La ciutat d'Alacant afrontava en el dia de hui una de les jornades més importants de política municipal: el Debat sobre l'Estat de la Ciutat. En el matí d'este dilluns 14 d'octubre s'ha celebrat una sessió plenària extraordinària per a fer balanç sobre la gestió de l'equip de govern i diagnosticar els reptes que ha de fer front en el futur. Un dels grans focus ha sigut la dificultat per a l'accés a l'habitatge. En este context, l'alcalde Luis Barcala ha anunciat una sèrie de mesures destinades a fer costat als joves i les famílies, aix
En concret, Barcala ha subratllat en el tancament del debat que de cara a 2025 l'Ajuntament d'Alacant posarà en marxa un bo directe de 350 euros per al lloguer que busca facilitar l'accés al mercat immobiliari als joves alacantins menors de 31 anys empadronats a la ciutat. "Som conscients de les dificultats afegides que patixen els joves a l'hora de poder llogar un habitatge per a emancipar-se. I és per això que llançarem el bo habitatge per a ajudar-los a sufragar part d'eixes despeses extra com pot ser la fiança", ha sostingut l'alcalde.
Al seu torn, l'alcalde també ha destacat que un dels objectius "prioritaris" d'esta legislatura és "pal·liar les dificultats per a l'accés a l'habitatge". D'esta forma, el primer edil ha avançat que el consistori ja està treballant en diverses línies d'actuació com l'impuls de la construcció de prop de 6.000 habitatges en este mandat, de les quals "prop de 2.000 seran socials". D'altra banda, es crearà un bo bebé de 300 euros per a nous naixements destinat a ajudar les famílies i contribuir a fomentar la natalitat.
Desenrotllament urbanístic: més de 6.000 vivendes en construcció
En l'àmbit de l'urbanisme, Luis Barcala ha anunciat un ambiciós pla a la ciutat d'Alacant per a la construcció de 3.500 noves vivendes en L'Albufereta, el PAU 3 i el PAU 5, que se sumen a les ja projectades en els últims mesos per a aconseguir una xifra total de 6.000 vivendes en esta legislatura. Un aspecte clau d'este pla és la inclusió de 2.000 vivendes de protecció pública, que tenen com a objectiu facilitar l'accés a la vivenda per a les persones amb menys recursos econòmics.
Entre els sectors de desenrotllament, destaquen àrees com el PAU 9, on es crearan 1.000 noves vivendes, de les quals 300 estaran destinades a protecció pública. Esta zona, projectada en les Llomes de Garbinet, comptarà amb un parc públic i una important àrea verda de 458.000 metres quadrats, la qual cosa ho convertix en un dels projectes urbanístics més rellevants de la ciutat. Per part seua, L'Albufereta albergarà la construcció de 1.420 vivendes: 1.278 lliures i 142 de protecció pública.
Barcala també ha ressaltat la importància del desenrotllament del sector PAU 5 en Platja de Sant Joan, on s'alçaran 465 vivendes. I al PAU 3, situat al nord del pla parcial de L'Albufereta, entre les avingudes Pare Ángel Escapa, Via Parc i Avinguda de Dénia, està previst el desenrotllament, en el termini de tres anys, de 1.642 vivendes, de les quals 492 seran protegides. A més, l'Ajuntament ha posat en marxa projectes de rehabilitació de vivendes assequibles com un bloc de 14 cases en el barri de Sant Gabriel, així com el desenrotllament de 32 vivendes socials en Sant Blas.
En matèria d'urbanisme, Barcala ha indicat que “continuem avançant amb el nou Pla General d'Ordenació Urbana”. Tal com detalla el consistori, “en breu” començarà el procés de consulta pública per a elaborar el Pla General Estructural, que “suposa un pas importantíssim en la tramitació d'una ferramenta vital per al desenrotllament i el creixement de la nostra ciutat”. Este procés de participació comptarà amb una web des de la qual s'accedirà a la informació i a una enquesta dirigida a la ciutadania i a més es realitzaran quatre jornades temàtiques i participatives en barris.
Lluita contra la soledat no desitjada
Un altre dels grans pilars exposat per Barcala en el Debat sobre l'Estat de la Ciutat ha sigut el suport als majors. En este sentit, el primer edil ha destacat que en 2025 es llançarà una bateria de mesures i es duplicaran els recursos destinats als centres de majors, augmentant el pressupost de 282.000 a 588.000 euros. Esta inversió permetrà ampliar l'oferta de places en els centres i desenrotllar noves activitats enfocades a millorar la qualitat de vida dels usuaris.
A més, l'alcalde ha insistit en la importància de combatre la soledat no desitjada, “un problema que afecta molts alacantins d'edat avançada”. Per a això, Barcala ha explicat que s'estan desenrotllant nous programes d'activitats en els barris, així com jornades lúdiques i esportives que fomenten la participació social dels majors. Entre les iniciatives més innovadores es troba el projecte Symon, un sistema de monitoratge amb Intel·ligència Artificial que té com a objectiu abordar la soledat i oferir solucions d'oci adaptades.
La campanya "Tingues-los en compte" és una altra mesura destacada en este àmbit, una iniciativa de sensibilització social per a promoure la inclusió dels majors en la vida quotidiana. Amb ella, l'Ajuntament busca conscienciar als joves sobre la importància de xicotets gestos que poden tindre un gran impacte en la vida de les persones majors.