L'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, ha advocat este dijous a la Haia per la millora del finançament, la transparència i el control de la gestió pública com a receptes necessàries per a millorar l'eficàcia dels governs locals. En la seua condició de president de la Comissió de Relacions Internacionals de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), el primer edil ha intervingut en el Consell Mundial de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU), que en la seua reunió d'enguany s'ha centrat en definir “Una nova agenda de pau per a les generacions futures”.
En concret, Barcala ha participat en un debat sobre “Governança local i multilateralisme” al costat de l'alcalde de Ramallah, Issa Kassis; la secretària general d'ONU-CEPE, Tatiana Molcean i l'assessor diplomàtic del Departament d'Estat dels EUA, Donald Locke.
Barcala ha realitzat un diagnòstic dels principals problemes als quals s'enfronta la governança local, i que limiten la labor efectiva dels governs municipals, entre els quals ha destacat el dèficit de legitimitat democràtica; de valors i principis, així com de transparència. “La proximitat i el fet de sentir al teu governant com a propi es perden quan eixe dirigent no és elegit, al mateix temps que fenòmens rebutjables com la corrupció i la violència que s'exercixen sobre governs locals pervertixen la governança de dins cap a fora i viceversa”, ha explicat l'alcalde d'Alacant.
Així mateix, ha posat en relleu altres problemes que afecten els governs locals com la falta de recursos econòmics i finançament; l'oposició frontal en uns certs casos per part d'executius estatals i la manca de ferramentes eficients de gestió, així com la desconnexió entre el debat polític i el social, “la qual cosa realment li importa a la gent”. “És necessari posar fi a la tendència perniciosa d'utilitzar als governs locals com el ximple útil en el qual delegar competències impròpies de gestió”, ha puntualitzat.
En l'apartat de les solucions, Barcala ha defés la necessitat de “potenciar l'aplicació dels principis i valors democràtics, supeditant als avanços el subministrament de recursos”, així com d'apostar per ordenaments jurídics i sistemes judicials “forts i independents” que garantisquen la seguretat dels governants i la seua gestió. L'alcalde d'Alacant també ha reclamat un reforç dels mecanismes d'inspecció i control de la gestió pública i l'obligatorietat dels portals de transparència.
Redefinició de les competències pròpies
En esta línia, considera prioritari redefinir les competències pròpies de les entitats locals i millorar l'assignació de recursos econòmics derivats de la recaptació d'impostos per part de l'Estat. De la mateixa manera, el primer edil reclama organismes nacionals i internacionals “forts”, que aglutinen a totes les administracions locals, així com la imprescindible col·laboració público-privada “per a desenrotllar un treball que és de tots”.
“Són reptes que necessàriament hem d'abordar i superar si volem construir un món en pau, sostenible i inclusiu”, ha conclòs Barcala. “I per a nosaltres, en les entitats locals, sempre resultarà més fàcil perquè només ens ocupen i preocupen els nostres veïns”, ha finalitzat la seua intervenció en este debat polític del Consell Mundial de CGLU, centrat en les tendències que donen forma al futur de la governança local.