L'oci nocturn d'Alacant busca un "front comú" per a frenar la ZAS

El sector hostaler alerta de la pèrdua d'ocupacions i planteja mobilitzacions i reunions amb agents polítics per a negociar la normativa que limita horaris i suspén llicències

Guardar

Un carrer al centre històric d'Alacant
Un carrer al centre històric d'Alacant

La reducció del soroll en el centre d'Alacant és una de les grans reivindicacions veïnals en l'última dècada. Una situació que sembla haver canalitzat el seu camí amb la declaració del carrer Castanys i el centre històric d'Alacant com a Zones Acústicament Saturades (ZAS), encara que la seua implantació ha generat una forta oposició per part de l'Associació de Locals de Restauració i Oci Nocturn d'Alacant (ALROA). L'Ajuntament busca equilibrar el dret al descans i l'activitat econòmica de la ciutat i ha implementat restriccions que han posat al sector en peus de guerra.

La mesura presa pel consistori alacantí sorgix després d'un prolongat procés impulsat per una sentència judicial que exigia actuar enfront del problema en estes zones cèntriques de la ciutat. Tal com explica l'Ajuntament, els estudis tècnics realitzats indiquen que els nivells de soroll al carrer Castanys i el barri antic superen en més de 20 decibels els límits legals, "incomplint la normativa de manera sistemàtica diverses vegades per setmana" en les àrees compreses als carrers Castanys, Sant Ildefons i San Francisco, així com la Plaça Quijano, Verge de Betlem, Sant Agustí i Montegón.

Per a abordar esta problemàtica, l'Ajuntament ha implementat una sèrie de mesures com la suspensió de noves llicències, la reducció del 50% de l'espai de vetlladors i un control més estricte dels horaris de tancament dels locals i terrasses. De diumenge a dijous, els establiments hauran de tancar a les 00.30 hores, mentre que els caps de setmana i vespres de festius podran mantindre's oberts fins a la 1.00. A més, les terrasses hauran de ser desmuntades a mitjanit, amb una lleu ampliació a l'estiu, quan podran estar obertes fins a les 00.30 hores els caps de setmana.

El sector hostaler es planta

Estes restriccions han causat gran malestar entre els representants del sector hostaler i d'oci nocturn de la ciutat d'Alacant, que consideren que estes mesures suposen un "greu perjudici per als seus negocis". Un desacord "taxatiu" que els membres d'ALROA van traslladar en una reunió amb els regidors de Medi Ambient i Comerç, Manuel Villar i Lídia López, abans d'abandonar la trobada quan es van exposar els detalls de les noves regulacions.

Concentración de ALROA frente al Ayuntamiento de Alicante
Concentración d'ALROA enfront de l'Ajuntament d'Alacant

El portaveu de l'associació, Javier Galdeano, ha sigut una de les veus més crítiques. "L'Ajuntament està imposant mesures que no solucionen el problema de fons i que només perjudiquen el nostre sector", subratlla en un comunicat emés per l'entitat empresarial. Galdeano argumenta que la creació de les ZAS, tal com es planteja, suposarà la pèrdua d'uns 2.000 ocupacions directes en el sector de l'oci i l'hostaleria, a més de tindre un impacte negatiu en l'economia turística d'Alacant.

ALROA també sosté que les restriccions no resoldran el problema del soroll, ja que consideren que simplement traslladaran l'activitat nocturna a altres carrers pròxims, on no s'apliquen les mateixes limitacions. "Això generarà una situació de desigualtat entre ciutadans de primera i de segona", afig Galdeano, qui destaca que les zones afectades per la ZAS no són les úniques amb problemes de soroll a la ciutat.

L'Ajuntament defensa la seua postura

Malgrat el descontentament del sector hostaler, el regidor de Medi Ambient defensa la necessitat d'aplicar estes mesures. "El nostre objectiu és garantir un equilibri coherent entre l'activitat econòmica i el dret al descans dels veïns", afirma. Villar insistix que els estudis sobre els nivells de soroll justifiquen "plenament" la declaració de la ZAS i l'adopció de les mesures restrictives. Tot i així, s'ha previst un sistema de control i seguiment de les restriccions a través d'una taula de treball conjunta amb el sector hostaler per a avaluar el seu impacte i considerar possibles ajustos en el futur.

L'Ajuntament assegura que la normativa s'ha dissenyat per a complir amb els estàndards de salut pública, prioritzant el benestar dels residents. Així mateix, per a garantir el compliment de la normativa, el consistori ha anunciat un reforç de la presència policial en els horaris de tancament dels locals i terrasses. També es llançaran campanyes de conscienciació dirigides tant als clients com als propietaris dels establiments per a promoure un comportament més respectuós amb l'entorn i reduir la contaminació acústica.

Alroa es mobilitza

El sector hostaler es concentra en la Plaça de l'Ajuntament
El sector hostaler es concentra en la Plaça de l'Ajuntament

En este sentit, ALROA ha decidit organitzar-se i mobilitzar-se per a intentar frenar l'aplicació de la ZAS. L'associació està preparant una sèrie de reunions amb diferents agents polítics i econòmics de la ciutat per a exposar la seua visió i proposar alternatives a les mesures imposades. Entre els sectors amb els quals busquen col·laborar es troben el gremi de taxis, els comerciants tradicionals, els hotelers i els distribuïdors de begudes, a més de comptar amb el suport de la Cambra de Comerç d'Alacant.

L'objectiu d'estes reunions és crear un “front comú” que permeta al sector hostaler guanyar suports i frenar el que consideren una "imposició injusta" per part de l'Ajuntament. Galdeano assenyala que "el consistori ha deixat de complir amb les seues responsabilitats en matèria de soroll i ordenació de la ciutat", destacant la falta d'un mapa de soroll actualitzat i una ordenança adequada per a gestionar l'oci nocturn d'una ciutat com Alacant.

Destacats