Alacant licita el segon ecoparc en Villafranqueza per a atendre els barris de la Zona Nord

El govern municipal dota la segona instal·lació de la Xarxa d'Ecoparcs, mentre busca sòl per a altres dos, un en Platja de Sant Joan i un altre en l'eixida cap a Madrid

Guardar

Manuel Villar en el ecoparque de Aguamarga
Manuel Villar en el ecoparque de Aguamarga
L'Ajuntament d'Alacant impulsa la segona instal·lació per a la recollida i gestió de residus domèstics en Villafranqueza, dins del pla perquè Alacant compte a mitjà termini amb una xarxa de quatre ecoparcs cobrint el perímetre de la ciutat. La Junta Local de Govern aprova aquest dimarts el concurs per a la construcció de la nova instal·lació amb un pressupost base de licitació de 764.220 euros i un termini d'execució de quatre mesos.El nou ecoparc de Villafranqueza se situa al carrer Baríton Paco Latorre, en una parcel·la pròxima a l'estadi Antonio Solana, des d'on es donarà cobertura a tota la Zona Nord de la ciutat. Aquesta instal·lació serà la segona del municipi, juntament amb l'ecoparc d'Aiguamarga en la carretera d'Elx. En una segona fase, es crearan altres dues per a atendre la Platja de Sant Joan i un altre entre els PAU I i II i la carretera de Madrid.

Característiques

Els nous ecoparcs fixos tindran una superfície estimada de 5.000 metres quadrats i capacitat per a atendre una població potencial de més de 10.000 habitants. Els contenidors es disposaran a doble cota per a facilitar el depòsit pels usuaris i la retirada per l'empresa prestatària del servei. El nombre de contenidors habilitats serà superior a 10 amb capacitat unitària d'entre 18 i 26 metres cúbics per a facilitar el depòsit de voluminosos i enderrocs, entre altres tipologies de residus.Les instal·lacions disposaran de dues autocompactadores per a facilitar la retirada del residu fins a la planta de tractament. A més, tots disposaran d'una zona coberta amb marquesina per a la recollida de residus perillosos i RAEE (aparells elèctrics i electrònics). La circulació de vehicles estarà segregada o separada entre vehicles particulars i els camions de càrrega i descàrrega del servei.

Augmentar la recollida

L'equip de govern municipal espera triplicar els residus recollits amb la nova xarxa d'ecoparcs que s'ha dissenyat fins a superar les 12.800 tones. El Servei de Neteja Viària i Gestió de Residus de l'àrea de Medi Ambient, que dirigeix l'edil Manuel Villar, pretén acostar aquest servei als usuaris i reduir depòsits incontrolats en el disseminat.Manuel Villar ha ressaltat que "posarem en marxa a mitjà termini una Xarxa d'Ecoparcs, construint el nou de Villafranqueza les obres del qual esperem que comencen abans de finalitzar l'any, i preparant la renovació de l'existent en Aiguamarga, al mateix temps que es treballa en la cerca del sòl adequat que puga albergar als altres dos".Les noves instal·lacions contemplades en el Projecte de Gestió de la Xarxa d'Ecoparcs d'Alacant tenen com a objectiu aconseguir els fins contemplats en el Pla Zonal de Residus Zona 9 de la Generalitat Valenciana, que competeix a Alacant, en matèria de recollida selectiva de residus i vindrien a completar a l'únic existent en l'actualitat situat en el polígon industrial d'Aiguamarga en la carretera d'Elx.La generació total de residus domèstics i assimilables en l'àmbit del Pla Zonal 9 Àrea de Gestió A4 en el període comprés entre els anys 2016 i 2019 (aplicant la mitjana dels anys 2017 a 2019 per als residus entrants a Ecoparc i RCDs) va ser de 179.003 tones a l'any, amb una taxa de generació mitjana de 539,58 quilograms per habitant i any. Els residus entrants en l'ecoparc existent i en els dos ecoparcs mòbils va assolir les 4.267 tones l'any 2019. És per això, que les entrades anuals de recollida de residus previstes en la Xarxa d'Ecoparcs segons la prognosi realitzada s'estimen en 12.802 tones anuals."Amb la posada en marxa d'aquesta xarxa d'ecoparcs pretenem facilitar la gestió dels residus domèstics als ciutadans, al mateix temps que contribuir a reduir els runars il·legals en el perímetre de la ciutat o l'abandó d'estris, ja que en els ecoparcs es poden depositar fins a 500 quilos per persona i dia d'enderrocs i també tota mena d'estris voluminosos i electrodomèstics", ha ressaltat Manuel Villar.
Destacats