L'Ajuntament d'Alacant ultima els treballs per a l'obertura de la segona instal·lació de la Xarxa d'Ecoparcs de la ciutat, que s'està habilitant al carrer Baríton Paco Latorre, en els voltants de Villafranqueza, amb una inversió de pròxima als 800.000 euros. L'alcalde, Luis Barcala, ha visitat este matí les obres d'adequació de la parcel·la on ha assegurat que "continuem avançant en la construcció del la Xarxa d'Ecoparcs per a donar servici de proximitat als veïns d'Alacant amb esta segona instal·lació en els voltants dels barris de la Zona Nord".
L'alcalde ha ressaltat la importància que els ciutadans prenguen consciència del que és un ecoparc i per a què servix. "És un espai on depositar residus domiciliaris no orgànics. Enderrocs i restes d'obra per reformes, plàstics o cartó, estris i mobles voluminosos, electrodomèstics com a llavadores o neveres, o materials perillosos com a olis o tubs fluorescents, es poden depositar de manera gratuïta en estos ecoparcs. No cal deixar-los al carrer, es carrega en el cotxe i es deposita en estes instal·lacions perquè siga reciclat". "Seguirem amb la Xarxa d'Ecoparcs millorant el compromís que tenim amb el medi ambient i amb la cura del nostre entorn", ha subratllat finalment Luis Barcala.
Barcala ha estat acompanyat pel vicealcalde i regidor de Neteja Viària i Gestió de Residus, Manuel Villar, a més dels tècnics del servici municipal i de l'empresa adjudicatària de les obres els qui han ressaltat que les obres estan molt avançades estant previst la finalització de les mateixes a la fi del primer trimestre de 2025 i la seua posada en servici cap a l'estiu després de la tramitació de l'autorització ambiental.
Mentres s'ultima esta segona instal·lació de la Xarxa d'Ecoparcs contemplada en el Pla Local de Residus, que se sumarà a l'ecoparc actual d'Aguamarga, el servici municipal de Neteja Viària i Gestió de Residus es treballa en col·laboració amb la regidoria d'Urbanisme, que dirigix l'edil Rocío Gómez, en la planificació d'altres dos emplaçaments en els quals es puguen situar este tipus d'instal·lacions per a donar servici a la zona de Platja Sant Joan i els barris situats a l'oest de la ciutat, Joan Pau II i La Torreta, antics PAU I i II".
La construcció del segon ecoparc d'Alacant l'executa l'empresa adjudicatària del concurs, Avanç i Desenrotllament d'Obres S.L., que va presentar la millor oferta al concurs públic licitat amb una quantia de 709.463,97 euros i un termini d'execució de quatre mesos, al que es va afegir una modificació del contracte per causes sobrevingudes durant les obres amb un increment en 69.000 euros del cost de l'actuació i de dos mesos en el termini d'execució de les obres.
El nou ecoparc de Villafranqueza se situa al carrer Baríton Paco Latorre, en una parcel·la pròxima a l'estadi Antonio Solana, des d'on es donarà cobertura a tota la Zona Nord de la ciutat. Esta instal·lació serà la segona del municipi, juntament amb l'ecoparc d'Aguamarga en la carretera d'Elx. En una segona fase, està previst impulsar altres dos per a atendre la zona de Platja de Sant Joan i un altre en els voltants dels barris Joan Pau II (Pau I) i La Torreta (Pau II) i la carretera de Madrid, amb l'objectiu de generar una xarxa d'ecoparcs que cobrisquen tot el perímetre de la ciutat.
Característiques
A grans trets, els nous ecoparcs fixos previstos en el Pla Local de Residus tindran una superfície estimada d'uns 5.000 metres quadrats i capacitat per a atendre una població potencial de més de 10.000 habitants. Els contenidors es disposaran a doble cota per a facilitar el dipòsit pels usuaris i la retirada per l'empresa prestatària del servici. El nombre de contenidors habilitats serà superior a 10 amb capacitat unitària d'entre 18 i 26 metres cúbics per a facilitar el dipòsit de voluminosos i enderrocs, entre altres tipologies de residus.
Les instal·lacions disposaran de dos autocompactadores per a facilitar la retirada del residu fins a la planta de tractament. A més, tots comptaran amb una zona coberta amb marquesina per a la recollida de residus perillosos i RAEE (aparells elèctrics i electrònics). La circulació de vehicles estarà segregada o separada entre vehicles particulars i els camions de càrrega i descàrrega del servici.
Augmentar la recollida
L'equip de govern municipal espera triplicar els residus domèstics arreplegats amb la nova xarxa d'ecoparcs que s'ha dissenyat fins a superar les 12.800 tones. El departament de Neteja Viària i Gestió de Residus de l'àrea de Medi Ambient, que dirigix Manuel Villar, pretén acostar este servici als usuaris i reduir dipòsits incontrolats en el disseminat.
Manuel Villar ha explicat que "estem avançant en el desenrotllament d'una Xarxa d'Ecoparcs que cobrisca tot el perímetre de la ciutat. Ara estem immersos en la construcció de la segona d'esta mena d'instal·lacions en els voltants de Villafranqueza que donarà servici a tota la Zona Nord i altres barris de la ciutat mentres es concreten les altres dos instal·lacions".
Els nous ecoparcs contemplats en el Projecte de Gestió de la Xarxa d'Ecoparcs d'Alacant tenen com a objectiu aconseguir els fins contemplats en el Pla Zonal de Residus Zona 9 de la Generalitat Valenciana, que competix a Alacant, en matèria de recollida selectiva de residus i venen a completar a l'únic existent en l'actualitat situat en el polígon industrial d'Aguamarga en la carretera d'Elx.
"Amb la posada en marxa d'esta xarxa d'ecoparcs pretenem facilitar la gestió dels residus domèstics als ciutadans, al mateix temps que contribuir a reduir els runars il·legals en el perímetre de la ciutat o l'abandó d'estris, ja que en els ecoparcs es poden depositar fins a 500 quilos per persona i dia d'enderrocs i també tot tipus d'estris voluminosos i electrodomèstics”, ha ressaltat Manuel Villar.