El Parc Central és un dels eixos fonamentals en el futur urbanístic d'Alacant. L'execució d'este pulmó verd ha tirat a rodar amb una consulta prèvia a la ciutadania per a conéixer les seues inquietuds i necessitats. Una de les qüestions plantejades al llarg de l'enquesta disponible durant el mes de juliol va ser en matèria d'habitatge. I els alacantins han deixat clara la seua postura: edificis alts que prioritzen els espais verds i de dotació pública per a diferents usos i l'aposta per habitatges protegits.
L'enquesta, en la qual han plasmat la seua opinió més de 3.200 persones, forma part del pla d'ordenació detallada del Parc Central i s'ha convertit en el procés de major participació ciutadana en la història de la ciutat. Les dades recollides mostren la preferència dels alacantins i alacantines a edificar en altura, mentre que la proposta d'edificis més baixos, que ocuparien una major superfície, va rebre la valoració més baixa.
Este enfocament prioritza un ús més eficient del sòl i "està en sintonia amb les polítiques urbanístiques que defensa l'Ajuntament d'Alacant", assenyala la regidora d'Urbanisme, Rocío Gómez. Així mateix, l'edil explica que "els interessos dels alacantins coincidixen amb les nostres estratègies, que aposten per un desenvolupament urbà compacte, eficient i respectuós amb el medi ambient". En este sentit, la visió a llarg termini del consistori passa per una ciutat que puga créixer de manera sostenible per a cobrir les demandes d'una població que està previst que abast el mig milió d'habitants en 2050.
L'habitatge protegit, un imperatiu social
Un dels aspectes més destacats de la consulta va ser la forta demanda d'habitatge protegit i dotacional. Els alacantins advoquen per que almenys un 30 % dels nous habitatges que es construïsquen en el Parc Central estiguen destinades a este fi. Esta demanda es reflectix en l'alta valoració que els participants van atorgar a la construcció d'habitatges accessibles per a joves menors de 35 anys i persones majors de 65, un segment de la població que, segons Gómez, ha sigut tradicionalment desatés en els plans d'habitatge.
"La creació d'habitatge protegit és una prioritat absoluta", afirma la regidora, qui també anuncia que l'Ajuntament té com a objectiu "impulsar" la construcció de 500 habitatges de protecció al llarg d'enguany, i un total de 1.500 durant l'actual mandat. Estos habitatges s'inclouran en el desenvolupament del Parc Central, que es presenta com un model a seguir per a futurs projectes urbanístics en la ciutat.
A més, la consulta revela la importància que els ciutadans atorguen a la diversitat tipològica en les noves edificacions. Els alacantins consideren essencial que els habitatges varien en grandària, nombre d'habitacions i distribució, per a adaptar-se a les diferents estructures familiars que existixen hui dia. Esta flexibilitat no solament respon a una necessitat habitacional, sinó que també promou una major integració social, permetent que persones de diferents edats, ingressos i circumstàncies personals puguen coexistir en el mateix entorn urbà.
Més zones verdes i espais públics
Més enllà de la qüestió residencial, l'enquesta posa de manifest el valor que els alacantins atorguen a les zones verdes i als espais públics de qualitat. La preferència per edificis en altura, que ocupen menys espai, respon en gran manera al desig de comptar amb més àrees destinades a l'oci, l'esport i l'esplai, elements que els ciutadans consideren fonamentals per al seu benestar.
En este sentit, el pla urbanístic del Parc Central no sols s'enfocarà en la construcció de vivendes, sinó també en la creació d'un entorn que promoga un estil de vida saludable i actiu. L'Ajuntament d'Alacant ha indicat que un dels objectius del projecte és integrar el nou parc amb els barris circumdants, mitjançant la creació de connexions verdes que faciliten la mobilitat per als vianants i ciclista, reduint així la dependència de l'automòbil i contribuint a la reducció de les emissions de carboni.
El document de consulta també subratlla la importància de la sostenibilitat en el desenrotllament del Parc Central. L'Ajuntament i Avant, la societat pública encarregada del desenrotllament del projecte, consideren que el nou sector ha de ser un exemple de regeneració urbana sostenible, tant des del punt de vista mediambiental com econòmic i social. Això implica no sols la creació d'un entorn verd i accessible, sinó també la incorporació de tecnologies i materials que reduïsquen l'impacte ambiental de les noves construccions.