Els autobusos interurbans plantegen una vaga en Fogueres: “La situació és insostenible”

Els conductors del transport metropolità denuncien “deficiències en el servici” i apunten a nous aturs durant el mes de maig i les festes de la ciutat d’Alacant

Guardar

autobus interurbano alicante
autobus interurbano alicante
Sense notícies. Ni dels lavabos promesos en les capçaleres d'Alacant ni del nou pla de servicis paralitzat per la Direcció General de Transports de la Generalitat des del mes de setembre passat. Una situació a la qual se suma "l'incompliment” per part de l'empresa del conveni col·lectiu firmat fa menys d'un any, segons apunten fonts sindicals. Tres fronts oberts sense resposta que porten als treballadors dels autobusos interurbans d'Alacant a esbossar la possibilitat d'una vaga indefinida durant les pròximes Fogueres.El Comité d'Empresa assegura que “seguim amb el mateix servici precari de fa 15 anys” i critiquen que la situació es trobe “bloquejada i passant tràmits administratius”. Així, el sindicat majoritari CGT lamenta que “una vegada més, els interessos d'alguns polítics posen en el filferro la prestació del servici”, al mateix temps que recalquen que la plantilla “està farta de patir menyspreus”. En este sentit, esta mobilització planteja la possibilitat de períodes concrets d'aturs al llarg d'este mes de maig, en un plantejament similar a les accions que es van dur a terme durant la primavera de 2023.

Incompliment del conveni

Per tant, la vaga en els dies grans de les festes alacantines serà el pas definitiu després que al mes de març els conductors denunciaren una situació que qualifiquen "d'insostenible” començant una vaga indefinida en els servicis nocturns metropolitans. “L'empresa va decidir de manera unilateral incomplir l'acord en matèria de treball en festius, no aplicant les taules salarials recollides en la firma del conveni”, expliquen des del sindicat.Així mateix, asseguren que després d'aconseguir reduir la jornada de 9 a 8 hores ara preveuen retrocedir, renegociar de nou les condicions del conveni “a la baixa” i tornar a augmentar la jornada de conducció diària. “Si no hi ha canvis, al 99% estarem en vaga en Fogueres”, confirmen a este mitjà. Per part seua, l'empresa lamenta els inconvenients que s'ocasionarà a la ciutadania, i advoca per resoldre qualsevol discrepància en la taula de negociació.

El conflicte amb els lavabos portàtils

Una de les principals reclamacions dels treballadors —i un requeriment “clar” de la Direcció General de Treball— és la instal·lació provisional de lavabos portàtils en les capçaleres. Mentres els municipis de L'Alacantí amb servici metropolità com Sant Vicent del Raspeig (línia 24) Sant Joan d'Alacant i Mutxamel (línia 23) i El Campello (línia 21) van agilitzar els tràmits i van donar els permisos oportuns per a la seua posada en marxa des de l'any passat, el sindicat denuncia que l'Ajuntament d'Alacant “bloqueja” la seua instal·lació en la capital alacantina.El comité manifesta que de juliol a octubre no van rebre resposta per part del consistori i no va ser fins al ple de novembre, i a preguntes de l'oposició, quan van anunciar que estaven estudiant les ubicacions per a no trencar l'estètica de l'ornament dels carrers i del mobiliari urbà. “Crida l'atenció que l'empresa concessionària del transport urbà tinga instal·lades cabines d'higiene des de fa diversos anys i en eixe cas no existisquen motius estètics”, lamenten des de CGT.A preguntes d'este mitjà, la Regidoria de Mobilitat Urbana nega cap “boicot” i assegura que “no tenen cap intenció de bloquejar”. A més, expliquen que manquen de competències en els autobusos interurbans i que els ajuntaments tramiten les peticions i si complixen els requisits legals s'autoritza. “Una altra cosa no tindria sentit”, conclouen.No obstant això, fonts sindicals afirmen que estan “dilatant” el procés perquè l'empresa va tramitar segons els requeriments sol·licitats a través de Transports, posteriorment amb Ocupació de la Via Pública, i a última hora, el consistori va comunicar que es tractava d'un tràmit d'Urbanisme. És per això que des del sindicat majoritari CGT lamenten que la falta de “voluntat política” acabe afectant els usuaris i anuncien que s'estan buscant “fórmules perquè les mobilitzacions només afecten en la mesura que siga possible la ciutadania dependent dels polítics que incomplixen les seues obligacions”.

Compartir els nous lavabos modulars seria la solució?

A finals d'abril, l'Ajuntament d'Alacant va començar la instal·lació de diferents lavabos modulars en les capçaleres de l'autobús urbà. En concret, el projecte contempla la col·locació de fins a 27 nous mòduls amb accés codificat limitat al personal de transports i que s'integren com a part del mobiliari urbà en incorporar suports publicitaris en els costats. “Aplicant la sensatesa i la coherència, el més normal seria un acord entre administracions [Ajuntament i Generalitat] per a habilitar també als conductors de l'interurbà l'accés en les capçaleres que coincidim”, apunten fonts sindicals.aseos modulares autobusesDe moment, no s'ha notificat cap avanç en este aspecte i, a més, ni l'Ajuntament ni la Conselleria de Transports —l'administració que té les competències del servici metropolità a la comarca de L'Alacantí— han respost les preguntes plantejades per part d'este mitjà sobre esta qüestió. “No tindria sentit veure una cabina d'obra com la que estan fent ara, integrada en el mobiliari públic, amb el seu 'mupi' de publicitat… i que al costat ens acaben donant el permís per a posar un lavabo de plàstic pudent. Seria completament il·lògic”, insistixen des del comité d'empresa de La Alcoyana.Així i tot, subratllen que compartir els lavabos modulars seria una solució parcial, perquè de moment tan sols es podrien utilitzar en les capçaleres d'Oscar Esplà i tant en la Illeta i l'Albufera com en Sant Gabriel (línia 36) no hi ha cap capçalera dels autobusos urbans. “Tenim sol·licitada la instal·lació de lavabos portàtils en altres punts en els quals no coincidim, per la qual cosa l'aprovació per a cedir el sòl i la seua posada en marxa a la ciutat d'Alacant, que és competència de l'Ajuntament, continua sent necessari”, exposen.

Sense pla de servicis i la nova contracta, per a 2025?

Una altra de les qüestions que continua empantanada en el conflicte és la posada en marxa del nou pla de servicis. Després que la Generalitat Valenciana donara el maig de 2023 el ‘ok’ a la proposta plantejada per part de l'empresa concessionària, l'aprovació definitiva encara no s'ha produït. Des del sindicat denuncien que estan “farts” d'escoltar sempre “la mateixa cantarella”. “El mes de novembre passat l'anunci era imminent, però encara seguim sense la tramitació necessària per a la seua posada en marxa”, lamenten.La idea transmesa per la Conselleria, apunten des del comité, era tindre'l “com a molt” abans dels mesos d'estiu, però encara no s'ha produït cap avanç. Una situació que s'agreuja encara més tenint en compte que l'empresa va contractar més personal i va augmentar la flota d'autobusos per a cobrir les noves necessitats del pla de servici. “Al gener es van incorporar treballadors amb unes condicions de jornada parcial amb la promesa de passar a un contracte a jornada completa amb l'entrada en vigor del pla de servicis”, exposen des del sindicat per a denunciar una demora que està sent “insostenible en el temps” per a eixos treballadors.Pel que respecta a la licitació de la nova contracta, caducada des de fa diversos anys, la Generalitat Valenciana, a través del mateix President Carlos Mazón, ha traslladat la voluntat que es fructifique en 2025. Els plecs inclourien millores en el servici dels actuals municipis, l'ampliació a més localitats de L'Alacantí, així com la millora de la flota d'autobusos per models sostenibles. “Seria una gran notícia, però queda encara molta faena i detalls per a polir i municipis per connectar. Seria estrany que la contracta estiguera tancada i concedida per a l'any vinent”, assenyalen fonts sindicals.

Arxivat a:

Destacats