Alacant

Alacant projecta una renovada senda per als vianants al Castell de Santa Bàrbara

L'actuació contempla l'adequació del camí des de L'Ereta, adaptat a persones amb mobilitat reduïda, i espais enjardinats integrats en l'entorn natural

1 minut

Vista del Castell Santa Bàrbara des de L'Ereta

El Castell de Santa Bàrbara és una de les principals atraccions turístiques i culturals d'Alacant. Es tracta de la joia de la corona de la ciutat i el monument més visitat en el conjunt de la Comunitat Valenciana amb més de 800.000 visitants en l'últim any. Els vessants d'esta icona històrica situada en la muntanya Benacantil oferixen la possibilitat de realitzar passejos a través de diferents senderes, encara que en els pròxims mesos també s'ampliarà esta xarxa de camins per a millorar l'accés a peu des del Parc de l'Ereta.

Tal com va avançar la regidora de Turisme, Ana Poquet, a este diari durant el primer Fòrum de Proximitat celebrat el mes passat novembre, l'Ajuntament d'Alacant ha aprovat un projecte d'urbanització que connectarà el parc amb l'accés principal del Castell de Santa Bàrbara mitjançant una senda per als vianants renovada. La iniciativa cerca millorar l'entorn visual d'una de les fortaleses medievals més ben conservades del territori nacional —el seu origen data dl segle IV en ple època de domini musulmà—, aix com generar una ruta més accessible per a persones amb mobilitat reduïda.

Actualment, el Castell, que s'alça 167 metres sobre el nivell de la mar, compta amb diversos accessos que permeten als visitants arribar tant amb cotxe com a peu. Al costat de les llançadores des de la Plaça de la Mar i la carretera que s'inicia en Vázquez de Mella, la fortalesa també disposa d'un ascensor en l'avinguda Conde de Jovellanos. Un servei que al maig va estrenar una nova aplicació que permet comprar el tiquet de l'elevador a compte mitjançant un codi QR o a través del portal municipal del Castell.

Àmbit d'actuació del projecte de la nova sendera al Castell de Santa Bàrbara

Tot i així, un dels accessos més bonics és l'ascens des del Parc de L'Ereta, una àrea natural situada en les faldes del Benacantil. Este espai és un dels més agradables d'Alacant, amb zones de descans i miradors que conviden a gaudir de l'entorn natural i de les vistes panoràmiques de la ciutat. No obstant això, el tram que unix L'Ereta amb la fortalesa no és accessible per a totes les persones. L'objectiu d'esta actuació és millorar l'actual camí existent dotant-lo d'una infraestructura que facilite l'accés.

Així serà el nou projecte de millora

El nou projecte d'urbanització aprovat en la Junta de Govern té com a objectiu renovar per complet l'itinerari per als vianants que connecta el Parc de L'Ereta amb la porta gran d'accés al Castell de Santa Bàrbara. Es tracta d'una actuació “ambiciosa” que abasta 4.539 metres quadrats en el camí principal, i 115 metres addicionals en una sendera secundària que connecta este trajecte amb un dels miradors del Benacantil.

Entre les millores més destacades del projecte es troba la pavimentació de la sendera, que oferirà una superfície més còmoda i segura per als visitants. Esta intervenció millorarà l'experiència dels qui ascendixen a peu fins al castell i facilitarà l'accés a persones amb mobilitat reduïda. Un aspecte que des del consistori apunten com a “fonamental en la política d'accessibilitat dels espais públics”.

Estat actual de la sendera que connecta l'accés del Castell amb L'Ereta

Però el projecte no es limita únicament a la pavimentació de la sendera. D'esta manera, el document tècnic elaborat pel departament d'Infraestructures de l'Ajuntament d'Alacant també inclou la creació de noves zones enjardinades que harmonitzen amb el paisatge natural del mont Benacantil. Així mateix, el disseny d'estos jardins serà “concorde a l'entorn, integrant-se de manera orgànica i respectuosa” amb l'espai protegit en el qual està situat el Castell de Santa Bàrbara.

Al seu torn, un altre dels aspectes importants de l'actuació serà la instal·lació de nous bancs circulars que se situaran, tal com expliquen fonts municipals, en punts estratègics del recorregut. Estos bancs oferiran als visitants un lloc de descans, així com un espai que convide a gaudir de les vistes i de l'entorn. El projecte arreplega que la instal·lació d'estos elements de mobiliari urbà busca crear un espai “continu i fluid” que genere un traçat que vaja més enllà d'un simple camí d'accés.

En este sentit, la il·luminació és una de les peces crucials per a convertir l'actual tram en una veritable sendera accessible. El projecte contempla la instal·lació de lluminàries al llarg de tot el recorregut per a augmentar la seguretat durant les hores de menor llum, al mateix temps que “contribuirà a destacar el valor estètic i paisatgístic de l'entorn”, asseguren des del consistori.

Sendera del Castell de Santa Bàrbara sense il·luminació

Accessibilitat, inversió i terminis

El pressupost total per a l'execució d'este projecte ascendix a 1.067.770 euros. Les estimacions és que les obres tinguen un termini d'execució de sis mesos des de la data de licitació, per la qual cosa la nova senda per als vianants podria estar llesta de cara a l'últim trimestre de 2025. La inversió forma part d'un pla més ampli per a revitalitzar i revalorar els espais públics de la ciutat, potenciant el seu atractiu turístic i cultural. D'esta manera, el castell oferirà als visitants una experiència més còmoda, accessible i estètica.

La regidora d'Infraestructures, Cristina García, subratlla que la renovació de la sendera “és un projecte que millorarà substancialment l'experiència de visitar la fortalesa des del parc de L'Ereta”. La intervenció inclou elements que faciliten l'accés a persones amb mobilitat reduïda, un aspecte que, segons destaca l'edil, s'havia convertit en una “demanda prioritària” tant per part dels alacantins i alacantines com dels turistes.

Així mateix, el projecte compta amb l'aprovació de la Direcció General de Patrimoni Cultural, ja que la zona en la qual es duran a terme les obres està protegida pel seu valor històric i natural. Així, les intervencions per a la renovació de la sendera que connecte L'Ereta amb l'accés principal del monument per excel·lència de la ciutat d'Alacant respectaran i enriquiran l'entorn sense alterar la seua essència.