Impulsalicante dedica el 8-M a les 'Dones que obrin camí' amb més de 150 assistents

Asunción Valdés, Gloria de Nova, María Rosa Mirasierras, Marisol Conde, Marina Gisbert, Mónica Rouanet i Almudena Casado compten la seua experiència professional

Guardar

VII Gala de la Dona en Impulsalicante
VII Gala de la Dona en Impulsalicante

Més de 150 persones han participat este dijous en la Gala de la Dona que promou l'Escola de Talent Femení d'Impulsalicante, que amb el lema “Dones que obrin camí” s'ha celebrat a l'auditori Porta Ferrisa amb motiu del Dia Internacional de la Dona (8 de març). L'organisme autònom municipal posa en relleu amb esta iniciativa l'evolució del paper professional de les dones en diferents àmbits de la societat com puga ser el periodisme o el de la criminalitat.

En la seua sèptima edició ha comptat amb la participació de pioneres en el seu àmbit professional com la periodista Asunción Valdés, la fotògrafa Gloria de Nova, la periodista María Rosa Mirasierras, la policia Marisol Conde, la forense Marina Gisbert, l'escriptora Mónica Rouanet i l'actriu vinculada al teatre social, Almudena Casado, en dos taules redones moderades per la periodista Lola Torrent.

La regidora d'Impulsalicante, Mari Carmen d'Espanya, comenta en la primera intervenció que este "és un esdeveniment que celebra la força, la resiliència i l'impacte de les dones en la nostra societat i així ho volem posar en valor tots els anys". "Enguany, sota el lema "Dones que obrin camins" volem rendir un homenatge a aquelles que amb la seua valentia i determinació han traçat eixes senderes noves i han desafiat les normes establides. Són dones que han trencat barreres i que han inspirat a generacions", ha assenyalat.

En la taula redona sobre 'Dones i Comunicació' la fotoperiodista Gloria de Nova assenyala que "la mirada de la dona en la fotografia és molt menys agressiva que la de l'home, per això m'enviaven a aquells llocs en els quals no calia cridar molt l'atenció". Per part seua, María Rosa Mirasierras comenta que "l'any 84 anava molt a fer entrevistes a la universitat, era molt difícil aconseguir-ho perquè no hi havia un interlocutor que vehiculara la informació que allí es produïa. Estava tot per inventar i ho vaig inventar".

La també periodista Asunción Valdés recorda que "en la meua primera etapa de periodista no vaig trobar cap discriminació per ser dona. Treballar per a la Casa Reial va ser possible perquè oferia un perfil de periodista, amb experiència en països europeus, nivell universitari i postuniversitari i una oposició de funcionària internacional, la qual cosa portava a no mostrar-me inclinada cap a un grup de comunicació o un altre, més imparcial".

En la segona taula redona sobre 'Dones i Criminalitat', Marisol Conde comenta des de la seua experiència que "quan vaig preparar les oposicions per a Policia Nacional, fa 43 anys, hi havia 7 places per a dones i 200 per a homes. Havíem de barallar molt entre nosaltres, érem rivals. No obstant això, quant a ascensos no hi ha diferències sempre que tingues clares les teues opcions en el cos. Són les circumstàncies personals les que limiten els ascensos en les dones policia".

Per part seua, la forense Marina Gisbert, explica que "m'ha agradat tant el meu treball que m'he volgut transmetre'l durant tota la meua etapa com a docent. En este moment, en els tres Instituts de Medicina Legal que hi ha a la Comunitat Valenciana, en els tres, les directores són dones". Finalment, l'escriptora Mónica Rouanet comenta com "mai vaig pensar quin tipus de novel·la anava a escriure, vaig començar a escriure sobre personatges que tenien un rerefons social i est els portava a participar en delictes i homicidis, la qual cosa conduïx a una trama negra".

"Les dones hem tardat molt de temps a ser protagonistes de novel·les, no sols negra, sinó de qualsevol altre gènere. Només servíem com a pas perquè l'home continuara avançant. I teníem tres funcions: o érem la mare, o la filla, o l'esposa submisa; o érem una deessa i eixe era l'únic cas en què teníem armes; o érem la temptació" assenyala.

Les participants de la gala d'enguany són pioneres i referents a seguir en la seua faceta personal i professional:

  • Asunción Valdés: primera directora de l'Oficina del Parlament Europeu a Espanya i de l'Oficina de Relacions amb els Mitjans de comunicació Social de la Casa de La seua Majestat el Rei.
  • Gloria de Nova: la primera fotoperiodista de la província en Informació.
  • María Rosa Mirasierras: creadora del Gabinet de Comunicació de la Universitat d'Alacant.
  • Marisol Conde: primera dona cap de la Unitat de Policia Nacional adscrita a la Comunitat Valenciana.
  • Marina Gisbert: primera dona mèdic forense de la Comunitat Valenciana.
  • Mónica Rouanet: escriptora alacantina autora de la novel·la d'èxit 'Desperta'm quan acabe setembre'.
  • Almudena Casado: investigadora de les interseccions entre l'artístic, el terapèutic i el social.

L'Escola de Talent Femení ha pretés, dones dels seus inicis, posar en valor el rol que exercixen en la societat els dones en relació amb els canvis que s'estan produint. Treballant per l'accés equitatiu en els llocs de responsabilitat que estan transformant el teixit empresarial i contribuint de forma molt important el benestar econòmic i social del nostre territori i en el desenvolupament econòmic a nivell global.

Han col·laborat en esta edició de la Gala de la Dona: Coca- Cua, El Corte Inglés, Aepa, Menges de Deus, Esther Gracía, Martín Vizcaíno, La Senda, Temple, Emily Chocolate Art, Evealia i Bocopa.

Destacats