Alacant alça la veu per a exigir una regulació efectiva de l'habitatge

'Alacant, on vas? i el Sindicat del Barri Carolines convoquen una manifestació este dissabte contra l'especulació immobiliària i l'alt preu dels lloguers

Guardar

Anunci de la manifestació a Alacant este dissabte 19 d'octubre
Anunci de la manifestació a Alacant este dissabte 19 d'octubre

L'accés a l'habitatge és actualment el principal problema a Espanya. Una crisi generacional que afecta particularment els joves i que a la ciutat d'Alacant comença a aconseguir cotes inassumibles. Des de la pandèmia, el preu del lloguer no ha fet més que créixer, registrant rècords de manera mensual. De fet, en el mes de setembre passat el preu mitjà per metre quadrat fregava ja els 12 euros, un 12,1% més que en el mateix període de l'any anterior i prop del doble que abans de la crisi de 2008.

Este augment incontrolat, agreujat per la proliferació de pisos turístics, dificulta que moltes persones es puguen permetre un habitatge digne. Una situació que no sols complica l'accés al lloguer, sinó que també converteix en una quimera estalviar amb la intenció d'adquirir un habitatge en propietat en el futur. La combinació de salaris paupèrrims i lloguers disparats ha creat una emergència habitacional en la qual molts joves veuen truncada l'oportunitat d'emancipar-se en condicions òptimes.

En este context, Alacant serà l'escenari este dissabte 19 d'octubre d'una protesta organitzada per la plataforma 'Alacant, on vas?' i el Sindicat de Barri de Carolines, amb el lema "Casas per a viure. Pel dret a l'habitatge, la defensa del territori i contra la turistificación". La manifestació, que se suma a altres dues protestes a València, partirà a les 19 hores des de l'estació de tren i conclourà en la Plaça de l'Ajuntament. L'objectiu és visibilitzar la "greu situació" que travessen milers d'alacantins i alacantines a causa de l'escalada de preus del lloguer i la falta de control sobre els habitatges turístics.

Frenar l'especulació

Salva Cobo, un dels portaveus de la plataforma, ha sigut contundent a l'hora de valorar els motius de la protesta. "Hem decidit tornar a eixir als carrers per a visibilitzar que els problemes que implica la turistificación estan afectant greument l'accés a l'habitatge", ha declarat a preguntes d'este mitjà. La proliferació de pisos turístics —que l'Ajuntament ja ha anunciat la intenció de reforçar la seua inspecció— ha generat un augment desmesurat dels preus, i segons Cobo, "això té efectes catastròfics per als qui tracten d'accedir a un habitatge en lloguer".

En este sentit, la plataforma canalitza el descontentament general de la ciutadania amb les polítiques habitacionals. A, la manifestació busca denunciar esta situació i exigir a les administracions que implementen "mesures urgents" per a frenar l'especulació amb l'habitatge. "La llei d'habitatge promulgat pel PSOE i Podemos ha demostrat ser absolutament ineficaç. No protegeix a la ciutadania dels abusos en els lloguers de temporada ni de l'impacte dels pisos turístics", assegura Cobo, qui també esmenta que els propietaris estan utilitzant buits legals per a incrementar els preus sense control.

Per part seua, María Cueva, una altra de les portaveus de la plataforma, també fa una crida a l'acció ciutadana i rebutja la idea que la solució siga construir més habitatges. "Ens diuen que cal construir més, però no volem una altra bambolla immobiliària. Hi ha bastants habitatges buits que poden ser utilitzades", afirma Cova. En concret, i segons dades aportades per la pròpia plataforma, només a la província d'Alacant existeixen 209.000 pisos buits, concentrats en localitats com Torrevieja i Orihuela, a com en la capital alacantina.

Augmentar l'oferta d'habitatge

L'Ajuntament d'Alacant, a través del seu alcalde Luis Barcala, va anunciar en el Debat sobre l'Estat de la Ciutat un pla d'acció que busca ampliar el parc públic d'habitatges. Barcala va avançar que un dels principals objectius de la legislatura és "pal·liar les dificultats per a l'accés a l'habitatge" i el consistori està treballant en diverses línies d'actuació per a impulsar la construcció d'unes 6.000 habitatges en diferents barris de la ciutat, de les quals aproximadament 2.000 seran de caràcter social.

Entre els sectors de desenvolupament, destaquen àrees com el PAU 9, on es crearan 1.000 nous habitatges, de les quals 300 estaran destinades a protecció pública. Esta zona, projectada en les Llomes de Garbinet. Per part seua, L'Albufereta albergarà la construcció de 1.420 habitatges: 1.278 lliures i 142 de protecció pública. En el sector del PAU 5 en Platja de Sant Joan s'alçaran 465 habitatges, i al PAU 3, situat al nord del pla parcial de L'Albufereta, està previst el desenvolupament, en el termini de tres anys, de 1.642 habitatges, de les quals 492 seran protegides.

A més, l'alcalde va destacar altres projectes com la rehabilitació de 14 habitatges de lloguer assequible en el barri de Sant Gabriel i la construcció d'altres 32 de caràcter social en Sant Blas. Així mateix, esta mateixa setmana l'Ajuntament ha anunciat la reactivació de les obres de 15 habitatges per a lloguer jove en El Portón, una mesura que va de la mà amb la implementació en 2025 d'un nou bo de lloguer jove, que atorgarà 350 euros d'ajuda directa. No obstant això, els detalls sobre els requisits d'este bo i la seua compatibilitat amb les ajudes estatals encara estan per determinar.

Fins i tot a, des de 'Alacant, on vas?' consideren que l'enfocament del consistori no aborda l'arrel del problema. "No es tracta només de construir més habitatges, es tracta de garantir que estos habitatges siguen accessibles i estiguen lliures de l'especulació turística que ha dominat el mercat immobiliari", insisteix María Cueva. La manifestació d'este dissabte suposa un crit d'auxili d'una generació "ofegada" pel lloguer per a exigir polítiques més eficaces que garantisquen que l'habitatge deixe de ser un luxe i torne a ser un dret bàsic.

Destacats