Naix el "Camí de Santiago a la valenciana" per a conéixer els municipis menys poblats

La Generalitat crea la Ruta 99 per a promocionar i donar visibilitat als pobles amb menys de 100 habitants de Castelló, València i Alacant

Naix el "Camí de Santiago a la valenciana" per a conéixer els municipis menys poblats

En els dies en què l’actualitat política i institucional ha estat marcada pel turisme, a causa de la celebració a Madrid de la Fira Internacional de Turisme (Fitur), la Generalitat Valenciana ha impulsat una iniciativa que pretén fer un gir al seu concepte tradicional.

Es tracta de la Ruta 99, un projecte que naix amb l’objectiu de donar visibilitat als 24 municipis de la Comunitat Valenciana de menys de 100 habitants que es troben en risc de despoblació, “una espècie de Camí de Santiago a la valenciana, que naix enfront del mantra de l’Espanya buida”, tal com destaca el president de la Generalitat, Ximo Puig.

Així, de nord a sud de la geografia valenciana, la Ruta 99 fa parada en aquelles comarques més afectades per la despoblació. Formen part de la ruta, a Castelló, a la comarca dels Ports: Herbers, Palanques, Vallibona i Villores; al Baix Maestrat, Castell de Cabres; en l’Alt Palància: Figueres, Matet, Pavies i Sacanyet; en l’Alt Millars: Espadella, la Font de la Reina, les Fonts d’Aiòder, Torralba, Torre-xiva, Vallat, Vilamalur i Vilanova de la Reina. A València, en el Racó d’Ademús, s’inclou la Pobla de Sant Miquel i, a La Vall d’Albaida, els municipis de Sempere i Carrícola. Finalment, a Alacant, la ruta s’estén fins al Comtat, a Benillup, Benimassot, Famorca i Tollos.

Com funciona la Ruta 99?

La Ruta 99 disposa als i les viatgeres d’una credencial, a l’estil del Camí de Santiago, que es pot segellar en cadascun dels municipis adherits, convidant als “pelegrins valencians” a recórrer-los en grup, ja siga amb moto, amb bici o a peu i ofereix diferents recompenses, a manera simbòlica, per superar les diferents etapes.

La Generalitat Valenciana ha creat un portal web on es detallen els valors i atractius de les localitats, posant el focus en la seua gastronomia, patrimoni natural i històric, les seues rutes senderistes, així com propostes d’on menjar i dormir, unes característiques que no solen formar part de les rutes turístiques habituals.

Ruta 99 Plus

Puig destaca que aquesta proposta “mostrarà l’interior més autèntic de la Comunitat Valenciana, des de Famorca fins a Herbers” i permetrà “conéixer millor la nostra terra i conéixer-nos millor tots els valencians, fent visible que els nostres pobles de l’interior no estan buits sinó plens de vida, de valors i d’oportunitats“.

El cap del Consell també considera que la ruta contribuirà a “canviar el relat derrotista sobre aquestes poblacions cap a un relat positiu” en explotar tot el seu potencial, el seu patrimoni, la seua naturalesa i la seua gastronomia.

Aquesta acció estratègica naix amb vocació de permanència. Per això, ja es treballa una segona fase sota la denominació de Ruta 99 Plus, a la qual s’aniran sumant altres municipis amb més població, així com establiments que seran considerats ‘Amics de la Ruta 99’, i entitats col·laboradores com l’IVAM o Correus.

Accions contra la despoblació

Actualment, 180 municipis de la Comunitat Valenciana es troben en risc de despoblació i, concretament, a la província de Castelló el 60% d’aquests municipis no arriben als 200 habitants.

Per això, el Consell ha impulsat, en els últims mesos de 2021, la Llei Integral de Lluita contra la Despoblació en la Comunitat Valenciana. Una iniciativa que se suma a l’Estratègia AVANT 20-30 amb més de 200 accions que serviran per a revitalitzar l’interior.

La Ruta 99 s’emmarca dins d’aquestes accions i constitueix, segons Puig, “el Llibre Blanc contra el despoblament valencià, que mostra la via cap al doble objectiu d’evitar que ningú se’n vaja del seu poble per falta d’oportunitats i de millora de la qualitat de vida en tots els racons de la Comunitat Valenciana”.

Des d’AVANT s’estan desenvolupant programes com el Reviu, que permet mantenir oberts col·legis i activitats bàsiques; la instal·lació de caixers automàtics en zones despoblades; el programa Itinerant; els crèdits de l’IVF per a empreses de l’interior o el recent acord amb Correus.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 + nineteen =