Alacant

Així era la vila romana oculta en L'Almadrava que renaix com a museu a Alacant

Les arenes d'esta platja alacantina desenterren un jaciment arqueològic vinculat a Lucentum amb 2.000 anys d'antiguitat

1 minut

Vista aèria del jaciment en L'Almadrava d'Alacant

Una nova peça se suma al sí mapa arqueològic d'Alacant. L'antiga vila romana situada en la riba de la platja de L'Almadrava ha eixit a la llum en el cor del litoral alacantí. Els fonaments d'este assentament vinculat a la ciutat de Lucentum daten dels segles III a. C. i IV d. C. i ara es preparen per a convertir-se en un museu a l'aire lliure replet d'història. L'Ajuntament d'Alacant ha anunciat la recuperació del jaciment.

L'actuació s'emmarca dins del projecte de reurbanització de l'entorn de L'Almadrava. Aix, durant les obres, que han comptat amb la supervisió del departament municipal de Patrimoni Integral, s'han représ els primers sondatges arqueològics iniciats en 2009. Els resultats no s'han fet esperar: han aparegut fonamentacions d'habitatges, ceràmiques i monedes romanes, aix com una bassa de combustió islàmica.

Troballes amb història

El material descobert té un alt valor històric que aporten context i ajuden a datar amb major precisió les fases d'ocupació de l'enclavament. En este sentit, entre les principals troballes ceràmiques es troben peces campanienses (segles II a. C. - I d. C.), ceràmiques ibèriques pintades, 'terras sigillatas' de diverses procedències i èpoques (segles I-III d. C.), ceràmiques de parets fines del segle I d. C. i ceràmica comuna de diverses tipologies.

Jaciment a la platja de L'Almadrava a Alacant

Tot això apunta, segons reconeixen fonts expertes consultades, a un període de major esplendor durant l'època altoimperial romana, especialment en els segles I i II d. C. De fet, les monedes trobades, com les del període de l'emperador Antonino Pío (138-161 d. C.), i les ceràmiques més luxoses confirmen esta hipòtesi.

El jaciment guardaria relació directa amb la pròxima Lucentum, encara que amb una ocupació més àmplia en el temps. Tal com subratlla el consistori, els equips d'arqueòlegs continuen treballant en l'excavació del jaciment romà, per la qual cosa no es descarta que apareguen nous elements d'interés en les pròximes setmanes.

Un museu a l'aire lliure al costat de la mar

L'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, assegura que "amb el descobriment i posada en valor d'esta vila romana sumem al ric patrimoni arqueològic d'Alacant un nou jaciment d'incalculable valor, que convertirem en un museu a l'aire lliure perquè els alacantins i visitants coneguen millor el passat de la ciutat".

Aix, una vegada finalitzada l'excavació, l'Ajuntament procedirà a la museïtzació del jaciment. Per a això, es preveu recrecer parcialment les estructures d'habitatges trobats, permetent visualitzar com eren les estades originals. S'instal·laran passarel·les per als vianants de fusta que permetran recórrer el jaciment de manera accessible, i es col·locaran panells informatius que explicaran la història de la vila i els objectes.

Equips d'excavación en el jaciment de L'Almadrava

L'objectiu és integrar este nou espai patrimonial en l'entorn renovat de L'Almadrava, la reurbanització de la qual i renaturalización suposa una inversió total de 5,1 milions d'euros. El resultat serà una zona on la història i el present convisquen, oferint una experiència cultural única enfront de la mar Mediterrània.