El Pacte per l'Ocupació d'Alacant s'enfoca a millorar la informació laboral, l'orientació juvenil i el relleu generacional

L'Agència Local de Desenvolupament presenta les conclusions del Laboratori de Noves Estratègies per a les polítiques d'ocupació derivada del procés participatiu amb els actors territorials

Guardar

Firma III Pacte per l'Ocupació a finals de 2023
Firma III Pacte per l'Ocupació a finals de 2023

L'Agència Local de Desenrotllament de l'Ajuntament d'Alacant ha acollit este dijous la presentació de les conclusions del Laboratori de Noves Estratègies del Pacte Territorial per l'Ocupació derivada del procés participatiu amb els actors territorials de la ciutat, amb la presència de la regidora d'Ocupació i Foment, Mari Carmen De España. Entre portes destaquen tres, la disposició d'un sistema centralitzat d'informació sobre les borses d'ocupació, formació, servicis i necessitats empresarials; el reforç de l'orientació laboral juvenil i l'impuls al relleu generacional.

De España ha donat, en primer lloc, “les gràcies també a totes les entitats, públiques i privades, que heu participat en totes o en alguna de les fases del procés participatiu que s'ha dut a terme enguany. El nostre equip ha pogut comprovar la bona disposició dels diversos actors de la nostra ciutat per a col·laborar en la millora de les polítiques públiques”.

El Laboratori de Noves Estratègies de Futur és una aposta de l'Agència Local de Desenrotllament Econòmic i Social per a avançar a aconseguir solucions innovadores que permeten millorar les polítiques públiques en l'àrea de l'ocupació i foment de manera participativa al costat de la resta d'actors del territori.

Després de la firma de l'III Pacte Territorial per l'Ús de la ciutat d'Alacant a la fi de 2023, es va posar en marxa l'activitat del laboratori fins a arribar a este moment amb els resultats. “L'objectiu del Laboratori és ser una ferramenta al servici del municipi per a fomentar el desenrotllament d'un marc de col·laboració activa sobre el territori a través del qual anar desenrotllant millores en les polítiques que ens ocupen, sempre de manera col·laborativa i buscant solucions innovadores. Això requerix teixir una xarxa a llarg termini, fomentar la participació, desenrotllar mitjans tècnics i avançar a poc a poc fins a donar forma a noves dinàmiques de treball”, ha ressaltat De España.

Presentación del Laboratorio del Pacto de Empleo
Presentació del Laboratori del Pacte d'Ocupació

L'edil responsable d'Ocupació i Foment ha subratllat a més que “cal continuar treballant sobre estos resultats, avançar en la seua definició, disseny i justificació, fins a convertir-los en noves mesures que tinguen un impacte positiu la creació i millora de l'ocupació a Alacant, a més de millorar l'eficiència dels servicis públics”.

La presentació dels resultats de l'informe han sigut presentats per Mariano Agustín González Chouciño, coordinador del projecte. Les propostes, que suposen punts de partida per a nous processos de treball, consistixen a desenrotllar un sistema a través del qual centralitzar la informació rellevant per a les polítiques d'ocupació, impulsar l'orientació laboral juvenil i donar suport al relleu generacional en el teixit productiu.

A més, s'ha comptat amb la participació dels ponents Alain Jordá i Vicente Zapata, reconeguts experts en l'àmbit del desenrotllament local, els qui han exposat sobre experiències, necessitats i qüestions de valor per a l'impuls del desenrotllament local mitjançant la cooperació i la creació de xarxes.

Conclusions

La primera de les conclusions presentades després del procés participatiu consistix en el desenrotllament d'un sistema centralitzat d'informació sobre borses d'ocupació, formació, servicis i necessitats empresarials. Disposar d'un sistema per a recopilar i organitzar tant la informació sobre les diferents borses d'ocupació existents a la ciutat, oferta formativa per a l'ocupació, servicis d'orientació i la demanda laboral de les empresarials.

La segona proposta s'orienta a l'impuls a l'orientació laboral juvenil. I sorgix de la necessitat d'avançar en el desenrotllament de l'orientació laboral juvenil al llarg de la trajectòria educativa, millorant la vinculació de les mateixes amb el teixit empresarial del territori, proporcionant la informació necessària i un assessorament suficient.

Finalment, la tercera de les propostes se centra en donar impuls al relleu generacional i a la necessitat de posar en marxa mesures que ajuden a mitigar els efectes de la falta de relleu generacional, tant referent a les persones treballadores com quant a l'activitat empresarial.

Estes conclusions han d'entendre's com a part d'un diagnòstic participatiu per a identificar els principals problemes del sector que han d'abordar-se amb perspectiva de futur dins d'un procés de redefinició, desenrotllament i implantació de les noves propostes mitjançant el Laboratori de Noves Estratègies de Futur 2025.

El Pacte Territorial va ser subscrit i impulsat per l'Ajuntament d'Alacant, el 14 de desembre de 2023, a través de l'Agència Local de Desenrotllament Econòmic i Social, al costat de les organitzacions sindicals i empresarials més representatives del territori: CCOO, UGT, CEV i UEPAL.

Arxivat a:

Destacats