El Laboratori Ciutadà d'Alacant (CILAB) ha presentat els resultats de 2024 amb les solucions aconseguides en els dos reptes proposats per a la ciutat, un social i un altre ambiental. En el primer s'ha habilitat un kit de formació en línia en habilitats sociolaborals gratuït, mentres que en el segon s'ha posat en marxa un projecte denominat Roba Laboral en l'àrea industrial de Les Talaies, dirigit a fomentar l'economia circular mitjançant la reconversió del residu de la roba de treball en diferents productes.
La regidora d'Ocupació i Formació, Mari Carmen de España, ha ressaltat "el treball que realitza el Cilab Alacant al llarg d'estos tres anys des de l'Agència Local de Desenrotllament en coordinació amb la Conselleria d'Innovació amb la generació de solucions aportades a partir de la intel·ligència desenrotllada en els processos de consulta i participació ciutadana com a clau perquè es produïsquen canvis i s'aporten solucions que enriquisquen els pròxims anys a la ciutat d'Alacant”.
"El Cilab respon al desafiament de resoldre aspectes socials i ambientals que preocupen els ciutadans i que serviran de prototip per a altres ciutats”, ha subratllat l'edil. En este sentit, De España ha recordat “la celebració fa un mes d'una trobada nacional de laboratoris ciutadans que va tindre a Alacant com a amfitrió i que demostra la projecció d'este treball que estem desenrotllant i de l'interés que desperta en altres ciutats”.
Repte ambiental
El projecte de reciclatge de Roba Laboral en l'àrea d'empreses de Les Talaies s'inicie com una mesura per a impulsar l'economia circular en un context en el qual es produïx una quantitat rellevant de residus com són les àrees industrials. Mitjançant la consulta amb diferents experts es va proposar una solució per a la roba laboral, ja que pel tipus de tractament que porta incorporat per a la protecció dels treballadors així com per la seua habitual inserció de logos, no es pot reutilitzar i acaba contaminant.
Es teste juntament amb l'AITEX, institut expert en tèxtil la possibilitat del triturat complet de les peces, i es va valorar el desenrotllament de, almenys, un producte mínim viable alternatiu obtingut a partir del residu de la roba laboral. D'esta investigació, que contempla totes les fases des de la recollida al tractament i l'obtenció de productes a partir de la matèria resultant.
El gerent de l'EGM, Juan Carlos del Riu, ha mostrat alguns dels productes derivats de la transformació d'esta roba en productes acústics com a planxes per a esmorteir el soroll o com a suport per a senyalística. "Són més de 20 milions de peces de treball les que fa falta tractar a Espanya en un any i convertir el seu residu en altres productes”, ha ressaltat Del Riu.
Repte social
En este repte es va valorar la creació d'un kit d'habilitats per a l'Ocupació que incloïa tres tipologies, habilitats blanes, idiomes i habilitats digitals. Esta solució contempla la creació d'una web d'accés a habilitats per a l'ocupació gratuïta amb 10 propostes: pensament resolutiu, optimització del temps, intel·ligència emocional, habilitats comunicatives, treball en equip, habilitats Soft, ètica laboral, gestió de conflictes, resiliència Softskill i projecció laboral.
Esta actuació ha sigut desenrotllada per l'Empresa Cooperativa d'Innovació Social R2 Innovació després d'un procés de consulta ciutadana de la mà del Cilab, tal com ha explicat el seu representant Felipe García. El projecte seguix #avant ara amb el manteniment i actualització de la plataforma, l'establiment de col·laboracions amb empreses i institucions per a l'ús del kit, a més d'analitzar i realitzar un informe amb els resultats i propostes de millora. Tot el procés es pot consultar en: https://cilabalicante.com/proyectandosoftskills/
Cilab Alacant
Cilab Alacant (cilablicante.com) és una iniciativa conjunta de l'Agència Local de Desenrotllament d'Alacant, finançada per la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, amb una metodologia experimental i participativa que s'alinea amb els ODS, Objectius de Desenrotllament Sostenible, i amb l'Agenda Urbana Alacant 2030.
El Laboratori Ciutadà d'Alacant sorgix per a identificar problemes i possibles solucions concernents a la ciutat d'Alacant, amb criteris de co-creació, innovació i sostenibilitat.
L'objectiu del projecte és que es proposen i duguen a terme millores per a la ciutat d'Alacant en l'àmbit social i mediambiental des d'una perspectiva global. Els ciutadans i entitats socials, els centres acadèmics i de coneixement científic, el món empresarial i les administracions públiques són els agents requerits per a participar i col·laborar de manera proactiva i inclusiva.
Cilab Alacant busca la transformació mitjançant la innovació social per a millorar la qualitat de vida social i mediambiental de tots els alacantins i alacantines. Fer-los partícips, responsables i compromesos, millorant la convivència i eliminant desigualtats amb propostes obertes i transparents, amb l'esforç conjunt entre administracions, societat civil, universitat i centres de formació, empresariat i entitats socials.