L'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, ha destacat este dimecres que les obres de la Casa de la Misericòrdia, la primera fase de la qual acaba d'inaugurar-se en l'Antiga Fàbrica de Tabacs, són un dels projectes “més emblemàtics i transformadors” que s'han realitzat a la ciutat en molts anys. El primer edil ha visitat les instal·lacions rehabilitades, que ja presten servicis d'atenció al ciutadà i compten amb un ciberkiosc després d'una inversió de quasi cinc milions d'euros en un espai d'uns 2.500 metres quadrats.
La reforma de la Casa de la Misericòrdia és una de les principals actuacions de l'estratègia municipal Edusi, que ha injectat 37,2 milions en una trentena de projectes en els barris entre els dos castells de la ciutat. “És una de les obres més emblemàtiques i transformadores que s'han realitzat a Alacant en moltíssimes dècades”, ha recalcat el primer edil.
“I ho és pel valor històric de l'edifici en si mateix i del complex de Las Cigarreras i també perquè és una actuació de gran capacitat per a transformar i modernitzar els barris entre els dos castells, dins de l'Edusi”, ha afegit Barcala, que ha realitzat la visita inaugural en companyia dels regidors de Coordinació de Projectes i Atenció Ciutadana, Antonio Peral i Lidia López, i els arquitectes responsables de les obres, de l'estudi Ramón Esteve.
El primer edil ha insistit que esta actuació, que en la reforma completa de la Casa de la Misericòrdia aconseguix els 12 milions d'inversió, “va molt més enllà de la rehabilitació d'este edifici històric perquè posa en valor un espai de gran poder transformador per a la ciutat d'Alacant amb múltiples usos culturals, d'oficines, co-working i d'altres servicis públics”. Segons ha recalcat, “no sols contribuïx a millorar els barris de l'entorn, com puguen ser Sant Antón, Campoamor i Carolines Baixes, sinó que també tindrà un efecte sobre tota la ciutat en connectar el centre amb molts barris des dels quatre punts cardinals”.
“I esta primera fase de la Casa de Misericòrdia és només la punta de l'iceberg de tot el projecte de reforma de l'Antiga Fàbrica de Tabacs”, ha remarcat Barcala. “D'ací ve que el seu impacte transformador és de gran abast i la nostra intenció és accelerar el ritme de les obres, encara que continuem descobrint elements de gran valor com a arcs inèdits i el refugi de la Guerra Civil sense datació prèvia”.
El primer edil ha emfatitzat que el projecte “és totalment il·lusionant i cal bolcar-se amb ell perquè parlem de patrimoni de la ciutat que es recupera i es posa al servici i disposició de la ciutadania amb prestacions com la instal·lació d'un ciberkiosc per a realitzar tràmits municipals sense cues, esperes ni cites prèvies, així com oficines d'atenció al públic”.
Per part seua, el regidor de Coordinació de Projectes, Antonio Peral, ha precisat que esta primera fase de la Casa de la Misericòrdia representa “un terç del gran projecte de rehabilitació de l'Antiga Fàbrica de Tabacs, que s'obrirà al públic a la fi del pròxim any amb una superfície total d'uns 6.200 metres quadrats”. En les oficines d'esta primera fase ja treballen i atenen el públic l'equip de formació i capacitació per a l'ús de l'Agència de Desenrotllament Local i el de l'Edusi, que realitzarà la transició cap al nou programa de fons europeus EDIL.
Peral ha indicat que la segona fase de reforma de la Casa de la Misericòrdia comptarà amb una presència destacada d'usos culturals com un espai d'arts escèniques, una sala d'exposicions de gran superfície, camerinos i altres infraestructures i recursos culturals, en tant que en la primera predominen els servicis d'innovació, co-working, formació laboral i atenció ciutadana.
Impacte dels projectes a la ciutat
L'Edusi Alacant va ser aprovada en 2016 i ha suposat una inversió total de 37,2 milions d'euros, cofinançats al 50% amb fons europeus Feder i municipals; i ha finalitzat en 2023, després d'una ampliació de tres anys a causa de la pandèmia. Els barris directament beneficiaris del projecte són San Antón, entorn del Mercat central, inclòs Franciscans-Oliveretes, Carolines Baixes, vessant del Mont Tossal, Campoamor, part d'Altozano i Pla-Carolines.
Entre les principals actuacions també destaquen el passe a una economia baixa en carboni, el denominat Objectiu Temàtic 4 que ha suposat una inversió de 3,5 milions, per a realitzar obres d'accessibilitat i reordenació del trànsit per a reduir soroll i contaminació. També la substitució de l'enllumenat tradicional per lluminàries LED en la via pública, el Castell de Santa Bàrbara o el Mercat Central d'Alacant reduint un 50% la factura energètica d'estos grans consumidors.