Barcala defensa en l'ONU la necessitat de posar les noves tecnologies al servei de les persones

L'alcalde d'Alacant intervé en el reunió del Futur en Nacions Unides i advoca per "construir ciutats més humanes, amables, justes i solidàries"

Guardar

Barcala en la reunió de l'ONU
Barcala en la reunió de l'ONU

L'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, ha defés este dijous durant la Reunió del Futur de Nacions Unides (ONU) que se celebra a Nova York la necessitat de "posar les noves tecnologies al servici de les persones i crear amb els més ferms fonaments l'Estat del Benestar Digital”. “És necessari que la digitalització servisca per a millorar la qualitat de vida de tots i trencar barreres de comunicació entre les persones i les administracions públiques”.

En el marc de l'Assemblea Mundial de Governs Locals i Regionals, i com a president de la Comissió de Relacions Internacionals de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), el primer edil també ha advocat perquè la nova era digital es traduïsca “en la màxima transparència de la gestió pública i el major nivell de protecció de la privacitat dels ciutadans”.

Esta reunió de 2024 a Nova York, que reunix dirigents polítics de tot el món, impulsa un Pacte per al Futur negociat a nivell intergovernamental i orientat a l'acció, amb capítols sobre el desenrotllament sostenible i el finançament per al desenrotllament; la pau i la seguretat internacionals; ciència, tecnologia i innovació i cooperació digital; la joventut i les generacions futures; i la transformació de la governança mundial. També promou la creació d'un pacte digital mundial i una declaració sobre les generacions futures.

En concret, Barcala ha intervingut en la sessió sobre “Futurs digitals i localització”, que ha girat entorn del compromís polític amb la transformació digital a nivell local; la identificació d'accions clau per a la infraestructura digital, l'alfabetització en este àmbit i les iniciatives de ciutats intel·ligents i les estratègies de col·laboració amb l'ONU i els estats membres per a millorar els futurs digitals. Al costat de l'alcalde d'Alacant han intervingut l'alcaldessa de París, Anne Hidalgo, així com dirigents municipals de Roma, Rabat i Amman (Jordània), entre altres.

“Els nostres pobles i ciutats han d'evolucionar físicament i estructuralment, per a transformar-se socialment amb l'ajuda de ferramentes digitals i noves tecnologies per a construir ciutats més humanes, amables, justes i solidàries amb les persones i amb el seu entorn”, ha destacat el primer edil durant la seua intervenció en la reunió. “Ens trobem davant la major i més ràpida revolució de la història de la humanitat. I el nostre lideratge, el de tots els governants, és decisiu perquè esta transformació siga positiva per als qui realment importen: els nostres ciutadans”, ha afegit.

En esta línia, Barcala ha advocat per crear “amb els més ferms fonaments” l'Estat del Benestar Digital per a afrontar els reptes del futur com a societat. “Es tracta de garantir la seguretat de tots els ciutadans en este nou espai digital; de donar acompanyament i atenció sanitària a majors que viuen sols, o educació de qualitat i noves oportunitats professionals als més joves; de solucions digitals que permeten trobar aparcament, vivenda o atendre les nostres obligacions administratives”, ha explicat. “Parlem de fer més fàcil el quotidià, de fer més pròxim el tracte amb l'administració, i de fer més humana i més amable la convivència a les nostres ciutats”.

Tecnologia al servici de les persones i mai al revés

“La digitalització, i la seua aplicació local, no és més que la nova i revolucionària ferramenta que ens permet millorar la gestió i el servici als nostres ciutadans, garantir la protecció dels seus drets i llibertats, millorar el seu benestar social i la cura del nostre entorn. Si el seu ús no aconseguix eixos objectius, i acaba complicant-li la vida als nostres conciutadans, no sols haurem fracassat, sinó que haurem perdut el tren del futur”, ha conclòs.

En eixe context, l'alcalde ha explicat la posada en servici des del mateix Ajuntament d'Alacant d'una capa d'intel·ligència artificial que permet elaborar models predictius i quadres de comandament per a la presa de decisions; un assistent virtual (ALI) per a atendre els ciutadans i reduir la bretxa digital, així com els 17 ciberkioskos, que han acostat els tràmits administratius municipals a tots els racons de la ciutat i faciliten les gestions en tot just segons.

Destacats