Les Fogueres de Sant Joan, cada vegada més inclusives

La Hoguera Oficial 2019 cumplirá con las medidas del Plan de Accesibilidad, y se espera que para 2020 el resto de las Hogueras lo acaten también

Guardar

1280px-Fuegos_artificiales_hogueras_4
1280px-Fuegos_artificiales_hogueras_4
Les regidories de Festes i Acció Social de l'Ajuntament d'Alacant s'han posat d'acord per a intentar que aquestes Fogueres de Sant Joan 2019 siguen més inclusives. Es tracta d'aconseguir unes festes en les quals puga participar tothom sense importar les seues condicions físiques o psicològiques. Amb les seues propostes, durant les festes d'Alacant del 20 al 24 de juny, qualsevol persona podrà gaudir dels actes i els monuments. Es pretén que per a les festes de l'any que ve, totes les Fogueres en 2020 ja hagen aplicat aquestes mesures d'inclusivitat.Per això, des de l'Ajuntament s'ha proposat un decàleg de bones pràctiques perquè tots els racós i participants de les festes les coneguen, a més d'un projecte pilot amb itineraris accessibles perquè les persones amb mobilitat reduïda puguen visitar les Fogueres Especials. Aquest any 2019, la Foguera Oficial acatarà a més una sèrie de mesures que la farà accessible i inclusiva per primera vegada. José Ramón González, edil de Festes, va ser l'encarregat d'anunciar aquests canvis, incloent-hi la informació explicativa del monument en audioguies disponibles per a la ciutadania, així com escrit en braille i amb codis QR per a més facilitat en la lectura.Baix el lema "Amb altra mirada", aquesta Foguera Oficial no comptarà amb cap escaló ni obstacle que puga impedir el pas a algú, amb tanques que no superaran els 70 cm i respectant un passadís lateral d'1,8 metres per al pas de cadires de rodes o altres vehicles. A més, s'han posat en marxa altres canvis per a millorar l'accessibilitat dels actes de les Fogueres, com l'ampliació de l'espai reservat en les mascletaes per a les persones amb mobilitat reduïda, o ampliant també el reservat en els autobusos que recórrer els monuments durant les festes.A pesar que ja hi ha Fogueres que complisquen amb aquests requisits, serà necessari que totes complisquen amb el Pla d'Accessibilitat per a les festes de 2020. Com a incentiu, ja aquest any es donarà per primera vegada un premi a la Foguera més accessible.

Foguera inclusiva d'APCI

Per la seua part, l'Associació Promoció Cultural Inclusiva (APCI), a través de la regidoria d'Acció social dirigida per Mª Ángeles Goitía, ha estat duent a terme durant els últims anys la construcció d'una foguera molt especial, formada per més de 160 ninots creats per les mateixes persones participants. Foguera Inclusiva d'APCI en 2018. Facebook.En 2017 va ser el primer any que es va dur a terme aquesta iniciativa, amb un gran èxit de participació, i enguany serà la seua tercera edició. La idea és que qualsevol persona puga participar, creant un ninot que s'assemble a la seua persona, fent màscares d'escaiola de cada participant, i un cos en forma d'aspa amb paper, cola i pintura. Així, l'objectiu d'aquesta activitat és lluitar contra l'estigma que pateixen les persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental.Una vegada creats els ninots, es planten com una Foguera més, i es cremen l'últim dia de festes. A través d'aquest esdeveniment, com a expressa la mateixa organització APCI, es facilita la relació entre les persones diferents, que treballen juntes com a iguals.
Destacats