L'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, ha posat en relleu el fet que “la sostenibilitat s'ha convertit en la ferramenta bàsica dissenye ciutats” en la clausura de les jornades impulsades per Terciari Avançat i Aigües d'Alacant ‘A una hora del canvi” sobre els desafiaments futurs de les ciutats. “Alacant experimenta un gran processe transformació física, social i estructural amb la sostenibilitat com a denominador comú”.
Luis Barcala ha revisat els avanços que s'estan produint en la capital de la província i el seu entorn en matèria de gestió de residus, gestió dels recursos hídrics, sostenibilitat turística, eficiència energètica i mobilitat sostenible, en una cita celebrada en el Museu d'Aigües d'Alacant en els Pous de Garrigós, al qual han assistit els representants de les ciutats que han acollit les anteriors jornades: Sant Vicent del Raspeig, El Campello, Monforte del Cid, Petrer i Sant Joan d'Alacant.
L'alcalde ha ressaltat el desplegament del contenidor marró per a la recollida del residu orgànic en tota la ciutat amb la implantació de prop de 2.000 dispositius i el desenrotllament d'una línia especial en el Centre de Transformació de Residus d'Alacant (CETRA) per a la seua conversió en compost per a cultius i jardins i energia. Barcala ha ressaltat que en estos dos anys el CETRA acumularà inversions per més de 17 milions per a millorar la seua maquinària i augmentar la selecció de residus procedents del contenidor gris de la fracció reste i reduir el dipòsit final en l'abocador. L'alcalde ha ressaltat a més que Alacant ha sigut un dels primers municipis de la Comunitat Valenciana a aprovar el seu Pla Local de Residus i el fet d'impulsar una xarxa d'ecoparcs per a facilitar la selecció de residus en origen en eixe objectiu de “aplicar una sostenibilitat transversal i universal fomentant la corresponsabilitat”.
En matèria de gestió dels recursos hídrics, Barcala ha resaltat que “a la comarca de l'Alacantí s'aprofita l'aigua gota a gota, consolidat este objectiu en les estratègies ‘Alacant, aigua circular’ i ‘Alacant, cor verd’ per al reaprofitament de tota l'aigua depurada en el reg de camps de cultius i jardins. “Alacant rega ja amb aigua regenerada procedent de les depuradores més del 80% dels seus parcs i jardins”, ha subratllat l'alcalde. També ha posat en relleu infraestructures de referència com el parc inundable de La Marjal i les millores en impulsió i depuració, així com en noves infraestructures de captació d'aigües pluvials i de millora de les residuals que es posaran en marxa en els pròxims anys amb inversions que superen els 100 milions d'euros i dels quals es beneficiarà la capital i els municipis del seu entorn.
L'alcalde ha ressaltat també els avanços en matèria de sostenibilitat turística i ha advertit del risc de “morir d'èxit amb el creixement turístic”, per la qual cosa ha apostat per desenrotllar un “producte turístic cada vegada més competitiu” per al que s'està treballant en el Pla Estratègic d'Alacant com a Destinació Turístics Sostenible 2023-2027 a través de 22 projectes que fomenten la sostenibilitat, restauració ambiental, mobilitat sostenible i l'accessibilitat, mitjançant el finançament europeu del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) i els fons Next Generation. En este sentit, ha posat d'exemple el projecte de regeneració de la platja de l'Almadrava.
En matèria d'eficiència energètica, Luis Barcala, ha ressaltat que només amb la implantació de plaques fotovoltáicas en 33 centres escolars públics de la ciutat s'han aconseguit reduir el consum elèctric un 30%, en una tasca que abasta a tota la ciutat amb la substitució de l'enllumenat per tecnologia LED més eficient i avançant cap a l'autoconsum amb la instal·lació de panells solars en els edificis i instal·lacions municipals.
Luis Barcala ha ressaltat a més que Alacant lidera a la Comunitat Valenciana i Espanya l'electromovilidad en el transport públic amb autobús amb la incorporació de 23 vehicles elèctrics ‘0 emissions’ i 25 híbrids, amb la meitat de la flota en una labor que es completarà en els anys pròxims. També ha ressaltat l'estalvi de CO₂ des que s'implantara el TRAM a la ciutat, un mode de transport 100% elèctric i el desenrotllament de plans per a instal·lar nous punts de recàrrega elèctrica per al vehicle privat impulsat per la Mancomunitat de l'Alacantí o la implantació del Transport a Demanda en les partides rurals, així com els avanços per a connectar Elx i Alacant amb una targeta única de transport o la millora de les connexions entre totes dues ciutats.
L'alcalde també ha detallat altres actuacions dirigides a la millora de la sostenibilitat a Alacant com és la pròxima implantació de la Zona de Baixes Emissions sense restriccions ni sancions, ja que “Alacant té unes característiques meteorològiques i orogràfiques especials que ajuden a mitigar la contaminació atmosfèrica”, l'increment de zones verdes i la plantació de nou arbrat, les actuacions de calmat de trànsit desenrotllades en el front litoral i l'eix Gadea-Soto-Marvá, igual que amb les set actuacions de les obres IDAE entre els dos castells, les iniciatives per a combatre l'excés de soroll a la ciutat com la ZAS o l'ordenança d'Ocupació de la Via Pública, entre altres iniciatives encaminades a complir amb els Objectius de Sostenibilitat marcats per l'ONU en l'Agenda Urbana 2030.