Les fonts d'aigua freda a Alacant eviten l'ús de més de 282.000 botelles de plàstic en un any

Avança l'aposta per l'aigua regenerada amb intervencions com la implantació d'un sistema intel·ligent de gestió i l'extensió de la xarxa

Guardar

Consell d'Administració d'Aigües d'Alacant
Consell d'Administració d'Aigües d'Alacant

La instal·lació de 22 sortidors d'aigua refrigerada a Alacant ha evitat 282.432 botelles de plàstic en l'últim any, segons s'ha donat a conéixer este divendres en el segon Consell d'Administració d'Aigües Municipalitzades d'Alacant (Amaem) de l'any 2025, en el qual han participat l'alcalde, Luis Barcala, i membres de la Corporació municipal.

En el consell s'han presentat les dades del projecte d'instal·lació de sortidors d'aigua refrigerada en la ciutat d'Alacant que s'ha estat desenvolupant al llarg dels últims dotze mesos. Esta iniciativa, impulsada per Aigües d'Alacant i l'Ajuntament, després d'un acord de l'equip de Govern amb el grup Vox, arrancà en juliol de 2024 amb la Fase I - Projecte Pilot i la instal·lació de sis sortidors en ubicacions amb gran afluència de ciutadania coincidint amb el període estival.

Amb els objectius de facilitar la disponibilitat d'aigua de la aixeta a la ciutadania i als turistes en espais públics de màxima concurrència, aportar valor social fent la ciutat més amigable, facilitar el consum d'aigua de la aixeta com a beguda saludable i reduir la generació de residus gràcies a la recàrrega d'envasos, la iniciativa continuà amb les Fases II i III, amb set i nou sortidors més per a cada una d'elles.

Amb un total de 22 repartits per tota la ciutat, des de les zones més cèntriques i turístiques, fins a barris de la perifèria, zones esportives o l'illa de Tabarca, des del seu llançament ha tingut una gran acollida ciutadana i, a data 31 de maig de 2025, havia suposat 282.432 botelles d'aigua de plàstic (500ml) evitades.

Reutilització de l'aigua a Alacant

Dins dels esforços que la ciutat i Aigües d'Alacant duen a terme per a l'increment progressiu de la reutilització de l'aigua a Alacant, amb els objectius de protecció del medi ambient, de la sostenibilitat de la ciutat i l'eficiència en l'ús dels recursos hídrics, l'òrgan de govern ha destacat, en primer lloc, el Projecte SIGAR, dins d'actuacions vinculades al PERTE de Digitalització de l'Aigua obtingut per la ciutat en la segona convocatòria d'estos fons.

Este Sistema Intel·ligent de Gestió de l'Aigua Regenerada comptarà amb una dotació de 181.000 euros que permetran aportar un mòdul de gestió del risc (implementació dels plans de gestió de risc sanitari en aigües regenerades), junt amb un sistema d'informació (previsió de qualitat i quantitat d'aigua regenerada, per mitjà d'Intel·ligència Artificial, per als usuaris finals).

A més, i en relació a les obres previstes en l'àmbit de la reutilització a Alacant i dins del Pla Especial d'Inversions, s'han destacat l'obra d'extensió de la xarxa d'aigua regenerada en l'avinguda Lorenzo Carbonell. Amb un termini d'execució de 30 setmanes i un pressupost de 422.831,88 euros, esta actuació tindrà els objectius d'estendre la xarxa arterial d'aigua regenerada, reforçant el subministrament al front litoral de la ciutat atés des de l'EDAR Rincón de León, així com la millora en la garantia de subministrament i augment en la capacitat de la xarxa. També, el projecte de prolongació en Via Parc de la xarxa d'aigua regenerada entre avinguda Jaume I i parc PAU 1, amb un import de 885.997,61 euros.

Un altre bloc destacat han ocupat les obres que han conclòs recentment en la ciutat, com la millora en l'estació de bombament d'aigües residuals de Sant Gabriel; la renovació de col·lectors residuals en el parc Joan Fuster per a millora estructural i reducció de la conductivitat en l'EDAR Rincón de León; l'arqueta de retenció de sòlids i flotants en la tuberia d'alleujament de l'EBAR Cocó, els digestors 3 i 4 i instal·lacions complementàries per a minimització d'olors en l'EDAR Rincón de León; i la renovació de xarxes arterials en el barri de Sant Gabriel.

Desé sext Informe de Sostenibilitat

Finalment, s'ha presentat l'Informe de Sostenibilitat corresponent a l'exercici 2024, desé sext consecutiu elaborat per Aigües d'Alacant. Desenvolupat segons el denominat estàndard GRI (mètrica de Global Reporting Initiative que permet definir l'impacte de les empreses i que es plasma en els àmbits socials, mediambientals i econòmics), l'Informe de Sostenibilitat d'Aigües d'Alacant és un document la entitat verificadora del qual indica que aporta una representació justa i equilibrada dels aspectes rellevants al respecte del desenrotllament econòmic, social i ambiental de la companyia.

En l'aspecte ambiental, el document destaca el consum del 100% d'energia elèctrica de fonts renovables i els 3,58 MWh d'energia renovable generada; en l'àmbit aigua, el 86,71% de rendiment tècnic mig de la xarxa o els 169,73 Km de xarxa de clavegueram inspeccionada. Per la seua part i en relació a l'economia circular, el 100% de valorització de fangs de depuració i les 30.858 Tn de residus de contractistes d'obres valoritzats. També, els 520.000€ invertits en R+D+i.

Destacats