La història d'Alacant continua conquistant al públic en el MARQ. L'exposició 'Ciutats de Llum' ha superat totes les expectatives, atraient a més de 19.000 visitants en tot just tres mesos. Es tracta d'un recorregut arqueològic sobre el jaciment del Tossal de Manises en el qual es revela com les diferents civilitzacions que van habitar L'Albufereta han deixat la seua petjada, connectant el passat amb el present a través de 661 peces úniques.
De fet, el seu impacte ha sigut tan notable que el museu ha decidit prorrogar la mostra temporal fins al pròxim 7 de setembre, oferint així més oportunitats per a submergir-se en este viatge pels orígens de la ciutat d'Alacant.
Un recorregut per la història d'Alacant
Esta exhibició, considerada la més ambiciosa del MARQ en termes de superfície i nombre de peces, transporta al visitant a l'evolució dels assentaments que van donar forma a l'actual Alacant. Des dels primers indicis d'Ákra Leuké en l'època ibèrica, passant per la Lucentum romana i fins a la Laqant islàmica, la mostra revela la riquesa arqueològica del Tossal de Manises, epicentre de la narrativa expositiva.
El recorregut està estructurat cronològicament, permetent comprendre com estes civilitzacions es van succeir en un mateix enclavament geogràfic. Les peces exposades inclouen ceràmiques, escultures, ferramentes, monedes i altres objectes d'ús quotidià, alguns dels quals s'exhibixen per primera vegada al públic.
Col·laboració de més de 30 entitats culturals
Un dels grans atractius d'esta mostra és el seu caràcter col·laboratiu. Impulsada per la Diputació d'Alacant a través del Museu Arqueològic d'Alacant i la Fundació C.V. MARQ, l'exposició ha comptat amb la participació de més de trenta institucions culturals de tota Espanya. Museus, arxius i fundacions han prestat peces i documents de gran valor històric, enriquint el relat expositiu i permetent oferir una visió més completa de les diferents etapes del jaciment.
Entre les entitats participants destaquen el Museu Arqueològic Nacional, l'Arxiu Històric Provincial d'Alacant, el Museu de Prehistòria de València i diverses fundacions privades que han aportat troballes inèdites.
Interés creixent entre visitants nacionals i internacionals
L'impacte de ‘Ciutats de Llum’ no sols s'ha sentit a Alacant, sinó que ha atret a un públic divers procedent de diferents punts d'Espanya i de l'estranger. Entre els visitants internacionals, predominen els procedents de països de l'Est, seguits per britànics, estatunidencs, nòrdics, francesos, holandesos i alemanys.
A nivell nacional, la mostra ha despertat un especial interés en turistes de Madrid, Castella-la Manxa, València, Andalusia i Castella i Lleó. Este èxit d'afluència confirma l'atractiu del MARQ com a referència cultural i la seua capacitat per a acostar el patrimoni arqueològic a un públic cada vegada més ampli.
Espai d'investigació i divulgació
La proposta expositiva no sols busca enlluernar amb peces úniques, sinó que també té un important component didàctic. L'equip comissariat, integrat per Manuel Olcina, director del MARQ; Rafael Pérez, director de l'Àrea d'Arquitectura de la Diputació; i els arqueòlegs Eva Tendero i Antonio Guilabert, ha dissenyat un recorregut accessible i enriquidor.
A través de panells explicatius, audiovisuals i material interactiu, els visitants poden comprendre la importància del Tossal de Manises com a epicentre històric d'Alacant.
A més, l'exposició subratlla la necessitat de protegir i posar en valor el patrimoni arqueològic. La investigació, restauració i conservació d'estos vestigis han permés no sols reconstruir la història de la ciutat, sinó també obrir el jaciment a la ciutadania com un espai viu i socialitzat.