Alacant reclama més autonomia per a accelerar la construcció d'habitatges

El Ple reivindica el paper municipal per a garantir "llars assequibles a les famílies" i demanda que se simplifiquen i escurcen els tràmits urbanístics

Guardar

Ple de març de 2025 de l'Ajuntament d'Alacant
Ple de març de 2025 de l'Ajuntament d'Alacant

El Ple de l'Ajuntament d'Alacant ha aprovat este dijous sol·licitar al Govern central que dote d'una major autonomia als consistoris per a agilitzar el desenrotllament de vivendes, així com una reforma del finançament local que acabe amb la “crònica insuficiència econòmica dels ajuntaments” i garantisca el repartiment "just i equitatiu" dels fons públics.

D'una banda, ha tirat avant, amb els vots a favor de PP i Vox i en contra de PSOE, Compromís i EU Podem, una declaració institucional que reclama major autonomia municipal per a afavorir i agilitzar la promoció de vivendes. En concret, mitjançant una major autogestió dels ajuntaments en el desenrotllament els planejaments urbanístics i la modificació d'estos.

Asimimismo, el text també advoca perquè l'establiment del silenci administratiu positiu en llicències d'edificació per a immobles de nova planta i l'admissió de la declaració responsable com a títol habilitant per a les llicències de primera ocupació de les vivendes acabades. També demana el desbloqueig de la llei contra l'ocupació il·legal de vivendes.

"L'accés a una vivenda assequible és una emergència nacional i s'ha convertit en la primera preocupació dels espanyols”, exposa la declaració institucional aprovada en el Ple, que ha defés el regidor de Vivenda, Carlos de Juan. Un problema “que es patix de manera molt especial en ciutats com Alacant, una població dinàmica i on es generen oportunitats i s'atrau el talent” i el desenrotllament econòmic del qual “es veu frenat per la falta de capacitat d'oferir llars assequibles per a les famílies”, afig el text aprovat.

Els ajuntaments tenen un paper molt rellevant per a facilitar l'accés de tots els ciutadans a una vivenda assequible, “per la qual cosa han de ser protagonistes destacats en la proposta de solucions”. Per a això, assenyala, “Alacant necessita ser amo del seu destí urbanístic, ja que coneix perfectament les seues necessitats en este àmbit i té capacitat suficient per a desenrotllar-les”.

Per este motiu, s'ha acordat sol·licitar al Ministeri de Vivenda i Agenda Urbana que concedisca una major autonomia als ajuntaments per al desenrotllament dels seus planejaments urbanístics i que se simplifique el seu règim de modificació, perquè es permeta en determinades circumstàncies mitjançant pla especial. Això permetria la seua aprovació directa pels municipis.

D'altra banda, es demana al Ministeri de Vivenda i Agenda Urbana l'admissió de la figura del silenci administratiu com un silenci positiu en llicències d'edificació per a immobles de nova planta, sense que això supose en cap cas l'adquisició de facultats o drets contraris a la normativa territorial o urbanística.

En tercer lloc, l'Ajuntament d'Alacant reclama l'admissió de la figura de la ‘Declaració Responsable’ com a títol habilitant per a les llicències de primera ocupació de les vivendes acabades. Una mesura que “estalvia temps i diners al ciutadà i al Consistori”.

Finalment, se sol·licita la posada en marxa de les modificacions legislatives necessàries per a “donar seguretat jurídica a l'urbanisme i evitar les indefensions que es traduïxen en enormes menyscaptes de l'interés públic” i el desbloqueig de la llei contra l'ocupació il·legal, per a “garantir de mode urgent el dret a la propietat privada i la recuperació immediata de la possessió”.

Reforma del finançament local

D'altra banda, ha tirat avant amb vots a favor de PP i Vox, en contra de PSOE i EU Podem i l'abstenció de Compromís, una declaració institucional perquè el Govern d'Espanya reforme el finançament de les entitats locals de manera simultània amb les autonòmiques.

La declaració emplaça l'Executiu central a complir amb l'acord de la Comissió Nacional de l'Administració Local per a dotar als ajuntaments d'un nou model de finançament que garantisca, ha defés la portaveu del grup popular, Mari Carmen de España, "justícia, equitat, autonomia i sostenibilitat econòmica" als ajuntaments.

La iniciativa reclama al Govern que solucione el problema generat a tots els ajuntaments en retirar-se l'actualització dels lliuraments a compte de la participació en els tributs de l'Estat. "Esta omissió ha provocat un menyscapte de les hisendes municipals al no complir-se amb la promesa realitzada d'incrementar un 13% els lliuraments a compte", assenyala el text aprovat.

Recorda que les lleis bàsiques sobre finançament local han generat "una crònica insuficiència econòmica als ajuntaments amb la consegüent falta d'equilibri pressupostari i de liquiditat". I defén "la necessària i urgent aprovació d'una nova llei de finançament local" que corregisca "l'ineficaç sistema de tributs locals, el perniciós sistema de subvencions i transferències condicionades i el desigual repartiment dels ingressos en la participació de tributs de l'Estat".

El finançament, afig la declaració institucional, “ha d'abordar-se des d'una perspectiva integral, entre tots, comunitats autònomes i ajuntaments, sense perdre de vista les necessitats dels ciutadans". Per això, l'Ajuntament d'Alacant exigix que el finançament local s'aborde al mateix temps que la reforma del finançament autonòmic, “de manera que s'evite la tensió financera que patixen les entitats locals i es complisca amb els principis constitucionals de suficiència i autonomia dels consistoris".

Destacats