El Castell de Santa Bàrbara serà el primer autosostenible d'Espanya

El projecte de l'Ajuntament d'Alacant té com a objectiu la revitalització del Castell de Santa Bàrbara

Guardar

castillo de santa bárbara
castillo de santa bárbara
L'Ajuntament d'Alacant presentarà un projecte per a revitalitzar el Castell de Santa Bàrbara. Es procedirà a la reforestació i sosteniment gràcies a l'ús d'aigua reciclada, energia neta i impulsant un model de participació ciutadana per al seu ús i manteniment.El projecte es presentarà, a través de la Regidoria de Coordinació de Projectes, el pròxim 12 de desembre. Amb aquests actes es pretén que tot l'entorn de Santa Bàrbara dispose de tots els serveis necessaris de les tecnologies de comunicació, i un sistema antiincendis monitorat.“Els castells de Santa Bàrbara i Sant Fernando són espais urbans que exerceixen com a referents geogràfics de la ciutat d'Alacant. No obstant això, l'aprofitament ciutadà d'aquests espais té un ampli marge de millora: l'accessibilitat, la falta d'espais transitables, la connectivitat, la potenciació de diferents usos que puguen promoure's en els seus espais" ha explicat Antonio Peral, edil de Coordinació de Projectes.Així, l'espai del Castell de Santa Bàrbara i els seus vessants es convertirà a través d'aquest projecte en el primer Castell d'Espanya autosostenible.

Intervencions sostenibles

Per a arribar a l'objectiu, s'hauran de dur a terme diferents intervencions en l'espai de Santa Bàrbara, com a través de la reforestació i plantació d'espècies autòctones, creant un pulmó per a la ciutat amb espais accessibles, zones d'ombra, fonts d'aigua…També comptarà amb els sistemes de protecció contra els incendis automatitzats, així com els anomenats espais “smart healthy”, amb màquines de fitness que en ser utilitzades creen electricitat neta. A través d'una aplicació mòbil, qualsevol persona podrà establir-se rècords i contribuir al proveïment energètic de l'espai de Santa Bàrbara, a través de bicicletes estàtiques, màquines de musculació o el·líptiques.Per part seua, el sistema de reg se centrarà en l'ús de l'aigua reciclada de les depuradores de la ciutat, que arribarà fins al Castell amb l'ajuda de la gravetat i un sistema d'impulsió de bombes.

Un castell participatiu

Un dels punts més importants d'aquestes reformes, serà el treball de sensibilització i implicació de la ciutadania, que podrà participar en la conservació de les zones enjardinades. Seran equips de voluntaris els qui s'encarregaran del manteniment de les zones accessibles.També hi haurà espais d'aula, on els més xicotets, però també majors podran conéixer de primera mà la naturalesa que els envolta: les espècies autòctones, els usos de l'aigua o la història de la ciutat.Amb la condició de promocionar la implicació dels veïns i veïnes, l'Ajuntament implantarà espais de compostatge comunitari. Es reciclaran les restes de podes i materials orgànics dels transeünts, a més de la instal·lació d'un tobogan capaç de generar energia renovable.
Destacats