La reurbanització del Passeig dels Màrtirs amplia el palmerar de la façana litoral del centre d'Alacant

La mitjana i parteres incorporen 44 palmeres, a més d’altres 38 arbres de diferents espècies

Guardar

paseo martires alicante palmeras
paseo martires alicante palmeras
Alacant amplia el palmerar en la façana litoral del centre d'Alacant en paral·lel a l'Esplanada i al passeig dels Màrtirs de la Llibertat que recorre la dàrsena interior del port, ronda els 500 exemplars en l'actualitat. L'obertura aquest 1 de setembre del nou viari va permetre incorporar una mitjana central i la redefinició dels parterres que ha permés incorporar 44 palmeres i altres 38 arbres de diferents espècies, que se sumen als més d'un centenar d'exemplars que es van plantar l'any passat en la vora de la dàrsena interior després de la reforma escomesa en paral·lel per l'Autoritat Portuària i els 360 exemplars de l'Esplanada.El vicealcalde i regidor de Medi Ambient, Parcs i Jardins, Manuel Villar, ha ressaltat que “la reurbanització de la façana litoral ha permés ampliar el palmerar d'Alacant amb la plantació de nous exemplars que reforçaran el sombraje al mateix temps que permeten la visió entre l'Esplanada i el passeig dels màrtirs de la dàrsena interior, millorant el paisatgisme de tot l'entorn”.En l'actuació desenvolupada per l'Ajuntament en el Passeig dels Màrtirs s'han plantat palmeres de les classes Washingtonia i Livingstonia, a més d'altres 38 arbres en parterres de diferents espècies, que altres permetran augmentar les zones per als vianants d'ombra. A més, s'han col·locat més de 1.600 plantes arbustives.Les obres de transformació urbana posades en marxa aquest estiu per l'Ajuntament d'Alacant contemplen la plantació de més de 570 arbres nous. Les noves plantacions donen prioritat a arbres tradicionals del mediterrani espanyol com són els platanus hispanica o les palmeres de palma ampla (Whashingtonia i Livingstonia) per a aportar major sombraje, a més d'aportar colorit i originalitat amb els saboners de la Xina (Koelreutieria Paniculata).Entre altres aspectes a destacar es trobe la incorporació d'arbratge en carrers que no disposaven d'ells com el carrer Sevilla, on s'han plantat 38 exemplars dels populars Saboners de la Xina (Koelreuteria Paniculata ‘Fastigiata’) i 128 arbustos de la varietat Viburnum Lucidum.

Escocells grans, amb reg i oxigenats

Les obres de reurbanització estan permetent millorar les condicions dels escocells dels arbres per a facilitar el seu desenvolupament mitjançant la seua ampliació i amb el farciment de grava per a garantir l'oxigenació i la penetració d'aigua de pluja i aigualejos. A més, es col·loca un paviment de llamborda amb arena, que el fa inicialment permeable i accessible, per a evitar caigudes de vianants.D'altra banda, per a les noves plantacions d'arbratge que s'estan realitzant en totes aquestes actuacions, s'ha disposat per primera vegada a la ciutat d'un sistema de plantació amb cel·les estructurals de polipropilè, destinada al perfecte arrelament dels sistemes radiculars de la nova plantació, que permeten ser emplenades amb substrat vegetal enriquit, sistemes de ventilació radicular i d'ancoratge. Tot això amb un sistema de drenatge longitudinal en jardineres i ventilació en escocells per a facilitar les aportacions hídriques i d'oxigenació de les arrels.

Arbratge a la ciutat

La ciutat d'Alacant compta amb 91.129 arbres, que es reparteix quasi per meitat entre viaris i zones verdes. D'ells, 18.968 són palmeres i 72.161 arbres de destinitos exemplars. Més concretament, el Pla Director d'Arbratge estableix que s'han inventariat 60.215 posicions d'arbres als carrers de la ciutat. Destaca també que el 45 per cent de l'arbratge compta amb una copa d'entre quatre i 6 metres, un 25 per cent de sis a huit metres i un 5 per cent aconsegueix fins als 10 metres de copa, sent un 19 per cent els arbres amb una copa inferior a quatre metres.
Destacats