Alacant

L'oficina 'antiokupa' d'Alacant obri entre dubtes i crítiques de col·lectius socials

L'equip de govern defensa que el servei prestarà assessorament i ajuda jurídica i s'encarregarà de desenvolupar una base de dades d'habitatges ocupats

1 minut

Una persona tanca la porta de la seua casa a Alacant (Foto: Nitas - Getty)

La nova oficina 'antiokupas' d'Alacant ja és una realitat. L'equip de govern del Partit Popular ha fet efectiu un dels compromisos més controvertits adquirits amb Vox per a l'aprovació dels Pressupostos per a l'any 2024; i de pas aplanar la negociació amb la formació ultra de cara als comptes de 2025. El nou departament integrat en la Policia Local obri sense un informe que avale la incidència real de l'ocupació il·legal d'habitatges a la ciutat d'Alacant i amb dubtes sobre les seues funcions.

Les dades sobre denúncies i la capacitat d'acció davant esta problemàtica són competència exclusiva de la Policia Nacional, tal com va confirmar el cap de la Policia Local d'Alacant durant la inauguració de les instal·lacions en la comissaria de Babel. No obstant això, l'alcalde Luis Barcala va eixir al pas d'estes qüestions assegurant que l'oficina municipal assessorarà per a previndre l'ocupació, oferirà ajuda jurídica i coordinació amb altres cossos policials per a "agilitar la recuperació dels immobles".

No obstant això, el teixit social de la capital alacantina torna a alçar la veu després de l'obertura de l'oficina 'antiabortament' el passat 20 de novembre. Aix, el Sindicat del Barri Carolines, una organització que defensa el dret a l'habitatge i la lluita contra l'especulació immobiliària, ha rebutjat a preguntes d'Alacant Extra l'obertura del nou departament municipal. Rafa Font, militant del col·lectiu, qualifica la mesura com a "pura propaganda" i assegura que respon a "interessos econòmics i, en cap cas, socials".

Un servei operatiu les 24 hores del dia

L'oficina estarà atesa per quatre agents de la Policia Local i un auxiliar. El personal s'organitzarà en torns rotatius que garantixen el seu "funcionament continu" durant les 24 hores del dia durant tot l'any, explica l'Ajuntament. El servei prestarà informació i assessorament preventiu als ciutadans sobre com evitar situacions d'ocupació i actuarà com a enllaç entre les persones afectades i les autoritats competents.

De fet, l'Oficina municipal estarà en "contacte permanent" amb el Cos Nacional de Policia quan l'entrada irregular en un habitatge es produïsca en les 24 hores prèvies per a dur a terme una possible intervenció immediata. A més d'atendre estos casos recents, l'organisme orientarà als propietaris en processos legals de desallotjament que requerisquen més temps i s'encarregarà de desenvolupar un registre de denúncies i consultes, a com una base de dades sobre habitatges ocupats il·legalment a la ciutat.

Inauguració de l'Oficina contra l'Ocupació Il·legal a Alacant

"La legislació espanyola hauria d'establir un termini màxim de 24 hores per a expulsar als ocupants il·legals, tal com succeix en la gran majoria de països del nostre entorn", va expressar l'alcalde. Així mateix, el primer edil va ressaltar la labor del departament com "un pas important per a protegir els drets dels propietaris i, al mateix temps, evitar problemes de convivència derivats de l'ocupació il·legal".

Per part seua, Barcala també va posar l'accent en la necessitat que els agents de la Policia Local compten amb "protocols segurs" per a poder actuar dins del marc legal amb la "major eficàcia i rapidesa". En este sentit, va anunciar que l'Ajuntament organitzarà jornades formatives dirigides a agents de policia i funcionaris públics perquè disposen d'eines legals i pràctiques actualitzades.

Rebuig social i polític

Tot i així, Raúl Font, del Sindicat del Barri Carolines, insistix que a Alacant hi ha una mitjana de quatre desnonaments al dia i esta oficina no aborda eixa realitat. “El que necessita la classe treballadora –argumenta– és la presa de mesures contundents contra la utilització de la vivenda com a bé de mercat amb la qual poder especular lliurement, i no oficines absurdes utilitzades únicament per a defendre els interessos dels propietaris i desviar l'atenció dels perjuís que produïx el sistema capitalista en les nostres vides”.

En esta mateixa línia, el portaveu d'EU-Podem, Manolo Copé, destaca que Alacant lidera les estadístiques de desnonaments en la Comunitat Valenciana i ocupa un dels primers llocs a nivell nacional: "Més de 5.000 famílies sol·liciten un habitatge perquè no poden afrontar el pagament del lloguer. Este és el drama real de la nostra ciutat que requerix solucions estructurals i no una oficina que respon a necessitats inexistents".

El portaveu de Compromís, Rafa Mas, mostra la seua preocupació per l'assignació de recursos a este organisme. "Volem conéixer els detalls sobre si esta oficina implica una nova àrea o si s'han reassignat competències a la Policia Local. Això ocorre en un context on els recursos policials ja estan sota mínims", assenyala Mes, afegint que els sindicats policials amb els quals ha dialogat compartixen estes inquietuds.

Per part seua, des del grup socialista el seu portaveu Ana Barceló qualifica la mesura com a "innecessària" i acusa l'equip de govern d'alimentar un "debat ideològic" en lloc d'abordar iniciatives per a facilitar l'accés a l'habitatge. El PP defensa la seua postura per a la implantació de l'Oficina Contra l'Ocupació Il·legal d'habitatges, atesa per agents del cos municipal, amb l'objectiu de "garantir el legítim dret a la propietat i protegir-lo enfront de supòsits d'usurpació i violació de domicili".