Els fons socials d'Aigües Municipalitzades d'Alacant (Amaem) van beneficiar en 2024 a un total de 2.878 famílies desfavorides per un import total de 726.135 euros, segons s'ha posat de manifest este divendres durant el primer consell d'administració de l'empresa mixta corresponent a l'any en curs. Quant a la gestió eficaç dels recursos hídrics, el rendiment tècnic aconseguix ja el 88,5% i posa de manifest l'efectivitat de les xarxes de distribució a la ciutat.
En l'àmbit de Clients, l'òrgan de govern d'Aigües d'Alacant ha revisat altres aspectes vinculats amb l'acció social de l'empresa, com l'aplicació de la “Tarifa Família Nombrosa”, que va afavorir en 2024 a 2.210 famílies; i els ajornaments de pagament, amb els quals es facilita l'abonament de factures, fraccionant a terminis i sense gens d'interés, a qualsevol persona o empresa que ho requerisca; i que va assolir un import de 2,5 milions per a un total d'11.745 ajornaments.
En relació al fons social, s'ha dut a terme una exposició de la dotació per a l'any 2025 en cada una de les poblacions que gestiona la companyia i que, en el cas d'Alacant, ascendix a 572.062,5 euros. Este fons té la filosofia de fer costat a col·lectius vulnerables en el pagament de la factura de l'aigua i del clavegueram, en coordinació amb els servicis socials dels ajuntaments.
Sobre la relació amb el client i l'aposta d'Aigües d'Alacant per la digitalització també en este àmbit, destaquen dades com l'accés a l'oficina virtual, amb una xifra l'any passat de 345.787 accessos (+165,08%); o la factura digital, amb un total de 166.055 (+6,87%).
Gestió de l'eficiència: recursos hídrics
Quant a l'eficiència en la gestió de l'aigua, durant el consell d'Amaem s'ha apuntat, en primer lloc, l'evolució de l'aigua subministrada a Alacant entre gener de 2023 i desembre de 2024, amb unes dades que posen de manifest una clara tendència a la desestacionalització en el subministrament d'aigua a la ciutat.
El consell també ha destacat la dada de rendiment tècnic hidràulic a la ciutat d'Alacant, que aconseguix el 88,55%, una xifra molt per damunt de la mitjana nacional i també superior a la mitjana de totes les poblacions gestionades per Aigües d'Alacant, que és del 86,7%.
Es tracta d'un indicador utilitzat per a mesurar l'efectivitat de les xarxes de distribució i és clau per a calcular el nivell d'eficiència que s'assolix en la gestió del cicle integral de l'aigua, que equival a la diferència entre l'aigua que se subministra a un municipi i la que finalment és aprofitada per la ciutadania.
A més, s'ha subratllat la dada de volum d'aigua emmagatzemada en el depòsit anticontaminació “José Manuel Obrero” de Sant Gabriel, que al llarg de 2024 va arreplegar 492.140 m³ d'aigua, la qual cosa equival al seu ompliment total huit vegades (capacitat de 65.000 m³).
I, finalment, s'ha explicat la recentment anunciada ampliació de la xarxa d'aigua regenerada per a regar noves zones verdes i continuar amb les polítiques d'estalvi de l'ús d'aigua potable en l'entorn urbà, una actuació amb la qual tindran accés al reg amb aigua regenerada el 87% de les zones verdes d'Alacant, amb un impacte significatiu estimat en un estalvi anual d'aigua potable de 175.000 m³, equivalent al volum de 70 piscines olímpiques.
Estat d'obres: en execució i previstes
En el marc del pla estratègic de l'empresa mixta vigent fins a 2027, l'òrgan de govern ha examinat l'avanç en els últims mesos de grans projectes que estan en marxa i d'execucions de menor import que, no obstant això, suposen un impacte molt positiu per a la gestió a la ciutat.
Entre ells, destaquen els progressos de l'obra “Arqueta de retenció de sòlids i flotants en la canonada d'alleujament de l'EBAR Cocó”, el pressupost de la qual supera els 52.161 euros i amb finalització prevista al maig d'enguany, amb l'objectiu de retindre sòlids i flotants sobre les aigües unitàries que durant episodis de pluges són alleujades a la dàrsena del Cocó des de l'estació de bombament.
I també l'obra de “Millores en l'estació de bombament d'aigües residuals de Sant Gabriel, en el terme municipal d'Alacant”, pressupostades en 3,1 milions i amb final previst a l'abril pròxim, els objectius del qual són el desdoblament d'esta estació i millores hidràuliques en el barri, així com la renovació del manteniment del bombament.
Esta obra està finalitzada en la seua part hidràulica, només mancant finalització en la part d'edificis auxiliars. I quant a obres previstes, s'ha revisat entre altres la de xarxes de sanejament “Sobreeixidor en carrers Perú i Panamà”, amb un pressupost de 121.986 euros, que començarà el mes pròxim.
Innovació amb impacte
Finalment, el consell ha abordat els avanços del PERTE de Digitalització de l'Aigua, que en els mesos que porta de recorregut ha avançat amb una situació actual d'expedients de contractació del 59% en procés i 41% ja publicats, adjudicats o completats. Sobre les actuacions concretes, l'òrgan de govern ha revisat les tres actuacions l'objectiu de les quals és la detecció i control d'abocats industrials i infiltracions al clavegueram i que, amb un pressupost total d'1.428.961 euros, estan permetent al costat de la resta d'intervencions un salt qualitatiu en la gestió del cicle integral de l'aigua.