El TRAM d'Alacant compleix 20 anys com a referent nacional superant les 140 milions de persones usuàries

La primera fase de l’actual xarxa d’aquest transport públic va començar a funcionar el 15 d’agost de 2003

Guardar

Foto Tram 4 Bis
Foto Tram 4 Bis
El TRAM d'Alacant compleix 20 anys des de la seua primera posada en servei l'any 2003. Concretament, va ser el 15 d'agost d'aqueix any quan es va posar en marxa la primera fase actual de la xarxa d'aquest mitjà de transport públic alacantí. Un primer recorregut que tenia més de 12 quilòmetres de distància i que, en aquell moment, connectava les parades de Porta de la Mar i El Campello.Amb anterioritat a la posada en marxa d'aquesta primera línia, el 17 de març de 1999 es va posar en servei, a manera de prova, un primer tram tramviari entre Porta de la Mar i L'Albufereta. Un tramvia Combine recorria els 3.500 metres d'aquest traçat tramviari.Després de 20 anys, la xarxa del TRAM d'Alacant ja compta amb 71 parades i s'ha consolidat després de dues dècades com un sistema tramviari de referència modern, sostenible i accessible i amb una gran acceptació per part de la ciutadania de la província d'Alacant, així com dels centenars de milers de turistes que cada any visiten la regió.De fet, en aquests 20 anys les dades revelen l'èxit d'afluència que ha tingut aquest servei de transport públic: prop de 140 milions de usuaris i ha posat en circulació 2,36 milions de serveis tramviaris i ferroviaris, la qual cosa ha permés que les unitats d'FGV a la província d'Alacant hagen recorregut 46.480.750 quilòmetres, i això equival a 1.162 voltes al món.

Dates clau en la trajectòria del TRAM

Des del 15 d'agost de 2003 diverses dates han marcat l'evolució del TRAM d'Alacant. El 10 de maig de 2007 va entrar en servei un nou tram, comprés entre La Illeta i Mercat, i la inauguració de les estacions subterrànies de Mercat i Marq (hui Marq-Castillo), la qual cosa possibilitava la prolongació dels serveis tramviaris fins al centre de la ciutat d'Alacant. Un mes més tard s'inaugurava la primera fase del ramal al Cap de l'Horta, corresponent a la Línia 4.El 29 de juliol de 2007 marcava un important avanç en el projecte del TRAM d'Alacant. Aqueix mateix any també van entrar en servei els Tallers del Campello. La Línia 1 connectava les estacions de Mercat i Creueta, a la Vila-Joiosa. L'ampliació de freqüències d'aquesta línia el 25 de gener de 2007 i l'ampliació fins a Benidorm el 2 de juny de 2008 van comportar un notable increment de viatgers.El desembre de 2009 es va inaugurar el bucle de la Línia 4 per a donar servei a diferents zones de Cap de l'Horta i Platja de Sant Joan.El juny de 2010 es va obrir al públic l'estació subterrània d'Estels, actual capçalera de les Línies 1, 2, 3 i 4, de manera que el TRAM arribava així al mateix cor d'Alacant.El setembre de 2013 es va inaugurar la Línia 2 entre l'estació d'Estels i la parada de Sant Vicent del Raspeig, la qual cosa ha significat un augment qualitatiu i quantitatiu del servei prestat pel TRAM d'Alacant, en convertir-se aquesta línia en la més utilitzada.Una vegada acabades les obres del túnel de Serra Grossa, es va posar en servei el juny de 2019 la Línia 5 que uneix Porta de la Mar i Platja de Sant Joan. En els últims anys, així com en l'actualitat prossegueixen les obres de modernització de la Línia 9 (Benidorm-Dénia), ja en servei des del gener de 2023.

Un referent nacional gràcies al servei dels trens-TRAM

El desenvolupament de la xarxa del TRAM d'Alacant està estretament lligat amb la implantació dels primers tren-TRAM espanyols. Aquests van començar a rodar a la fi de l'any 2006 cobrint el tram entre Alacant i El Campello i, més tard, van arribar també a la ciutat de Benidorm.Els tren-TRAM són els primers vehicles d'aquestes característiques que van circular per Espanya, convertint a Alacant en una referència en matèria de transport públic tramviari i ferroviari, per la seua capacitat per a realitzar serveis mixtos, tant urbans o suburbans com de rodalia, podent circular per línies d'infraestructura tramviària com a tramvia i per línies d'infraestructures ferroviàries com a rodalia, amb velocitats punta de fins a 100 quilòmetres per hora.Per a fer front a l'arribada de les noves unitats i els nous trams en servei, va obrir en 2007 les cotxeres i tallers del TRAM d'Alacant, situades en el terme municipal del Campello.El tramvia FLEXITY es basa en una tecnologia modular provada que es caracteritza per un interior de sòl baix 100 %, que ofereix un excel·lent comportament de viatge i un increment en el confort dels passatgers. Amb una longitud de 32,5 metres, cada tramvia està compost per cinc mòduls. En 2020, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) va incorporar els nous trens duals destinats a la Línia 9 (Benidorm-Dénia). Aquests trens duals, que combinen la propulsió elèctrica i dièsel, han sigut fabricats per Stadler Rail València, en la seua planta d'Albuixec.
Destacats