Alacant

La ciència cobra vida a Alacant amb tallers i activitats interactives

L'Espai Sèneca acull tres jornades per a explorar els misteris de l'electricitat, les reaccions químiques en la cuina i la màgia de la realitat augmentada

1 minut

Descàrregues elèctriques en una bola de plasma (Foto: Daniel Bosma)

La ciutat d'Alacant es convertix en l'epicentre de la ciència interactiva des d'este dimecres 25 fins al divendres 27 de setembre. Aix, l'Espai Sèneca acollirà una sèrie d'activitats organitzades pel Museu Didàctic Interactiu de Ciències de la Vega Baixa (MUDIC) amb l'objectiu d'acostar la ciència tant a escolars com al públic general d'una manera amena, participativa i divertida. Al llarg de tres jornades, els assistents podran descobrir els secrets del món científic a través de tallers pràctics i exposicions que combinen un enfocament didàctic i lúdic.

Un dels principals atractius serà l'oportunitat d'experimentar la ciència de manera interactiva que facilita la comprensió de conceptes complexos. Els mòduls del MUDIC permetran submergir-se en el món de la física, les matemàtiques i la tecnologia a través d'activitats com la descàrrega d'una bola de plasma, on es poden observar les fascinants descàrregues elèctriques, o la representació visual del teorema de Pitàgores. A més, els assistents podran "tocar" un instrument sense necessitat de contacte físic, gràcies a la tecnologia que fusiona ciència i art.

La mostra "Les Marie Curie del Mediterrani" serà un altre dels punts forts d'este esdeveniment. Esta exposició ret homenatge a 29 dones científiques que han sigut guardonades amb les prestigioses beques Marie Curie de la Unió Europea o han fet valuoses contribucions a la ciència en àrees com la física, la biologia i la tecnologia. A través d'esta exposició, composta de panells biogràfics, es busca inspirar a les futures generacions de científiques i fomentar l'interés per la investigació entre el públic.

Tallers per a encuriosir científica

Cada dia comptarà amb un taller temàtic sobre diferents camps de la ciència. En este sentit, durant el dimecres 25 els participants podran experimentar de primera mà com funciona l'electricitat, amb activitats com la creació de circuits elèctrics bàsics i l'observació de fenòmens com l'electricitat estàtica. Els tallers es realitzaran per a escolars, de 9:15h a 11.30 hores, aix com a la vesprada (18 hores), assegurant que totes les persones tinguen l'oportunitat de participar.

El dijous 26 estarà dedicat a la química en la cuina. En este taller, els assistents aprendran sobre les reaccions químiques que ocorren durant la preparació d'aliments. Des de la fermentació fins a les emulsions, s'exploraran els processos darrere de receptes comunes i, com a incentiu addicional, alguns dels resultats fins i tot es podran degustar! Serà una forma deliciosa d'entendre la química que subjau en la gastronomia.

Per part seua, el divendres 27 al matí els escolars s'endinsaran en el fascinant món de la realitat virtual i augmentada, tecnologies que estan transformant la forma en què interactuem amb el món i que tenen aplicacions en àrees tan diverses com la medicina, l'educació i l'entreteniment. A través de demostracions i experiències pràctiques, els participants podran explorar noves realitats i entendre com estes eines estan revolucionant diversos camps.

Fira Mednight: ciència i talent mediterrani

El divendres de 17h a 20 hores, tindrà lloc la Fira Mednight – La Nit Mediterrània de les Investigadores, un esdeveniment que reunirà investigadors i investigadores per a mostrar els seus últims descobriments. A través de demostracions i jocs científics, s'oferirà una finestra a l'apassionant món de la investigació actual, facilitant un espai on el públic podrà interactuar directament amb els científics i conéixer de prop com es desenvolupen els avanços més recents.

A més, hi haurà un racó de la Unió Europea en el qual científics de renom explicaran com les polítiques de la Comissió Europea secunden i fomenten la investigació, destacant l'impacte del finançament en el progrés científic. Al seu torn, per a tancar esta gran celebració de la ciència, a les 18 hores es presentarà una obra teatral basada en els relats guanyadors del concurs "Contes de la Mednight", un certamen que premia la divulgació científica en forma de narrativa. El grup de teatre del MUDIC serà l'encarregat de donar vida a estes històries en un viatge ple de ciència i fantaa.

Etiquetes: