Alacant rebrà cinc milions d'euros de fons europeus per a la digitalització del cicle de l'aigua

La resolució ministerial recull la totalitat del finançament sol·licitat per l'empresa mixta, la qual cosa permetrà dur a terme 18 projectes

Guardar

Consell d'Aigües d'Alacant
Consell d'Aigües d'Alacant

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) ha publicat la resolució provisional que atorga a Aigües d'Alacant la totalitat del finançament sol·licitat per al desenrotllament d'actuacions de millora de l'eficiència del cicle urbà de l'aigua, amb un import de 4.977.049,41 euros. La subvenció s'emmarca en la segona convocatòria del denominat PERTE de digitalització del cicle de l'aigua, comprés en els Plans de Recuperació i Resiliència de la UE. L'empresa mixta cofinançarà amb 914.049,41 euros les actuacions no subvencionades, dins del seu Pla d'Inversions anual.

L'alcalde, Luis Barcala, ha assenyalat que “l'obtenció d'estos fons és una magnífica notícia que ens permetran fer un salt en la digitalització i la millora de l'eficiència del cicle de l'aigua perquè Alacant continue a l'avantguarda en la gestió del nostre recurs més preuat”. “El treball que es realitza des d'Aigües d'Alacant per a l'optimització de recursos i en la gestió integral del cicle de l'aigua és enorme i estos fons ens permetran continuar avançant en el camí de l'excel·lència”, ha afegit el president de Consell d'Administració d'Aigües d'Alacant.

Els 18 projectes inclosos en este Pla de Digitalització Integral d'Aigües d'Alacant inclouen la redacció del Pla Director de Proveïment en Baixa, el Bessó Digital de la Xarxa de Transport i Distribució d'Aigua i de la Xarxa de Drenatge d'Alacant i l'elaboració del model matemàtic de la Xarxa Urbana d'Aigua Regenerada. També la redacció de projectes constructius d'infraestructures crítiques de la xarxa de sanejament per a la protecció del mig receptor, el monitoratge de captacions d'aigua subterrània, la digitalització per al control de la qualitat de l'aigua en temps real, així com la instal·lació de prelocalitzadors avançats per a detecció de fugides.

El la mateixa línia està previst el desenrotllament d'una plataforma d'anàlisi de dades de telelectura, la implantació de sensors per a reg intel·ligent de zones verdes i la plataforma de control, la instal·lació d'estacions de control avançat d'abocats industrials i infiltracions en la xarxa de drenatge, al costat d'altres actuacions complementàries.

El Pla comprén a més el monitoratge dels punts d'abocament al mig receptor, la sensorització per al control avançat de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) del Racó de Lleó i la seua plataforma de control. I, finalment, la creació d'una Plataforma d'Intel·ligència de l'Aigua per a la publicació de les dades obertes generades per la implantació de les noves solucions.

El propòsit principal del projecte és progressar en la implementació de tecnologies digitals per a monitoratge i avaluació. Això s'aconseguirà mitjançant la instal·lació de sensors i l'ús d'intel·ligència artificial per a realitzar prediccions, amb la finalitat de millorar l'eficiència en tot el procés de gestió de l'aigua. Esta estratègia busca reduir les fugides en els sistemes de distribució d'aigua potable i de reg, així com millorar la supervisió de plantes de tractament i estacions de bombament.

També s'enfoca a identificar i controlar possibles punts de descàrregues no autoritzades i infiltracions en la xarxa de clavegueram. Addicionalment, estes millores permetran un ús més eficient de l'aigua en l'agricultura i en el manteniment d'àrees verdes, promovent així una millor reutilització d'este valuós recurs. En conjunt, estes mesures busquen optimitzar el cicle integral de l'aigua i fomentar una gestió més sostenible d'este recurs essencial.

Destacats