La Torre de San José de Tabarca podrà ser utilitzada com a museu. Així ho ha anunciat l'Ajuntament d'Alacant en la comissió delegada del Ple sobre l'illa després de l'autorització emesa per part del Ministeri d'Interior per a l'ús municipal del recinte. Una concessió que el consistori qualifica "d'avanç important" per als plans de recuperació i posada en valor del patrimoni de Tabarca. L'autorització contempla la cessió de l'ús per part de l'Ajuntament per un període de quatre anys, que es poden prorrogar anualment per quatre anys més.
No obstant això, l'Ajuntament ha anunciat la seua intenció de sol·licitar a Interior una concessió demanial sobre l'edifici, la qual cosa permetria ampliar esta cessió a un màxim de 75 anys. “És una bona notícia que hagen respost a la nostra sol·licitud de concessió, però considerem que el nostre projecte de rehabilitació i posada en valor exigix com a garantia un termini de cessió més ampli, per la qual cosa traslladarem al ministeri de l'Interior que ens atorgue una concessió demanial, prevista també en la normativa”, ha exposat el vicealcalde Manuel Villar.
L'Ajuntament d'Alacant va sol·licitar l'octubre de 2022 la cessió de l'ús de la Torre de San José. Construïda l'any 1789 com a fortalesa defensiva de l'illa, la torre ha sigut utilitzada des de 1967 per la Guàrdia Civil. Té una superfície de 1.075 metres quadrats i està declarada Bé d'Interés Cultural (BIC), amb protecció general integral.
Així, l'objectiu de l'Ajuntament d'Alacant és incorporar este BIC al projecte de conservació del patrimoni integral de l'illa que desenvolupa fa anys des del Museu Nova Tabarca, amb la finalitat d'incloure'l en un projecte de rehabilitació, posada en valor i manteniment posterior, permetent tant el seu ús cultural, museístic i públic, com la seua utilització per part del cos de la Guàrdia Civil per a la feina de casa de vigilància a l'illa.
L'esforç municipal en la recuperació i posada en valor del patrimoni cultural de l'illa es completa amb altres actuacions en marxa, com la redacció, per part de la regidoria d'Infraestructures, d'un projecte per a reformar l'edifici de servicis en el qual se situa el Museu Nova Tabarca, que es complementa amb un altre projecte de la regidoria de Cultura per a renovar i actualitzar este museu.
La comissió delegada del Ple sobre l'illa de Tabarca s'ha reunit este dilluns en el Saló de Plens de l'Ajuntament, amb la presència dels representants de tots els grups municipals i, com a convidades, l'Associació de Veïns de Tabarca, l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria d'Alacant (Apeha), i l'Associació Tabarca Cultural.
Avanços en el Pla Especial
La regidora d'Urbanisme, Rocío Gómez, i la directora general de Pla General i Planificació, Leticia Martín, han donat compte dels avanços en la redacció del Pla Especial de l'Illa de Tabarca. La mercantil Gabinet D’Anàlisi Ambiental i Territorial, S.L. adjudicatària de la redacció del document inicial estratègic i l'esborrany del pla estan ultimant els treballs i està previst que tots dos documents estiguen acabats en un termini de dos mesos, per la qual cosa els principals resultats podran exposar-se en la pròxima reunió de la comissió de Tabarca, prevista per al 18 de novembre.
A més, des d'Urbanisme també han informat que estan en converses amb la Generalitat per a determinar la millor ubicació per a un nou heliport a l'illa. En esta línia, i a proposta del grup municipal socialista, també s'ha acordat recuperar el projecte d'amarraments ecològics amb la intenció de prohibir definitivament l'amarrament d'arrossegament, així com elevar a la Generalitat Valenciana, de la mà dels veïns, una proposta de transport sostenible, justa necessitats de l'illa i que prioritze la comunicació de residents i comerciants.
D'altra banda, el vicealcalde i regidor de Medi Ambient, Neteja i Gestió de Residus, Manuel Villar, ha exposat les actuacions en matèria de manteniment de zones verdes de l'illa i de neteja, entre les quals ha destacat la implantació del sistema de recollida de residus ‘porta a porta’ per als establiments hostalers amb la finalitat d'evitar la presència de contenidors als seus carrers, la instal·lació de nous contenidors i el reforç d'operaris de neteja durant tot l'any, especialment a l'estiu.
En matèria de turisme, la regidora del ram, Ana Poquet, ha explicat que l'Ajuntament treballa per a aconseguir la “desestacionalització” i l'"ordenació" dels fluxos turístics a l'illa, a través de promocions en fires o del foment d'activitats com l'observació de les estreles durant tot l'any. Així mateix, el Grup Socialista també ha insistit en la necessitat de realitzar un estudi per a determinar la capacitat màxima de visitants de l'illa de Tabarca en funció de la càrrega màxima que poden suportar els servicis públics, amb l'objectiu de garantir tant la convivència com la conservació del territori.