Barcala proposa en el fòrum de ciutats un catàleg universal de serveis públics municipals

L'alcalde d'Alacant considera que estos serveis han de ser reconeguts com a "competència exclusiva" dels ajuntaments per a garantir un finançament "just i suficient"

Guardar

Barcala participa en el Fòrum de Ciutats de Sevilla
Barcala participa en el Fòrum de Ciutats de Sevilla

L'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, ha advocat este dimecres a Sevilla per l'elaboració d'un catàleg de servicis públics municipals universals amb l'objectiu que siguen reconeguts “com de competència exclusiva pròpia” i, per consegüent, “es garantisca un finançament just i suficient” dels ajuntaments i altres entitats locals.

El primer edil ha intervingut en la capital andalusa en el Bureau Executiu de l'Organització Mundial de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU) en el marc de la quarta Conferència Internacional sobre el Finançament per al Desenrotllament de les Nacions Unides.

Barcala, que és membre d'este òrgan executiu de CGLU i ha representat en este fòrum a tots els municipis espanyols com a president del Comité de Relacions Internacionals de la FEMP, ha reivindicat així mateix la descentralització financera per a propiciar l'arribada de fons de desenrotllament als municipis, així com “el paper com a actor principal de les administracions locals, amb reconeixement com a tals a nivell nacional i internacional”.

"Els ajuntaments i entitats locals no som els germans menors de ningú, ni de cap altra institució", ha destacat el primer edil. "Tampoc som aliens a la generació d'ingressos, però sí que ho som a la distribució d'eixos ingressos que han de garantir un finançament just i equilibrat", ha afegit Barcala, que ha tornat a qüestionar la imposició de la regla de gasto per part del Govern central, "que coarta la possibilitat d'invertir i gestionar els estalvis generats per la bona salut financera de l'Ajuntament d'Alacant, que s'ha ocupat de no generar deute".

L'alcalde d'Alacant també ha pres part en el debat sobre “Finançament dels governs locals per al desenrotllament del multilateralisme” i ha apostat per “reforçar la participació significativa dels ajuntaments i entitats locals en l'arquitectura financera global”. D'igual mode, Barcala ha reivindicat la necessitat de reconéixer la dimensió territorial del finançament per al desenrotllament com a requisit “per a una acció de govern centrada en les persones i amb rendició de comptes”.

En este punt, l'alcalde d'Alacant ha defés que els governs locals “estiguen des del primer minut en els treballs i en els equips que des de Nacions Unides aborden la nova arquitectura de la mateixa organització i del multilateralisme en particular” i s'ha compromés a treballar des de cada regió “perquè les nostres associacions representatives estiguen en eixes taules de debat per a garantir que la visió i la necessitat local estiguen sempre presents”.

Amb el mateix objectiu de redoblar la veu dels governs locals i regionals en els marcs de finançament i en els espais de presa de decisions globals, Barcala planteja la creació de fòrums i plataformes “en els quals els ajuntaments puguen participar activament”, així com el reforç de la seua representació en els organismes internacionals que decidixen sobre el finançament per al desenrotllament.

En esta línia, el primer edil aposta per la posada en marxa de sistemes i mecanismes de rendició de comptes “que permeten als governs locals avaluar l'ús dels fons per a garantir els principis de transparència i responsabilitat, d'acord amb l'objectiu d'accés a la justícia per a tots i la construcció d'institucions eficaces”.

Transparència i control de la gestió pública

En la seua condició de president de la Comissió de Relacions Internacionals de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Barcala també va reclamar el mes d'octubre passat a la Haia davant el Consell Mundial de Ciutats i Governs Units la millora del finançament, la transparència i el control de la gestió pública com a receptes per a millorar l'eficàcia dels governs locals.

“És prioritari redefinir les competències pròpies de les entitats locals i millorar l'assignació de recursos econòmics derivats de la recaptació d'impostos per part de l'Estat”, va destacar el primer edil. “I de la mateixa manera són necessaris organismes nacionals i internacionals forts, que aglutinen a totes les administracions locals, així com la imprescindible col·laboració público-privada per a desenrotllar un treball que és de tots”, va afegir.

Destacats