L'aposta d'Alacant per potenciar el Castell de Santa Bàrbara: una nova senda accessible i un centre d'interpretació

La regidora de Turisme revela els projectes de millora de la fortalesa de cara a 2024 i avança la intenció d'impulsar la ciutat com a destí turístic de rodatges

Guardar

Castillo de Santa Bàrbara des del Port d'Alacant
Castillo de Santa Bàrbara des del Port d'Alacant

El castell de Santa Bàrbara és la icona de la ciutat d'Alacant. Esta fortalesa única situada en el mont Benacantil identifica a la capital de la Costa Blanca per terra, mar i aire. Qui no s'ha detingut per un moment des del port o El Postiguet per a fer-se una foto amb 'La Cara del Moro'? Forma part de l'identitat alacantina i ara també de la Comunitat Valenciana, perquè es tracta del monument més visitat de tot el territori autonòmic amb més de 700.000 visites.

L'Ajuntament és conscient del seu potencial, i per això busquen millorar este espai seguint els plans de desenvolupament sostenible amb actuacions de cara a 2024. Així ho va anunciar la regidora de Turisme, Ana Poquet, en el primer Fòrum de Proximitat entre À Punt i Alacant Extra celebrat esta setmana. En gran mesura, la dinamització del castell i el seu acostament als ciutadans i als turistes forma part de l'èxit. És una fortalesa amb "vida diàriament" a través de visites guiades i teatralitzades, tastos de productes de quilòmetre zero o el cicle de concerts del baluard els dissabtes al matí, que ja han finalitzat.

No obstant això, continua tenint un compte pendent en matèria d'accessos. En eixa línia, des de la regidoria s'ha projectat l'adequació d'una senda que uneix el carrer Verge del Socors (Raval Roig) amb L'Ereta. "El camí existeix, però és inaccessible. En poc temps signarem la licitació d'esta millora per a habilitar una senda a peu, accessible i que ofereix unes vistes fantàstiques de la ciutat i el litoral per a descongestionar la pujada al castell per l'ascensor", va manifestar Poquet.

D'altra banda, el consistori també treballa en la creació d'un centre d'interpretació del castell a la Casa de l'Enginyer, en el vessant oest. El projecte contempla la construcció d'un edifici bioclimàtic i respectuós amb el medi ambient que genere un eix museístic juntament amb el MARQ. "A més d'un centre de recepció de visitants, també serà un espai que mostre la història no sols de la fortalesa, sinó també de la ciutat d'Alacant", va reconéixer la responsable de Turisme al mateix temps que va afegir que "la digitalització i la sostenibilitat estaran molt presents".

ana poquet turismo alicante
Ana Poquet, regidora de turisme en Alacant

Aposta pel turisme de rodatges

Així mateix, durant la trobada Poquet també va revelar algun dels productes que la ciutat d'Alacant promocionarà durant FITUR 2024. En este sentit, la regidora de Turisme va avançar que els rodatges seran un dels segments principals sobre els quals centraran la seua presència en la major fira turística a nivell nacional. "A través d'Alacant Film Office i la reactivació de Ciutat de la Llum, Alacant ha acollit últimament filmacions molt rellevants, tant en format serie com pel·lícula. S'acaba d'anunciar un rodatge d'Amenábar per a l'any vinent, este 2023 hem tingut a Antonio Banderas o The Covenant.

En definitiva, Alacant s'està convertint en un pol atraient del sector audiovisual i en eixa línia trepitjarem FITUR molt forta", va afirmar. Es tracta d'un mercat en expansió que genera riquesa i ocupació tant de manera directa com indirecta. Així ho va reconéixer l'edil, que va posar com a exemple el rodatge que ara mateix s'està duent a terme als carrers alacantins d'una sèrie francesa. "Venen amb un equip de 300 persones. Des de l'Alacant Film Office els facilitem tota la gestió de la documentació, però una de les condicions que els establim és que s'allotgen en la ciutat", va assenyalar.

A més, deixa la porta oberta al fet que en els pròxims anys des del consistori es llance una iniciativa que marque una ruta sobre les localitzacions o punts d'interés de llargmetratges rodats a Alacant. D'esta manera, la ciutat d'Alacant inclouria un nou segment a una oferta turística ja per si mateixa molt variada.

Més enlà del turisme vacacional o de sol i platja, que continua sent el més estés, així com el cultural i patrimonial, la capital alacantina també s'ha posicionat en l'àmbit musical, acollint 15 festivals i 60 concerts al llarg d'este 2023. El turisme de congressos és un altre dels apartats més demandats, amb xifres que aconsegueixen este any més de 60 esdeveniments i prop de 15.500 assistents. I, per descomptat, els creuers, que s'ha convertit en el "producte estrela". Més de 200.000 creueristes visitaran la ciutat en 2023, generant un impacte d'uns 40 milions d'euros.

Destacats