Antonio Peral: "ALI és l'assistent de IA mundial capaç de transformar l'accés dels ciutadans als serveis públics"

En els seus 10 primers mesos de funcionament, ALI, ha demostrat ser una "eina essencial" per a la ciutadania a Alacant en resoldre un total de 62.906 gestions i consultes

Guardar

El regidor Antonio Peral participa en l'III Fòrum Europeu d'Intel·ligència Artificial
El regidor Antonio Peral participa en l'III Fòrum Europeu d'Intel·ligència Artificial

ALI, l'assistent virtual de l'Ajuntament d'Alacant ha sigut protagonista este dimarts en l'III Fòrum Europeu d'Intel·ligència Artificial, en el qual ha participat el regidor d'Innovació, Antonio Peral, destacant "el seu impacte transformador en la interacció amb l'administració pública i que representa una fita en la seua modernització", davant un miler d'experts internacionals en l'ADDA. "ALI s'ha convertit en una de les ferramentes tecnològiques mundials de IA més potents de l'administració pública, marcant un nou camí cap a un futur més accessible al servici dels ciutadans", va afirmar Peral.

En un món digital en constant evolució, ALI situa a la ciutat a l'avantguarda tecnològica garantint que els seus ciutadans puguen accedir als servicis públics municipals de forma més ràpida i eficaç per a resoldre els tràmits i preguntes, posicionant-se com un aliat fonamental per a millorar la qualitat de vida en la societat. I representa al seu torn un compromís de l'Ajuntament amb la transparència i l'eficàcia en l'atenció pública.

Este assistent virtual està disponible les 24 hores del dia en ali.alicante.es, i ha sigut desenrotllat per l'Ajuntament d'Alacant amb fons europeus Next Generation i continua evolucionant dia a dia gràcies al feedback dels usuaris, la qual cosa li permet millorar constantment la seua capacitat de resposta i personalització.

L'assistent de IA al servici dels ciutadans

Sota el títol “La IA en l'arc mediterrani”, el regidor Antonio Peral va participar en la sessió on va explicar la importància d'esta nova tecnologia per a combatre la bretxa digital en els servicis públics assenyalant que “la interacció dels ciutadans amb ALI és fonamental, ja que ens brinda l'oportunitat de millorar i adaptar-la a les necessitats de cada persona, optimitzant contínuament l'experiència dels usuaris”.

En el fòrum tecnològic, ALI ha sigut presentada com una ferramenta poderosa de IA que segons va informar l'edil d'Innovació “en els seus primers 10 mesos de funcionament ha demostrat ser essencial per a la ciutadania en resoldre un total de 62.906 gestions i consultes”.

Durant la conferència, Peral va fer un balanç “molt positiu” d'ALI, ressaltant que “la IA municipal ja resol als ciutadans més de 250 tràmits i preguntes al dia, convertint-se en un referent tecnològic en l'administració local.” Des del seu llançament al gener, ALI ha gestionat 32.704 tràmits i respost 30.238 preguntes, de les quals 55.233 van ser en espanyol, 1.276 en anglés i 674 en valencià. Així com els 15 ciberkioscos han resolt més de 42.000 gestions, amb 16.596 certificats d'empadronaments emesos.

Així mateix, Antonio Peral en la seua intervenció també va recordar que “la inclusió d'ALI en la base de dades de bones pràctiques de l'OCDE posa el focus en la seua rellevància com a model d'innovació en el sector públic, i amb este reconeixement no sols es valida l'esforç de l'Ajuntament d'Alacant, sinó que també establix a la ciutat com un exemple a seguir per altres administracions que busquen modernitzar els seus servicis”.

Millores i plans d'expansió d'ALI

Així mateix, este matí Antonio Peral va avançar les millores que s'implementaran en ALI, entre les quals es troben l'ampliació dels tràmits disponibles, la integració amb sistemes com l'agenda cultural i la contractació municipal, i l'adaptació de l'assistent per a WhatsApp, així com l'ampliació d'idiomes en el seu ús a l'alemany i francés. “Estes optimitzacions permetran una experiència millor, més fluida i adaptada a les necessitats dels ciutadans”, va asseverar l'edil.

Per això el futur d'ALI és prometedor, ha continuat explicant Antonio Peral perquè “contempla plans d'expansió en funcionalitats i tràmits disponibles, i una integració de noves tecnologies, com l'automatització de processos robòtics (RPA) i la connexió amb sistemes de gestió cultural i social que obriran noves possibilitats per a millorar l'atenció al ciutadà”.

Nou projecte SYMON de IA

Per la seua part el regidor d'Innovació també va parlar en el congrés del nou projecte SYMON creat per l'Ajuntament d'Alacant per a combatre la xacra de la soledat no desitjada de les persones majors, a través d'un sistema de monitoratge intel·ligent. Iniciativa que ha rebut un reconeixement internacional com a finalista dels Premis Europeus de l'Institut d'Innovació Política, en la categoria de ‘Bon Govern’ de la Unió Europea.

L'edil Antonio Peral va informar que el projecte està avançat, assenyalant que “ja s'ha acabat el procés de la compra pública d'innovació i estem treballant per a poder tirar avant la seua licitació pròximament”. La iniciativa, liderada per la regidoria d'Innovació és pionera en el món i naix amb l'objectiu de promoure l'envelliment actiu a través de dispositius mòbils utilitzant la intel·ligència artificial de la mà de professionals i voluntaris.

Un dels avantatges d'este projecte és que està dissenyat amb una tecnologia que podria utilitzar-se en la resta dels grups de la ciutat i és exportable a altres àmbits, la qual cosa proporcionaria quadres de comandament, basats en intel·ligència artificial, per a la presa de decisions municipals.

Destacats