Així és el dispositiu especial de neteja en les platges d'Alacant este estiu

La campanya s'estén fins a mitjan octubre amb la neteja i condicionament dels arenals de la capital alacantina entre les 2h i les 8 hores del matí

Guardar

Una màquina de neteja al Postiguet
Una màquina de neteja al Postiguet

Les platges i les cales d'Alacant es convertixen en la principal postal de la ciutat durant la temporada d'estiu . L'època turística per excel·lència no solament rep a milers de persones d'altres països per a gaudir de l'entorn natural, cultural i patrimonial de la capital alacantina, sinó que els mesos de juliol i agost, principalment, acullen als que disposen d'una segona residència en el litoral d'Alacant. És per això que mantindre els arenals en perfecte estat de revista es converteix en una obligació.

Així, tant l'Ajuntament com Netial, l'empresa concessionària del servei de neteja, ja han començat amb l'operatiu especial de neteja de platges i costes per a la temporada estival de 2024. En esta ocasió, reforcen el servei amb un organigrama que inclou 21 equips compostos per 58 operaris i 21 màquines. El dispositiu, que va arrancar al llarg del mes de juny per a garantir la neteja durant les Fogueres o els Focs, s'estendrà fins a mitjan octubre per a assegurar que "alacantins, alacantines i turistes gaudisquen del litoral en les millors condicions de neteja i seguretat".

En esta línia, el vicealcalde i regidor de Medi ambient, Neteja Viària i Gestió de Residus, Manuel Villar, ressalta que en este operatiu es busca "que en tot moment hi haja personal de neteja en les platges de major afluència, així com mantindre un servei de vigilància durant el dia que impedisca que se saturen els contenidors o les papereres".

La neteja mecànica de l'arena de les platges es realitza a les nits entre les 2h i les 8 hores, inclosos diumenges i festius. Este servei especial consta de 6 tractors i 2 vehicles auxiliars per al garbellat d'arena de les platges del Postiguet, Albufereta, Sant Joan i Urbanova. L'objectiu, apunten fonts municipals, és que els usuaris troben les seues arenes "netes, impol·lutes i en perfecte estat". Al cap i a la fi, els distintius de platges blaves i de la qualitat engloba una part molt important d'imatge i neteja.

Operario de limpieza en la playa del Postiguet
Operari de neteja en la platja del Postiguet

A més, el dispositiu contempla la neteja manual de la costa i el buidatge continu de totes les papereres. Este servei es duu a terme predominantment en horari de matí i està organitzat amb 3 equips en el Postiguet, 2 en L'Albufereta, 2 en Urbanova i altres 2 en Sant Joan. Al seu torn, altres 7 equips realitzen tasques de repàs durante la vesprada i nit per a assegurar que no hi haja papereres o contenidors desbordats.

Increment de la recollida selectiva

Un altre dels punts de major afluència turística durant l'estiu és l'illa de Tabarca. Este espai protegit, a vegades excessivament desbordat, establix cada any de l'1 de juliol al 31 d'agost un reforç en el servici de neteja que s'unix als dos equips ja destinats a l'illa en els mesos previs a l'època estival. Davant l'augment de visitants i, per tant, de residus del sector Horeca, es continua amb l'arreplegada porta a porta en establiments d'hostaleria per a previndre la saturació de contenidors i zones de depòsit de residus i evitar les olors en esta època de major calor.

En este sentit, l'Ajuntament ha destinat a l'illa un vehicle elèctric polivalent amb hidrolimpiadora per a la recollida de residus, així com diverses actuacions de neteja i aigualeig. Així mateix, per a la neteja del cordó d'algues s'ha destinat un operatiu format per un camió i una pala i un altre equip de nit vigilarà la seguretat dels tractors.

Pel que respecta a la Platja de Sant Joan, també s'ha augmentat la freqüència de recollida selectiva, tant d'envasos com de cartó, i s'han habilitat més contenidors per a evitar possibles desbordes. L'horari de recollida de residus per al seu reciclatge s'adapta així a les necessitats de la temporada estival i a l'oci nocturn en la zona. També s'implementa l'arreplegada porta a porta per a la fracció reste i cartó Horeca en l'avinguda Niça a causa de l'augment de l'activitat de restauració.

Per part seua, l'Ajuntament també explica en un comunicat que les pedanies també reforcen la recollida de residus diària, de dilluns a dissabte, en horari matutí. En definitiva, el dispositiu de neteja està dissenyat perquè “les labors de manteniment passen inadvertides per als usuaris i els permeten gaudir d'unes meravelloses platges”.

No obstant això, alguns col·lectius i grups de l'oposició no coincidixen amb el bon estat de salut de la neteja a Alacant. El portaveu del grup Compromís, Rafa Mas, assenyala que la ciutat es troba en un estat “depriment” i lamenta que el pagament dels impostos municipals com el del fem no es veja reflectit en un “servici de qualitat”. Així, Mas recorda que l'anterior contracta “ens va situar entre les ciutats més brutes d'Espanya i s'ha tornat a renovar per un import 8 milions superior”.

És per això que el grup Compromís a l'Ajuntament d'Alacant ha registrat una comissió d'investigació i d'auditoria per a “conéixer detalladament el dispositiu, saber si s'està multant als incívics i fiscalitzar que la contracta no campe sense inspecció de l'Ajuntament". Una situació a la ciutat d'Alacant que Mas definix com a “col·lapse social i mediambiental”.

Arxivat a:

Destacats