Els esculls de vermètids, eixes joies ocultes del Mediterrani, han trobat un nou escenari on brillar a Alacant: les aules. Més de 3.200 estudiants se submergiran en el fascinant món d'estos xicotets mol·luscos que han modelat la costa alacantina i protegit el litoral durant segles, especialment al Cap de l'Horta.
A través de l'exposició 'Cornises de Vermètids. Esculls al Mediterrani', la ciència ix del laboratori i entra en huit instituts de la ciutat per a despertar la consciència ecològica de les noves generacions. Aix
De la costa a les aules
Els centres educatius que rebran la visita d'esta exposició al llarg dels póximos mesos fins a la finalització d'este curs escolar són: IES Jaume II, IES Doctor Balmis, IES Sant Blas, IES Antonio José Cavanilles, IES Francisco Figueras Pacheco, IES Ràdio Exterior, IES Leonardo da Vinci i IES 8 de Març. De caràcter itinerant, la mostra romandrà una setmana en cada centre des d'este mes d'abril.

A més, en el Cap de l'Horta, un dels enclavaments on es poden observar estes formacions, els alumnes i alumnes podran conéixer de primera mà la importància d'estos esculls naturals. El regidor de Medi Ambient, Manuel Villar, ha inaugurat la primera sessió este dijous 3 d'abril en l'IES Jaume II, al costat d'estudiants de 3r d'ESO.
Un ecosistema en perill
Estos mol·luscos gasteròpodes (Dendropoma petraeum), endèmics del Mediterrani, formen esculls fixos en el substrat, en contrast amb els caragols de mar mòbils més comuns. D'esta forma, les cornises de vermètids conformen paisatges únics del litoral mediterrani, albergant una gran diversitat d'espècies que aprofiten les seues singulars condicions.
Les colònies de vermètids es troben en aigües succintes i actuen com a barreres naturals que esmorteixen l'impacte de l'onatge, protegint la costa de l'erosió. La seua sensibilitat a la contaminació els convertix en bioindicadors de l'estat de l'ecosistema marí. A més, contribuexen a la millora de la qualitat de l'aigua en filtrar partícules en suspensió i reduir la terbolesa.
Estos esculls servixen de refugi per a una gran varietat d'espècies, des d'algues i invertebrats com a mol·luscos i crustacis, fins a xicotets peixos, promovent
Descobrint els esculls ocults
La mostra consta de set panells 'roll up' i es complementa amb una unitat didàctica per al professorat, amb informació ampliada sobre la temàtica. El primer panell, 'El món dels mol·luscos', introduïx este divers grup animal i les seues principals categories: bivalves, gasteròpodes i cefalòpodes.
El segon panell, 'El gasteròpode Dendropoma llebeig', aprofundix en les característiques d'esta espècie endèmica del Mediterrani. En el tercer panell, 'Els vermètids formen esculls', s'explica el procés de formació d'estes estructures, diferenciant-les dels coneguts esculls de coral.
El quart panell, 'Per què cal protegir-los?', ressalta la funció ecològica dels vermètids i les amenaces que enfronten. El cinqué panell, 'Reintroducció a la Comunitat Valenciana', presenta un projecte pilot per a recuperar poblacions de Dendropoma llebeig a la regió.
El sisé panell, 'El futur dels vermètids', analitza els reptes que enfronten estes formacions a causa del canvi climàtic i l'activitat humana. Finalment, el panell 'Com pots ajudar?' oferix consells pràctics per a contribuir a la conservació d'estos ecosistemes únics.