L'Ajuntament d'Alacant ha donat llum verda a dos projectes destinats a millorar la maquinària del Centre de Tractament de Residus d'Alacant (CETRA). La Junta de Govern celebrada este dimarts ha aprovat l'actualització de la instal·lació d'afinament del material bioestabilizado del contenidor gris per a la producció de compost, així com l'adquisició d'un nou separador òptic per a envasos de plàstic. Una millora que se suma a la renovació de tota la xarxa de contenidors de recollida selectiva i el desplegament del contenidor marró per al residu orgànic en tota la ciutat.
Tal com ha avançat el consistori alacantí, l'objectiu d'estes iniciatives és incrementar la recuperació de materials i reduir la quantitat de residus dipositats en l'abocador. En esta línia, el vicealcalde i regidor de Medi ambient, Neteja Viària i Gestió de Residus ha posat en valor les inversions estratègiques en matèria de sostenibilitat per a renovar les instal·lacions del CETRA a través de nou equipament com els trómels de triple classificació que es van engegar fa uns mesos, línies de garbellat i tractament de residus.
En total, el conjunt d'estes accions han suposat una inversió de més de dos milions d'euros, a la qual se sumaran tres nous projectes i iniciatives futures. "Entre 2019 i 2023 estes millores han permés reduir el percentatge de residus rebutjats que arribaven a l'abocador del 72 % al 46 %", ha assenyalat Vilar. Al mateix temps, l'edil ha recordat que "este avanç respon a les normatives europees, nacionals i autonòmiques en matèria de recuperació de materials i la implantació d'un model d'economia circular que facilite el reaprovechamiento".
Dos projectes per a millorar el CETRA
L'acord de la junta de govern recull l'actualització de l'avantprojecte per a millorar la instal·lació d'afinament del material bioestabilizado, amb una inversió propera als 2,7 milions d'euros finançats pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i el Pla de Suport a la Implementació de la Normativa de Residus de la Comunitat Valenciana.
Així mateix, s'ha acceptat la proposta de la mercantil Tamesur S.A. per al subministrament d'un separador òptic d'envasos de polipropilè, per un valor de 198.825,69 euros. Este nou equip no solament reemplaçarà a l'anterior per haver arribat al final de la seua vida útil, sinó que també millorarà l'operativitat i augmentarà les xifres de valorització de residus, "contribuint a l'economia circular i la reutilització", apunta el consistori en un comunicat.
En paral·lel, l'Ajuntament anuncia que també treballa en la modernització de la línia de tractament existent i en la construcció d'una nova línia específica per al tractament del biorresiduo per a obtindre un compost d'alta qualitat. En este cas, la inversió supera els 12,6 milions d'euros i per a finançar este projecte s'han sol·licitat fons europeus a través de la Conselleria d'Agricultura Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.
En concret, el projecte inclou la construcció i equipament d'una línia de tractament de bioresidus en el CETRA i compta amb dos fases. La primera incorpora nova maquinària per al tractament del bioresidu i la construcció d'una nova nau per a dur a terme el compostatge. Per part seua, la segona fase se centra en l'equipament electromecànic de la fracció orgànica i maquinària de cribratge i afinament de material necessari per a obtindre compost d'alta qualitat.
Crítiques de l'oposició
El grup municipal socialista, a través del regidor Raúl Ruiz, critica l'acord adoptat per a la millora de la maquinària del CETRA, qualificant-lo com una "improvisació d'última hora". Ruiz acusa l'alcalde Luis Barcala de gestionar “negligentment” els residus i alerta sobre la possible pèrdua de quasi mig milió d'euros dels fons Next Generation a causa de la “falta d'alineació” amb el projecte presentat a Brussel·les per al tractament dels residus orgànics".
L'edil socialista també assenyala en un comunicat que la Comissió Europea encara està investigant el Pla Local de Residus d'Alacant. Al seu torn, assenyala que la modificació pressupostària per a l'aprovació d'estos projectes sense el consentiment europeu no sols augmenta el cost total, sinó que reduïx el finançament europeu del 55% al 33%. En este sentit, Ruiz exigix una “justificació adequada” tant a l'alcalde com a Villar.