permanent.

En les zones de protecció acústica especial s'elaboraran plans acústics municipals d'àmbit zonal, fins a aconseguir els objectius de qualitat acústica que els siguen aplicable.

En les zones declarades Zones de Protecció Acústica Especial (ZPAE), Zones de Situació Acústica Especial (ZSAE) o Zones Acústicament Saturades (ZAS), com les que estan a punt d'aprovar-se en el Centre Tradicional i Barri antic, es podrà recordar reducció d'horaris de caràcter temporal en els termes establits en els articles d'esta ordenança, reguladors d'estes zones. En la resolució haurà d'indicar-se la zona i/o establiments afectats, la reducció de l'horari de tancament acordada i la duració d'esta. Així mateix, s'establix la possibilitat de suspendre llicències i permisos de vetlladors.

També destaca l'exigència d'un estudi o auditoria acústica per a aquells projectes de desenrotllament urbanístics sotmeses a avaluació ambiental estratègica i d'impacte ambiental.

Les activitats considerades com altament productores de nivells sonors, hauran de comptar, independentment de les mesures d'insonorització general amb un vestíbul d'entrada, amb doble porta de moll de retorn a posició tancada, que garantisca en tot moment, l'aïllament necessari en façana. A més, hauran d'exercir la seua activitat amb les portes i finestres tancades.

La norma incorpora altres aspectes destacats per a la regulació de la contaminació acústica derivada d'activitats veïnals a l'interior d'edificis i vivendes, les molèsties ocasionades per les activitats de càrrega i descàrrega de mercaderia, així com els produïts pels vehicles i treballs de neteja, el manteniment de la via pública i recollida de residus urbans i els treballs en la via pública i respecte de les obres d'edificació.

Les infraccions es classifiquen en lleus, greus i molt greus. Les molt greus seran sancionades amb una multa des de 12.001 a 300.000 euros i retirada definitiva de les llicències o autoritzacions corresponents. Les greus comporten multes des de 601 euros fins a 12.000 euros amb possibilitat de suspensió de la llicència ambiental per un període de temps comprés entre un mes i un dia i un any. En el cas d'infraccions lleus s'arrepleguen multes de fins a 600 euros.

Destacats