Alba García crea “Essència” el Cartell de Fogueres 2023 que enalteix el paper de l'artista constructor i de la dona

El nou Cartell de Fogueres inclou “tres dels elements essencials de la Festa com són els foguerers, els artistes constructors i la música”

Guardar

cartel-hogueras-2023
cartel-hogueras-2023
Hui ha tingut lloc la presentació del cartell que acompanyarà a tots els alacantins en la seua festa gran. El primer edil, Luis Barcala, ha destacat durant l'acte de presentació del cartell de Fogueres 2023, sota el lema 'Essència', que "inclou, en el seu disseny, tres dels elements essencials de la Festa com són els foguerers, els artistes constructors i la música".El cartell d'enguany és una obra original d'Alba García Ponsoda, dissenyadora i il·lustradora gràfica alacantina i integrant de la foguera Port d´Alacant. Barcala ha presidit la posada de llarg del nou cartell acompanyat per la vicealcaldessa i edil de Festes, Mari Carmen Sánchez, així com diferents autoritats de corporació Municipal, també ha sigut present la presidenta de la Federació de Fogueres, Toñi Martín-Zarco així com les Belleas del Foc, Belén Mora i Inés Llavador, i les seues Dames d'Honor.L'alcalde d'Alacant ha valorat el treball i sensibilitat de l'autora "és un regal excepcional el que ens ha llegat Alba García. Una targeta representativa del que són les Fogueres. Suposa una cridada a visitar Alacant al juny i al fet que assistim, orgullosos, a presenciar tan bo com està per vindre". A més, ha volgut fer una valoració sobre la visió de l'artista "sintetitza el més significatiu de les Fogueres, sense que estiga sobrecarregat".Per part seua, l'edil de festes ha qualificat “l'estil alacantí" present en una obra "que inclou les icones fonamentals de la Festa, l'any del 40 aniversari de les Fogueres com d'Interés Turístic Internacional. Una creació que dota d'imatge i veu a la Festa".Toñi Martín-Zarco, presidenta de la Federació, ha enaltit la tasca de l'autora "perquè sorgeix de qui coneix bé les Fogueres, de qui porta tota la seua vida en elles i que ha posat tot la seua obstinació i bé fer perquè aquest siga un cartell per a la història de la Festa".Així mateix, la dissenyadora Alba García ha fet notòries algunes de les singularitats que figuren en el cartell Fogueres d'enguany. Entre elles, se li dona un lloc a la figura de l'artista constructor "que per primera vegada apareix reflectit en un cartell de festes. He volgut rendir-los un xicotet homenatge". Una altra de les novetats és la presència d'una dolçainera, "quan s'ha pogut apreciar aquesta figura en els cartells, sempre ha sigut la d'un home". García Ponsoda també ha donat un espai en la il·lustració als foguerers representats en una desfilada que es dirigeix cap a un arc de llums.Finalment, l'artista ha aclarit que és la pólvora, la que aglutina a aqueixos tres elements, "el fum que embolica a la dolçainera, la mascletà que acompanya la desfilada, i la Palmera que anuncia la cremà".

Dones artistes i Fogueres

Amb el disseny d'Alba García, se suma un altre escaló a la relació de dones que han dissenyat diferents cartells de Fogueres. A continuació fem un xicotet repàs en el temps:- 1984: Adelina Esther Pérez- 1994: Marisa Llongo Calabuig- 1996: Sonia Díaz Jiménez i Gema Reig Funciños, al costat de José G. Martínez García- 2001: Gloria Alemany Agulló- 2004: Rebeca Tomillo
Destacats